Jespers-Vanderwegen (Holsbeek, BE) winnen koppeltijdvlucht vanuit Vierzon

De tijdvlucht Franco-Belge werd enkele jaren terug in het leven geroepen ter vervanging van de ter ziele gegane tijdvlucht vanop de Mont Ventoux en ter nagedachtenis aan de heren Danny Van Bael en Frans Rans. De Franco-Belge heeft nog niet de reputatie die zijn voorganger de Mont Ventoux genoot maar daar lijkt – gezien het deelnemersveld – verandering in te komen.

Unieke opzet

De Franco-Belge blinkt in de categorie tijdvluchten uit door zijn unieke opzet. Er is niet enkel de individuele prestatie – iedere liefhebber mag twee duiven inkorven die dan in aanmerking komen voor het individuele klassement - elke Belgische duif wordt bovendien nog eens gekoppeld aan een Franse duif die in zuidelijke richting moet vliegen. Beide duiven worden gelijktijdig gelost en dienen dus beiden een andere richting uit te vliegen. Het is in deze koppelwedstrijd dat Jespers-Vanderwegen, gekoppeld aan Michel Dupouy uit Saint-Pandelon, enkele kilometers bezuiden Dax, de hoogste gezamenlijke minuutsnelheid liet optekenen.

Miss Franco-Belge

Het duivinnetje dat, gekoppeld aan een Franse teamgenoot, voor het succes zorgde is BE17-2017109, nu omgedoopt tot Miss Franco-Belge. Dadelijk na de start heeft zij afscheid genomen van haar Franse metgezel om zo individueel op een vijfde plaats van vierentachtig deelnemers te eindigen. Na de verkoop van zowat de voltallige vliegploeg in 2017 is dit succes een enorme opsteker voor Herman en Johny.


Miss Franco Belge

Miss Franco-Belge is langs vaderskant een inteeltproduct naar de succesvolle lijn van de Kleine Dirk. Grootvader PouPou (BE12-2035778) won zelf 3e nat. Bourges 19.155 d. en is ook reeds vader van enkele andere toppers ten huize Jespers-Vanderwegen. Grootmoeder Bourgeke (BE06-2147464) won 17e nat. Bourges 26.984 d. en is eveneens moeder van enkele andere toppers. Grootvader langs moederszijde is Olympic Lloyd (DE07-110037), 1e Olympiadeduif Polen 2011. Grootmoeder langs moederskant is een dochter van de Bliksem van Gaby Vandenabeele gekoppeld aan een dochter van Tieke, 1e provinciale asduif in zowel 2001 als 2002. Bekijk hier de volledige pedigree van Miss Franco-Belge.

Op Bourges II behoorden Herman en Johny met twee jongen bij de honderd eerste nationaal op Bourges II als vanouds tot de uitblinkers. Voeg daarbij nog een 1e prov. Blois met de jonge duiven en de overwinning op de Franco-Belge en dan weten we dat de toekomst weer mooi oogt aan de Kortrijksebaan in Holsbeek.