John Chipperfield (Herne Bay, UK) - Eerste en vierde in Verenigd Koninkrijk op de internationale Pau in BICC

Tot drie jaar geleden was John Chipperfield uit Kent vooral een groot liefhebber van de snelheidsraces. Maar na veelvuldig succes op de kortere vluchten nam hij het besluit om voortaan op de fond te spelen. Zijn resultaten van de afgelopen jaren hebben intussen bewezen dat hij over een kolonie beschikt dat zeker zijn mannetje kan staan tussen de beste internationale liefhebbers van Europa.

John Chipperfield woont in Pigeon Lane in Herne Bay, een wel erg toepasselijk adres voor een liefhebber van zijn kaliber. John woont samen met Teresa, zijn partner, en hun kinderen Daisy en Joe, die allebei nieuwsgierig zijn naar de duiven. Vooral wanneer hun vader een internationale wedstrijd wint en wanneer de winnende duif naar een van hen genoemd wordt.

In 2011, toen hij net een jaar fond-speler was, klokte John de eerste duif van het Verenigd Koninkrijk op de internationale Perpignan. De duif in kwestie was een donkerkras en werd Daisy genoemd, naar de dochter van John en Teresa. Ze is een dochter van Delbar x Janssen en ze werd naar de wedstrijd gestuurd terwijl ze een jong van zes dagen oud grootbracht. John is nu in volle voorbereiding voor Barcelona 2012 en hij heeft er goede hoop op dat ze in een goede conditie aan de start verschijnt. Ze heeft dan ook dezelfde voorbereiding achter de rug als voor Perpignan vorig jaar. Toen stuurde John maar twee duiven naar Perpignan, en Daisy was de enige die terug naar huis kwam. Maar ze werd wel winnaar. We twijfelen er niet aan dat de dochter van John vol spanning op haar naamgenoot zal zitten te wachten voor haar tocht vanuit Barcelona.

Dit jaar behaalde John zowel de eerste als de vierde plaats vanuit Pau. Een andere duif van hem had ook nog eens de derde plaats kunnen nemen: die duif kwam ’s morgens vroeg terug thuis, maar John had er niet aan gedacht om zijn klok te resetten. Hij gaf de voorkeur aan een goede nachtrust. Als dakwerker in London moet John geregeld om 4u ’s morgens opstaan om te gaan werken. Toen hij zaterdagochtend om 6u opstond, was de laatste duif van zijn ploeg thuisgekomen. Hij stuurde drie duiven in, en ze kwamen alledrie probleemloos terug thuis. Een uitstekende prestatie van deze kolonie uit Herne Bay (Kent). Zijn winnende duif heet Joe en draagt de naam van zijn zoon. Toen hij gekorfd werd moest de duif op eieren van twaalf dagen oud broeden. Ter voorbereiding van Pau nam deze geschelpte duif deel aan twee binnenlandse vluchten van respectievelijk 160 en 200 km, drie kanaalvluchten van 245 km, 428 km en 440 km en nog enkele trainingsvluchten. Tussen de vluchten door was hij heel actief rond de hokken, en hij genoot van negen dagen rust voor hij naar Pau werd gestuurd. De ouders van deze doffer zijn een directe Raymond Moleveld x Jan Aarden. 

De fondduif die vierde nationaal werd vanuit Pau is een nazaat van duivenrassen die John in België kocht op een van zijn vele reizen op zoek naar goede fondduiven. Ze werd gekorfd toen ze op 14 dagen oude eieren aan het broeden was. Haar voorbereiding bestond uit wee binnenlandse vluchten van 160 en 200 km, een kanaalvlucht van 364 km, enkele korte trainingsvluchten en ten slotte de wedstrijd van Pau.

John houdt niet zoveel duiven en kan dus altijd maar een beperkt aantal duiven laten meevliegen. Hij begon dit seizoen met ongeveer twaalf doffers en twaalf duivinnen, maar hij hoopt om volgend jaar met een groter team te kunnen werken. Daarom gaat hij ook nog enkele keren naar België om op zoek te gaan naar versterkingen. Sommige liefhebbers denken dat je over luxueuze hokken moet beschikken om nationale en internationale races te winnen. Wel, dan is het zeker interessant om een kijkje te nemen naar het hok waar de eerste duif van het Verenigd Koninkrijk uit Pau arriveerde. John zegt dat hij er met veel plezier de plak zwaait, en dat geloven we graag!

Een mooie prestatie, John, Teresa, Daisy en Joe! We hopen hun namen binnenkort opnieuw te zien verschijnen.