Jeroen van Vugt : Joke brengt de overwinning van Nanteuil la Haudouin (10703 duiven) naar Ammerzoden (NL)

Onder de rook van s- Hertogenbosch begint de Afdeling 7. Namen als Hans Dekkers, Jan Hooijmans en Dick van Oort maken daar al jaren de grote uitslagen. Tegen dat geweld zijn er vele niet opgewassen.

De nu 27 jarige Jeroen van Vugt, waar we dit verslag over schrijven is iemand, die zich daar klaarblijkelijk niets van aantrekt. Zijn kleine Blauwe duivin Joke, genoemd naar zijn overleden moeder , bracht de 12e teletekst vermelding naar huis.
 
Jeroen van Vugt :

Jeroen kwam in 1996 in contact met de duivensport, door het aanvliegen van een vreemde duif. Daar Jeroen helemaal verknocht was aan dit diertje, zoals men het toen zag, mocht hij het houden. Daar uit vloeide voort dat Jeroen bij hun rustieke dijkhuis aan de Maas een duivenhokje ging bouwen. In 1997 werd gestart met de jonge duiven en in 1998 zal het geweest zijn kwam Jeroen in contact met Hans van Dal uit Den Bosch. Hans speelde al jaren bij de kampioenen en vond dat de jeugd geholpen moest worden. Zijn duiven bestand was opgebouwd uit Houben duiven en duiven van Martien en Jan van Engelen uit Hedel. In die tijd had Hans zijn 92-4007593 een ware crack. Daaruit verhuisde in 1998 twee duivinnen naar Ammerzoden. Een hiervan is ook de oma van de Joke. Maar gestart met deze duiven veroverde Jeroen 7 maal een eerste nationaal kampioenschap bij de NPO jeugdkampioenschappen. Zelf werd hij gekroond tot beste jeugdliefhebber WHZB van Nederland. Dus men kan hem rustig een kampioen vanuit de dop noemen. Verder kan ik zeggen dat Jeroen altijd in de weer is voor zijn duivenclub en een specialist te noemen is op het gebied van het Unikon constateer systeem.

Altijd te vinden op huldigingen, feesten en alle evenementen die betrekking op duivensport, is Jeroen ook altijd op zoek naar goed duiven. En wanneer zijn die hier in Ammerzoden goed ? Wanneer de duiven prestaties leveren. Namen zijn niet belangrijk. Vroeg op de klep daar geniet men van. Zo kwam men in contact met clubgenoot van de Luijtgaarden. De man kocht Gaby Vandenabeele bij Jos Huygens in België. De man had een hok vol Freddy Vandenbrande duiven, die ze op zijn beurt weer had van grootmeester Gaby Vandenabeele.

Toch de nieuwe duiven slaagde bij Jeroen werd er een duivin aangeschaft op de totale verkoop van Piet Broeders de latere hokverzorger van Jan Hooijmans.  Deze duif had Piet van gekregen en komt uit de broer van Harry. Deze lijn gaf Harry: 1e, 1e ,3e NPO, Cees: 2e,5e, 11e NPO, Laatje: 2e, 12e NPO, Donkere Herman: 3e NPO, Cheryl: 10e NPO. Dit alles op de Dagfond.

Verdriet en vreugde liggen dicht bij elkaar:

 Toen het bekent werd dat moeder Joke van Vugt niet lang meer te leven had was het met de duiven verzorging op uur en tijd heel veel minder. Toch moest men verder met de duiven en werd vervolgens toch gekoppeld. Al snel had Jeroen gezien, dat zijn goede Belgische kweker niet meer bevruchtte en moest een andere doffer komen tegen de duivin van Jan Hooijmans. De 06- 944 was als jonge duif al 3e Asduif jong geworden in de Maasbode. Hij is daarna ook naar het kweekhok gegaan en gaf als jaarling al de 613. Deze 613 won een 8e NPO van Ablis.

Dit zou een mooie koppeling kunnen zijn met de Hooijmans duivin waarin de afstamming goede prestatie duiven zitten. De koppeling liep voorspoedig, maar op 28 maart 2010 sloeg het noodlot toe. Moeder Joke kwam te overlijden en het gehele gezin was van slag en de duivensport stond op een laag pitje. Nadat alles achter de rug was en alles weer op zijn plaats ging vallen werden de duiven ook weer op uur en tijd verzorgd. Het gaf natuurlijk zijn weerslag maar na het einde van het oude duiven seizoen werd het goed herpakt.

De jonge duiven worden hier verduistert en belicht. Het belichten is van 5.00  tot 8.00 uur en savonds van 20.00 tot 23.00 uur. Het gebruikelijke wat meerdere doen. Dat de algemene vorm op komt was zie ik al enkele weken als ik de digitale verenigingsuitslagen toegestuurd krijg.

De week voor Nanteuil le Haudouin speelde Jeroen ook al van 1 tot 4 in zijn club van 388 duiven met totaal 50 % prijs. De overwinning was de kers op de taart, want eigenlijk had Jeroen de motivatie van het kleine Blauwe duivinnetje niet gezien. Ze was in een hokje tegen een jonge fonddoffer aangelopen en dat was de reden tot dit geweld. Ze ging voor de 5e keer in de korf en verdiende met de deze overwinning had 4e prijs en wat voor één oftewel de 1e van 10703 duiven.
Heren het is jullie gegund.