Overslaan en naar de inhoud gaan

Jel van HEUGTEN - Nieuwstadt (NL) Nationaal winnaar Marseille 2009 tegen 3.999 duiven - 2009

De negenenzestigjarige Jel woont in Nieuwstadt, een plaats in het midden van Nederlands-Limburg (onder de rook van Sittard) met ongeveer 3500 inwoners. De plaats ontving in de 13e eeuw stadsrechten en kan dus historisch worden gezien als een stad, maar qua grootte en karakter is het een kerkdorp.

 Nadat het in de 16e eeuw werd opgenomen in ambt Montfort vormt het nu een onderdeel van de gemeente Echt-Susteren.
Jel is lid van P.V. De Liefde in Echt.
Hij had voor deze vlucht 16 duiven ingezet.
De duiven konden op zaterdag niet gelost worden vanwege een harde Noorden wind van zestig kilometer per uur ten Noorden van de lossingsplaats.
Ook zondag waren de weersomstandigheden niet goed genoeg om de duiven te lossen, maar op maandagmorgen om 06.30 uur klonk dan eindelijk het startschot voor 11.837 duiven van deze internationale vlucht. Er deden aan deze vlucht 3.999 Nederlandse duiven mee.
Jel stond op zijn duiven te wachten samen met André Wauben uit Nieuwstadt. André is een zeer trouwe letter, want bij elke fondvlucht komt hij bij Jel de duiven opwachten. Jel is hem daar zeer dankbaar voor, want meestal zijn er duiven mee van drie verschillende hokken en voor één persoon alleen is het – gezien de ligging van de hokken - moeilijk om alle kleppen in de gaten te houden.
Rond 18.45 uur kwam er in duif aangestormd. Jel omschreef het zo: “Als een kogel kwam hij uit de lucht vallen.” Ze viel op de klep en was direct binnen.
Deze duif, de NL06-5629373, werd geconstateerd om 18.42.00 uur.
Op een afstand van 881,897 kilometer maakt de “373” een snelheid van bijna 1205 meter per minuut. Jel twijfelde of dit wel de goede afstand is, want er zou gelost zijn op een nieuw coördinaat. Hoe het ook met de afstand zij, Jel pakt de nationale overwinning tegen 3.999 duiven.

De winnaar
De “373” heeft een oude ring om. Hij is geboren in 2007.
De vader van de “373” is van de soort Schellekens.
De moeder is van Wiel Smeets uit Banholt, maar Jel tekent daarbij aan, dat er ook een groot deel van zijn eigen soort in die duif zit.
Jel speelde de “373” op weduwschap. Hij speelt het traditionele weduwschap met alleen doffers.
Deze doffer wordt dit seizoen voor het eerst op de overnacht gespeeld en wel op Bordeaux. Op deze overnachtvlucht wist hij zich niet in de prijzen te klasseren.
Nu op zijn tweede vlucht heeft hij die eerste misser ruimschoots goed gemaakt.
Jel doet de hele verzorging van de duiven zelf. Zijn vrouw Miet zorgt wel ervoor dat Jel en zijn letters tijdens het wachten niet omkomen van dorst en/of honger!

Systeem
Als voorbereiding op de overnachtvluchten werden de doffers een keer of vijf ingespeeld. Twee keer Sens en vluchten van 250 en 150 kilometer. Jel heeft het voordeel, dat hij naast in zijn eigen vereniging de duiven ook in het Belgische Maaseik kan inkorven voor vluchten vanuit Sens.
De duiven krijgen net geen volle bak. Voor de fondvluchten koopt Jel altijd een zak met een zeer vetrijke mengeling en extra kleinzaad. Hij maakt er verder geen bijzondere poespas van, zoals hij zelf zegt.
De duiven trainen ’s morgens altijd een ruim uur en als het kan ook ’s avonds nog een keer, maar dat is niet altijd mogelijk, aangezien de jonge duiven ook hun training moeten hebben.
Ruim voor de aanvang van het seizoen gaat hij naar dierenarts Vincent Schroeder in Bilzen (België). De duiven krijgen voor het seizoen een geelkuur en een lichte kuur tegen de ”koppen”. In het seizoen bezoekt hij de dierenarts ter controle of alles goed is met zijn gevleugelde vrienden. In de winterperiode geeft hij alle duiven gedurende tien tot twaalf dagen een goede parakuur.
Na een wedvlucht krijgen de duiven een ontsmetting van dokter Vincent Schroeder in het drinkwater.

Tot slot
Jel en Miet, de medewerkers van PiPa en de bezoekers van onze site wensen u van harte proficiat met deze nationale overwinning!

De ouders van de Marseillewinnaar.