Overslaan en naar de inhoud gaan

Johan De Belser (Berlaar, BE) maakte een geslaagde overstap naar de fond

Johan De Belser heeft een ijzeren stam duiven die schitteren zowel op eigen hok als elders. Zo zitten de nestmaten 083-02 en 084-02 maar liefst in het bloed van 2 nationale asduiven zware halve fond en 3 nationale winnaars!

Oké, ik geef het meteen toe, ik ben fan. Zowel van de duiven op dit tophok als van de melker zelf. Johan blijft werken en zoeken naar combinaties van bloed en koppels om zo tot topresultaten te komen. Sinds enkele jaren gaat al zijn vrije tijd op aan de duiven, de kinderen zijn wat groter en hebben minder zorgen nodig (lees: chauffeur nodig). Hij geeft toe dat hij door deze extra tijd nog beter kan selecteren en de duiven een nog betere verzorging kan geven dan dat hij al deed. Al was het maar omdat hij zelf rustiger is en niet alles tegen de klok moet afwerken. Hij kent zijn duiven beter, kan ze meer laten trainen en beter opvolgen. Het lijkt dan ook logisch dat dit gaat resulteren in nog betere resultaten de komende jaren. Maar Johan is vooral blij dat hij nog meer met de duiven kan bezig zijn, een duivenmelker in hart en nieren dus. Dat hij een prachtige stamkoppel heeft, moet niet meer verteld worden. Vader ‘Oskar’ en moeder ‘Fijneke’ hebben heel wat nakomelingen op de wereld gezet waar Johan De Belser, en vele andere liefhebbers in binnen- en buitenland, nog steeds de vruchten van plukken, dit zijn namelijk de ouders van de beroemde nestbroers ‘de 500’ en ‘Goldwin’.

'Blauwe 083' en 'Blauwe 084' zorgen voor 2 nationale asduiven en 2 nationale winnaars

‘Goldwin’ is op zijn beurt weer stamvader van heel wat prachtige duiven. Het is namelijk zo dat Gaston Van de Wouwer in 2002 een bon had gekocht van Johan en voor deze bon 2 eitjes had gekregen uit de ‘Goldwin’, gekoppeld aan een rechtstreekse J&J Engels. Hieruit kwamen de ‘Blauwe 083’ en de ‘Blauwe 084’ van Gaston Van de Wouwer. De ‘Blauwe 083’ is de grootvader van 2 nationale asduiven bij Casaert-Sénéchal. Casaert-Sénéchal wonnen in 2011 met Amalia de 1e nationale asduif zware halve fond KBDB, dit jaar deden ze dit exploot nog eens over met Nikolaas. Verder is de 'Blauwe 083' overgrootvader van de 1e nat. La Souterraine 2010 bij Schepmans-Hayen en overgrootvader van 1e nat. Bourges 2012 bij Vos-Jennes. De nestzuster van de 'Blauwe 083', de ‘Blauwe 084’, is grootmoeder van de 1e nat. Argenton 2011 bij Cleirbaut-Desbuquois. In 2011 is de ‘Blauwe 083’ terug naar het hok van Johan gekomen. Klik hier voor de pedigree van de 'Blauwe 083'. Johan heeft deze duiver dit jaar gekoppeld tegen een duivinnetje van Gaston Van de Wouwer, een achterkleindochter van de ‘Kaasboer’, klik hier voor haar pedigree. Een dochter uit dit koppel vliegt in 2013 de 35e nat. Issoudun tegen 16.615 jonge duiven. Met dit nieuwe koppel op zijn hok heeft Johan er volgens mij terug een fantastisch kweekkoppel bij.


‘Blauwe 083’, terug van weggeweest…

De Goldwin heeft ook zijn invloed gehad op de successen bij Gerard Koopman. Zo is de Goldwin grootvader van De Vriend, een duif van Jos Maris, bij Gerard Koopman. De Vriend vliegt zelf fenomenaal met onder meer: 1e prov. Bourges, 2e prov. Bourges, 2e prov. Orléans,... en is bovendien vader van Jerson, Olympiadeduif Nitra 2013 cat. C. Van een gouden bloedlijn gesproken!

‘Junior 500’ en ‘Broer Junior 500’

Dat vader Vic De Belser ook invloed heeft op het tophok van Johan blijkt uit onderstaande koppels. Zowel de ‘Junior 500’ en ‘Broer Junior 500’, beiden rechtstreeks uit 'de 500', zijn gekoppeld aan een duivin van Vic, nl. 'Vicky'. De ‘Junior 500’ heeft samen met 'Vicky' twee duivers op de wereld gezet: 'Bolton' en 'Zoon Junior 500'. Bolton is, gekoppeld aan Rowanna, klik hier voor de pedigree van Rowanna, een rechtstreekse dochter van ‘Lady Kaasboer’, de vader van 5e nationaal Limoges. De ‘Zoon Junior 500’ is gekoppeld aan een duivin van Wouters-Wouters (Tremelo), een halfzus van ‘Barbara’, klik hier voor haar pedigree. Zij zijn onder meer de ouders van 13e nat. Bourges. De ‘Broer Junior 500’, eveneens gekoppeld aan 'Vicky', is op zijn beurt de vader van Nicky, die onder meer 5e nat. Bourges won. Klik hier voor de pedigree van 'Nicky'. Johan denkt dat hij in 'Vicky' en de 'Junior 500', een nieuwe stamkoppel heeft gevonden.


