Jo en Robert Bernaert (Middelkerke, BE) winnen Pau Nationaal in België

De kustprovincie kwam voor de nationale vlucht vanuit Pau goed aan haar trekken. Jo en Robert Bernaert toonden zich de besten. Op slechts enkele 100 m van de kust te midden in de duinen duikelde vrijdagavond hun Simon naar beneden en haalde de nationale winst binnen. Een familiedroom van meer dan 60 jaar werd werkelijkheid.


Een van de vleugels waarmee Simon naar huis snelde

De mooiste dag

"Dit is de mooiste dag uit onze duivenloopbaan", oppert Jo. "Hier op 100 m van de kust is het omzeggens onmogelijk om een vroege provinciale of nationale prijs op de halve of lichte fond te pakken. Op vluchten vanuit Dax, Pau, St.-Vincent, Barcelona en Perpignan kan dit wel lukken als alles een beetje meezit. Vandaar dat we al jaren duiven meegeven op die vluchten. Het is meteen ook een trieste dag voor ons, want we realiseren ons als geen ander dat het een mirakel mag genoemd worden dat we hier een nationale palm in de wacht slepen. We hebben er 60 jaar op gewacht en het zal zich wellicht niet snel herhalen."

Jo en Robert Bernaert

Jo en Robert stammen af uit een echte duivenfamilie. Hun vader Wilfried, zelf een begenadigd duivenliefhebber, had 5 zonen die allen actief waren in de duivensport. Vader Wilfried en zijn zonen haalden hoogtepunten op de fond. Zo werden ze in 1972 als 2° afgevlagd als nationaal kampioen van de Belgische Verstandhouding. In 2008 besloten Jo en Robert om samen te spelen. Jo (66) is een gepensioneerd bierhandelaar die zelfstandig met de duiven speelde. Hij haalde successen op de halve fond tot zelfs vanuit Bordeaux. Na de afbraak van de ouderlijke woning week hij uit naar Oostduinkerke. Jammer, maar daar mocht hij geen duiven meer houden en werd zijn kolonie van 120 duiven, op uitzondering van 6 stuks, opgeruimd. Robert (68) stond altijd in het onderwijs, eerst als leraar en later als directeur. Hij zorgde altijd voor de kwekers van zijn broer. Robert en Jo spelen puur voor het plezier, zelden of nooit wordt er geld op hun duiven gezet. Ondanks hun goede resultaten van de laatste jaren schuwen ze de media en lopen ze niet te stoefen over de prestaties van hun duiven. Robert is de man van de verzorging en wordt daarbij indien nodig bijgestaan door zijn broer Jo. Jo is de man van boodschappen, het opleren, inkorven, eten halen, enz.


V.l.n.r.: Jo, Robert en Rik Bernaert

Hun bestand en de rassen

Het seizoen werd aangevat met 20 weduwnaars (11 oude en 9 jaarse). Jaarlijks worden een 30-tal jongen gekweekt die allen de nationale vluchten moeten vliegen. Hun hoofddoel is deelnemen aan de zware-fondvluchten. Het is slechts op die afstanden dat ze zich in de kijker kunnen spelen daar helemaal tegen de kust. De stam werd opgebouwd met duiven van volgende herkomst: Gerard Chijs uit Koekelare, Deweerdt uit Kortemark, Van Bruane uit Lauwe, Andre Brouckaert uit Wervik, Van Lerberghe uit Elverdinge, Fernand Malfait uit Jabbeke, Ko Van Dommelen uit St.-Philipsland (Nederland), Roger  Florizoone uit Nieuwpoort, Georges Van Maele uit Brugge en Eric De Vlaminck uit Hulste.

Simon, de nationale winnaar Pau 2013 in België

Veel administratie hebben ze niet, maar van iedere duif weten ze de topprestaties zo uit het hoofd. Zo vertelden ze dat Simon naast topprijzen vanuit Cahors en Narbonne ook  87e nationaal vloog vanuit Libourne. Nu haalt hij 1e nationaal Pau tegen 2075 duiven terwijl hij internationaal 11e werd tegen 8.527 duiven. Simon stamt af van de Jonge Dax gekoppeld aan 796/06. De Jonge Dax komt uit de Cahors van Deweerdt gekoppeld aan Nijntje van Fernand Malfait. De Jonge Dax vloog 102e nationaal vanuit Cahors en 200e nationaal vanuit Irun. De Cahors van Deweerdt vloog o.a. 7e nationaal Dax en 20e, 85e en 125e nationaal vanuit Cahors. Nijntje is een dochter van de Bettini van Fernand Malfait, die 1e nationaal Dax won. Aan moederszijde stamt Simon af van de 796/06, een duivin gekweekt uit de Linkaard van Andre Brouckaert gekoppeld aan het Bont van Roger  Florizoone. De Linkaard is de broer van Dokus die 67e internationaal op Barcelona won, Napoleon die 86e internationaal Barcelona won en Hydra die 112e nationaal Narbonne wist te winnen. Het Bont van Roger Florizoone moet niet onderdoen voor haar afkomst, want ze is een nazaat van zijn Barca. Bij het nakijken van de pedigree is het duidelijk dat er geen peren onder een appelboom vallen. Klik hier voor de pedigree van Simon.

We wensen de broers Jo en Robert nog veel duivengenot, en wie weet moet ze geen 60 jaar meer wachten op een volgende nationale overwinning.