Jeugdige Joy Crul (Ingelmunster, BE) greep in 2016 de macht in het West-Vlaamse jongeduivenspel

Vier jaar geleden begon de 27-jarige Joy Crul aan zijn duivensportcarrière. Met de rassen van diverse lokale liefhebbers timmerde hij gestaag aan de weg naar boven, onder de vleugels van leermeester Joël Verschoot. In 2016 zette hij een eerste kroon op het werk met de titel 1e Kampioen Jonge Duiven Halve Fond in het West-Vlaams Verbond.


Joy met een van zijn jonge kleppers

Via collega en schoonfamilie in duivensport gerold

Niet de duivensport, maar de liefde voor dieren werd Joy met de paplepel ingegoten. Als kind zette hij met zijn vader, met wie hij ook samenwerkt als dakwerker, hanen. Het duivenspel kwam pas piepen nadat Joy zijn vriendin Jolien en toenmalige collega Jasper leerde kennen. Jasper, intussen een goede vriend, is de broer van Dieter Verschoot die samen met zijn vader Joël in Joys gemeente Ingelmunster met de duiven speelt en Joy pikte er regelmatig de aankomst van de duiven mee. Het duurde niet lang eer Joy de microbe zelf te pakken had en in Pittem, op de leegstaande hokken van Joliens grootvader Michel Defour, aan zijn eigen carrière begon. Een jaar later kocht hij een huis in Ingelmunster waar hij zich sindsdien volop op het duivenspel concentreert.

Verankerd in de streek

Joy haalde zijn eerste duiven via bonverkopen in de streek. Die diversiteit aan rassen nam later alleen nog maar toe toen ook duiven van Anthony Maes (Waregem), Geert Damman (Oostrozebeke), Filip Debacker (Oostrozebeke), Henri Demuydt (Veldegem), Joël Verschoot (Ingelmunster) en Godfried Vanderstichele (Pittem) de gelederen kwamen versterken. Van die laatste twee krijgt Joy overigens nog steeds raad, en dan vooral van Joël Verschoot met wie Joy wekelijks contact houdt. Maar ook talloze andere liefhebbers uit de streek bieden Joy tot op vandaag een luisterend oor aan. De band met Joël maakt dat Joys kolonie intussen vooral Verschootduiven bevat, maar eigenlijk is ze over de gehele lijn opgetrokken uit louter West-Vlaamse klei. Duiven die allemaal de nationale halve fond van 400 tot 500 km moeten aankunnen en zich later mogelijk ook op Limoges mogen bewijzen.


Joël Verschoot leerde Joy de kneepjes van het duivenvak

Noeste arbeid

West-Vlamingen worden soms geprezen om hun harde werk en ondernemingszin. Dat ook Joy die kwaliteiten bezit, blijkt uit de mooie vluchtprestaties die hij in 2016 wist neer te zetten. Het leverde hem vorig seizoen maar liefst vijf titels en tien top 3-noteringen in lokale en provinciale kampioenschappen op:

1e Kampioen Jonge Duiven Halve Fond (West-Vlaams Verbond)
1e Kampioen Jonge Duiven Halve Fond (West-Vlaamse Jeugdclub)
1e Kampioen Jonge Duiven Fond (West-Vlaamse Jeugdclub)
1e Kampioen Jaarlingen Fond (West-Vlaamse Jeugdclub)
1e Kampioen Jaarlingen Halve Fond (lokaal Meulebeke)
2e Kampioen Oude Duiven Halve Fond (lokaal Meulebeke)
2e Asduif Halve Fond (West-Vlaamse Jeugdclub)
2e Asduif Fond (West-Vlaamse Jeugdclub)
2e Asduif Beginnelingen (West-Vlaamse Jeugdclub)
3e Kampioen Jaarlingen Snelheid (West-Vlaamse Jeugdclub)

Twee slokoppen in kampioenschappen

Het mag duidelijk zijn dat Joy zijn beleving en toewijding wist af te stralen op zijn duiven. De belangrijkste titel die zijn vliegploeg binnenhaalde, was ongetwijfeld die van 1e Kampioen Jonge Duiven Halve Fond in het West-Vlaams Verbond. Verschillende duiven vielen daarvoor in de prijzen, al waren het toch vooral Greetje en Ozzy die met de aandacht gingen lopen.

BE16-3088103 Greetje

Het blauwe duivinnetje Greetje komt uit twee duiven van Geert Damman (Oostrozebeke) en kreeg haar vliegkwaliteiten via vaderskant geërfd. Vader Louis is namelijk een volle broer van Virtus, 2e Asduif West-Vlaanderen na onder meer een 4e Orléans 302 d., 1e Tours 326 d. (26e 2.766 d.), 2e Blois 141 d. (16e 1.448 d.) en 1e Montluçon 1.792 d. Bekijk hier de volledige afstamming van Greetje.

Zelf pakte Greetje in 2016 negen prijzen met als belangrijkste 40e Clermont 412 d., 477e Clermont 12.041 d. en 36e Bourges 811 d. (85e Provinciaal 3.957 d.). Neem alle prestaties van Greetje hier door.

BE16-3088151 Ozzy, 2e Asduif West-Vlaanderen Beginners 2016

Ozzy vloog vorig seizoen tien prijzen bijeen en pakte vooral van eind juli tot en met midden augustus uit met schitterende prestaties:

23/07/16 Tours     10e 335 d.  (49e Prov.  2.540 d.)
30/07/16 Compiègne 44e 645 d. (539e Prov. 19.433 d.)
06/08/16 Pontoise  23e 593 d. (231e WVOU  17.902 d.)
13/08/16 Argenton  50e 918 d. (194e Prov.  4.595 d.)

Daarmee pakte de blauwe doffer de titel van 2e Asduif West-Vlaanderen Beginners en 7e Nationale Asduif Beginners (21-30 jaar). Bekijk hier alle prijzen van Ozzy in 2016.

Ozzy stamt langs vaderskant af van het ras Filip Debacker (Oostrozebeke). Moeder van Ozzy is Nera, een zomerjong van Henri Demuydt (Veldegem). Haar grootmoeder langs moederskant was Superstar, een volle zus van de 8e Beste Cahorsvlieger 2015-2016 in de PIPA-rankings. Kom hier alles te weten in de pedigree van Ozzy.

Jaar van de bevestiging

Joy Crul schoot in zijn nog prille carrière als een raket omhoog, maar het is slechts weinigen gegeven om ook aan de kop te blijven meedraaien. Joy staat dan ook voor het jaar van de bevestiging. Als hij evenwel dezelfde gedrevenheid en passie aan de dag blijft leggen, zijn we vrijwel zeker dat hij zijn plekje aan de top ook op langere termijn moet kunnen handhaven. Een doelstelling waar zijn 60 jonge duiven en 16 vliegduiven intussen volop aan werken.