Leo & Gerry Dockx met ‘Jente’ en (klein)zonen Niels & Dries, toekomst verzekerd.
‘Het moest deze keer maar eens lukken’. Het zijn de woorden van Leo Dockx bij het inkorven donderdag voor de nationale vlucht van Nevers. Het zat in de lijn van de verwachtingen na alle investeringen de laatste jaren op het hok Dockx maar niemand had het gisteren verwacht, de wind voorspelde alle winnaars in het oosten.
Hoe komen ze tot dit topresultaat met dit topduivinnetje? Het verhaal van de familie Dockx in het kort. Leo Dockx speelde vroeger enkel op de snelheid; Quiévrain, Noyon,… maar zijn duiven zaten niet zo goed en Leo wist er geen raad mee. In 2008 was er een opendeurdag op hun boerderij waar ook Jos en Jules Engels aanwezig waren, verre familie van de familie Dockx en Leo vroeg hen eens mee te gaan kijken wat er mis was met de duiven. De heren Engels wezen op dat moment een man aan die ook op de opendeurdag was en zeiden dat hij maar best bij hem te rade moest gaan, hij was de man met de kennis. Dit was Gaston Van de Wouwer, wijd en zijd bekend om zijn topduiven en zijn prachtresultaten. De klik met Gaston was er meteen en hij zei: ’Mannen, ik ga van jullie echte duivenmelkers maken, kom volgende week eens langs en ik help jullie verder.’
Het hok waar de nationale overwinnaar voor naar huis komt.
En zo komt het dat in Koningshooikt sinds 2009 een pracht van een wit hok prijkt volgens de principes van de hokken van Gaston Van de Wouwer en 90% van de duiven op de hokken van Leo & Gerry Dockx zijn dan ook afkomstig van Gaston. De kwaliteit hebben ze dus in handen, nu moesten ze het nog waarmaken. Seizoen na seizoen zag je de resultaten op dit hok verbeteren, er wordt dan ook continu naar verbetering gezocht. Zo hebben ze 2 weken geleden nog een draad gespannen op het dak omdat de duiven niet goed binnen kwamen, dit ook op aanraden van Gaston Van de Wouwer, hij staat zijn ‘poulains’ nog steeds met raad en daad bij! De duiven vallen nu als kogeltjes binnen.
Er wordt vooral gespeeld met oude duivinnen daar ze niet genoeg tijd hebben om echt met de jongen bezig te zijn en met duivers spelen is ook niet echt een optie daar er rond de boerderij enorm veel vreemde duiven dwalen, ze spreken van 200 tot 300 vreemde duiven die mee komen genieten van al het eten dat daar te vinden is en de duivers komen dan echt niet binnen. Te veel afleiding van jonge duivinnetjes… typisch mannen? Met de oude duiven zien we ook goede resultaten dit seizoen met een 5de nationaal op Argenton, een 2de provinciaal op Vierzon,… ze zijn dus echt goed bezig.
Daar ze nu toch een overwinning hebben gehaald met een jonge duivin wijten ze aan het feit dat Gerry deze keer eens iets anders heeft geprobeerd om ze te motiveren. 3 kwartier voor het inkorven mogen de duivinnen bij hun duiver, normaal zien ze mekaar al door houten tralies maar deze keer had Gerry het ‘vrijershoekje’ helemaal donker gemaakt zodat er geen pottekijkers bij te pas kwamen en blijkbaar is dit duivinnetje er helemaal gek van geworden. Ook de andere 7 jongen die ze mee hadden zijn beduidend beter gekomen dan de vorige keren.
Verder doen ze niets speciaals. Ze verduisteren van half maart tot begin juni en lichten bij vanaf 21/07. De duiven worden 2x dag gevoederd met Matador Start en Vlieg. Regelmatig op controle bij de dierenarts en kuren als ze het in de kop hebben. Normale gang van zaken dus.
Was dit duivinnetje het ganse seizoen al een toppertje? "Niet echt, we gaan er niet om liegen", zoals Leo zegt. Ze is 3 keer naar Noyon geweest, 1 x naar Angerville waar ze wel kwam maar niet echt top. Dan kwam de topvlucht voor de jongen eraan, Bourges… al lachend zeggen ze dat ze wel naar huis is gekomen… de volgende dag. Er volledig naast dus. Op Issodun vliegt ze de 514de provinciaal en daarna op La Souterraine mist ze weer. Zo zie je maar dat het blijkbaar in dit duifje wel inzit maar er dit seizoen nog niet was uitgekomen. Leo zegt dat ze gezond moeten zitten en juist gemotiveerd moeten zijn, 2 dingen die nu blijkbaar zijn samengekomen waardoor ze tot dit prachtig resultaat zijn gekomen. Ze mag nu op het kweekhok en voor nieuwe kampioenen gaan zorgen. Klein detail nog is dat haar poten vol slijk zaten, ze is dus onderweg nog gaan zitten om te drinken, we vragen ons nu wel af wat ze heeft gedronken. Klik hier voor de pedigree van Jente.
Volgende week nog één vlucht en wie weet is het weer prijs, de duiven zitten super en er zitten nog fantastische duiven tussen die nog hun kans krijgen om Leo en Gerry Dockx weer wat beroemder te maken. Het is te hopen dat Gerry tegen dan bijgeslapen is, hij heeft vannacht toch wat langer wakker gelegen dan anders, de roes van een nationale overwinning zeker…
Ze schrijven heel veel lof toe aan de duiven zelf en aan Gaston Van De Wouwer, een vriend voor het leven waar ze enorm veel aan te danken hebben, maar ik zie hier 2 fantastische melkers zitten die het in zich hebben om het beste uit de duiven te halen. Een geolied team waarachter nog eens 2 sterke vrouwen staan die voor de ontvangst, de gastvrijheid en de administratieve afhandeling zorgen. We mogen er zeker van zijn dat dit nog maar het begin is voor de familie Dockx, het begin van een hele reeks overwinningen, Gaston heeft er in zijn streek een geduchte tegenspeler bij… en hij heeft hier zelf voor gezorgd!
Leo en Gerry, nog eens gefeliciteerd met de overwinning en hopelijk zien we mekaar snel weer om een nieuw topresultaat te bespreken, het is jullie van harte gegund!