Jean-Baptiste en Arnold Staveaux (Glons, BE) winnen Nationaal Agen jaarlingen

Het laatste weekend van juni was zonder twijfel een belangrijk moment voor de Luikse duivensport! In beide categorieën domineerden de kolonies uit het oosten van België namelijk over de massa. Het is een opmerkelijke kolonie, bekend om haar prestaties en jarenlange regelmaat, die wint bij de jaarlingen.


Arnold met de winnende duivin in de hand en zoon Jean-Baptiste aan zijn zijde.

Wie in de Luikse regio kent Arnold Staveaux nu niet? Hij is het die al jarenlang op elke afstand de eerste plaatsen binnenrijft en die het hele seizoen lang de andere plaatselijke liefhebbers afschrikt door zijn goede prestaties op alle vluchten.

Een helpende hand

Momenteel speelt Arnold samen met zijn 14-jarige zoon Jean-Baptiste en dat blijkt een waar succes te zijn. Na een provinciale overwinning op Cahors twee weken eerder mogen ze nu namelijk een nationale overwinning op Agen op hun naam schrijven. Alweer een toevoeging aan hun palmares waarop reeds zeven provinciale overwinningen pronken.

De origines 

Hun kolonie is opgebouwd rond een reeks bloedlijnen die de meester zelf naar zijn hand heeft gezet om te zorgen dat zijn duiven goed presteren op alle afstanden: Robert Morrier, Erik Limbourg, Herbots Gebroeders, Vos-Jennes, Tits, Roberto Panza, José Moermans en P & P Philippens. Het is echter wel een duivin van R. & H. Wijnands (Maastricht, NL) die ervoor zorgt dat de kolonie momenteel succes boekt op de fondvluchten. Deze dochter van de Rouge Simpson is zowel grootmoeder van de winnares van Agen als de moeder van de provinciale winnaar op Cahors 2014 en van de provinciale winnaar op Narbonne 2011. De winnares van Agen kwam voort uit deze duivin met de gouden eieren gekoppeld aan een duiver van Deneufbourg.

De winnares


De winnares van Agen

Deze kleine zwarte duivin, met ringnummer BE13-1032832, heeft tijdens de winter één jong grootgebracht. Daarna werd ze samen met andere speelduivinnen in het hok van de jongen gezet. Pas onlangs, werd ze gekoppeld aan een jonge duiver waaruit een jong voortkwam. Het was vast en zeker dit jong dat haar motiveerde om deze fantastische prestatie neer te zetten. Klik hier voor de pedigree van de BE13-1032832.

Conclusie

Er zijn veel manieren om succesvol te zijn in de duivensport, maar elke keer opnieuw komen een aantal kenmerken bovendrijven waaraan een goede liefhebber moet voldoen. Geduld, passie en goed duiven (die niet noodzakelijk van ver hoeven te komen) zijn onontbeerlijk. Dankzij deze kwaliteiten is de kolonie van Staveaux elke week een geduchte tegenstander voor de provinciale overwinning in Luik en profileert ze zich als een vaste waarde op alle afstanden in de nationale vluchten.

Gefeliciteerd!