Junior 500


Samen met Vicky het nieuwe stamkoppel op het hok De Belser

Van vitesse naar fond...

In de pedigrees kan je zien dat er heel wat vitessebloed in de duiven van Johan zit. Vader Vic De Belser is een vitessespeler en ook Gaston Van de Wouwer was in zijn vroegere jaren een vitessespeler. Door training en selectie heeft hij met die snelheidsduiven ook succes gehaald op de halve fond. Johan zegt niet dat je nu van alle vitesseduiven, fondduiven kan maken, maar dat het zeker in meer bloed zit dan dat de meeste melkers denken. Johan heeft natuurlijk ook telkens voor nieuw bloed op zijn hok gezorgd om zo tot een sterk ras te komen. Het zijn dus niet alleen vitesseduiven maar een mix van beiden. Zelf heeft hij een 5-jaren plan, hij wil stilletjes aan de halve fond enkel behouden als leervluchten voor zijn jonge duiven en zich gaan concentreren op de zware halve fond (400 tot 600km) en fond (700 tot 850km). Om dit te kunnen verwezenlijken heeft hij ook dit jaar voor vers bloed op zijn hok gezorgd. Hij heeft sinds kort duiven zitten van Alfons Hendrickx & Zn (Berlaar) – hebben dit jaar nog de 33e internat. Agen gewonnen en zijn ook provinciaal kampioen fond oude duiven, Roger Mollen (Berlaar) – hij won 10e prov. Agen, 15e prov. Montélimar,… en Jos Van Olmen (Broechem) - 1e nat. Montauban, 1e prov. Pau, 50e nat. Limoges,… Echte toppers in de fondwereld dus. Deze duiven zal Johan deels onderling en deels inkruisen met zijn eigen duiven. Dit seizoen heeft hij gespeeld met 1 oude en 2 jaarse duiven op de fondvluchten waar hij op Tulle en Orange toch behoorlijke resultaten mee heeft gehaald:

Tulle:

Provinciaal 41-66    847 jaarl. (2/2)       12/638 oude (1/1)
Zone B      85-151 2.376 jaarl. (2/2)     27/2.271 oude (1/1)
Nationaal  200-386 6.972 jaarl. (2/2)     90/7.350 oude (1/1)

Orange:

Provinciaal          6/445 oude (1/1)
Zone B            11/1.127 oude (1/1)
Nationaal         31/3.874 oude (1/1)


Het kweekhok

Seizoen 2013

Na het duivenseizoen 2013 blijven er 15 oude en 40 jaarse vliegduiven over om het seizoen 2014 mee van start te gaan. Nog voor de eerste vlucht van het seizoen 2013 had Johan van de 117 jongen waarmee hij startte nog maar 42 jongen over. Hij had namelijk een zwaar geval van adeno bij zijn jonge duiven. Na 11 dode jonge duiven heeft hij op aanraden van de dierenarts een zware kuur van 14 dagen Baytril gegeven om dat hij geen dode duiven meer aankon. Achteraf gezien blijkbaar toch niet zo’n goed idee daar hij enorm veel verliezen tijdens het opleren en aan huis heeft gekend. Niet voor herhaling vatbaar. Mocht er nog eens zo'n uitbraak voordoen dan verkiest Johan zijn duifjes te laten uitzieken en desnoods wat later aan het vliegseizoen te beginnen. Van deze 42 jonge duiven waren ongeveer de helft duivers en de helft duivinnen. De jonge duivers hebben enkel 2 halve fondvluchten en 1 nationale fondvlucht gedaan, de duivinnetjes hebben 3 à 4 nationale vluchten gedaan. Gelukkig heeft de adenouitbraak geen invloed gehad op zijn resultaten met de jaarlingen en de oude duiven en kan Johan toch tevreden terugblikken op een geslaagd seizoen. Het is sowieso de bedoeling om te focussen op de oude duiven en de jongen zullen het hele leerproces gewoon moeten doorgaan zodat ze kunnen uitgroeien tot volwaardige oude fondduiven. Of zoals Heidi De Belser zich afvraagt: ‘Wat doe jij toch de hele tijd op dat hok, achter die computer en met al die uitslagen…?’ Gelukkig heeft Johan een zeer geduldige, verdraagzame vrouw…zoals de meeste duivenmelkers...