Jelle Van Sterthem (Maarkedal, BE) stunt op Tours met Gaston Van de Wouwer (Berlaar, BE) als leermeester

Nog maar 15 jaar jong en al meespelen met de kampioenen, slechts 2 jaar duivenmelker en al aan de kop van de uitslag. Jelle Van Sterthem (Maarkedal, BE) wint de 2de nationaal Tours tegen 24097 jonge duiven met de Stonne.

‘Als je iets doet, moet je het goed doen’

Jelle is opgegroeid in het wielermilieu van zijn ouders, zelf koersen leek dan ook een logisch gevolg te worden. Zijn jonge leeftijd en een documentaire over de duivensport deden hier echter heel anders over beslissen. De interesse van Jelle in de duivensport werd alleen maar groter en plannen om als duivenmelker te starten werden gesmeed. Door de competitieve ingesteldheid van zijn ouders en onder het moto ‘als je iets doet, moet je het goed doen’, werd Jelle aangeraden om een duivenlossing van dichtbij mee te maken zodat hij zou weten wat hem allemaal te wachten zou staan.


De 15-jarige Jelle met de Stonne.

Beste duivenmelker van België

Zowel mijn ouders als mijn grootouders hebben niets met de duivensport, enkel via nonkel Rufin Van Sterthem werd er goede raad en enkele duiven bekomen om mee van start te gaan. Het tuinhuis werd omgebouwd tot duiventil en Jelle kon duiven intekenen op de vitesse vluchten. Al snel groeide het besef hoe belangrijk goede duiven zijn om op de verdere afstanden een rol van betekenis te kunnen spelen. En waar vind je goede duiven? Het antwoord is simpel: Google! ‘Ik zocht op het internet naar de beste duivenmelkers van België en schreef ze ook aan’. Korte tijd later kreeg ik antwoord van niemand minder dan Gaston Van de Wouwer (Berlaar, BE), hij was bereid mij te helpen. Gaston leerde mij alles van verzorging, voeding, training en het opleren van de duiven. Sindsdien is er een hechte band: ‘Ik prijs mij heel gelukkig met iemand als Gaston aan mijn zijde, zonder hem zou ik er waarschijnlijk 20 jaar over doen om alles te leren over deze fantastische sport’.


Leermeester Gaston Van de Wouwer (Berlaar, BE).

De Stonne

De vader van de Stonne is een achterkleinkind van de wereldberoemde topkweker de Kaasboer.

De moeder is een dochter uit topduivin Barbara, die zelf goed was voor niet minder dan 3 provinciale overwinningen.