Jan Wijnen - Wageningen (NL) 1e Breuil afdeling 8 van 9.566 duiven

Regen, regen, regen! Ik rij door gordijnen van regen op mijn reis naar Wageningen, de woonplaats van de NPO winnaar van Breuil in Afdeling 8. Zijn naam; Jan Wijnen, 63 jaar, in zijn werkzaam leven huismeester van een studentenhuis, maar nu met de VUT.

Jan stamt uit een echte duivenmelkersfamilie. Grootvader, vader en ooms, allemaal hadden ze duiven. Jan heeft ze vanaf zijn kinderjaren. Maar niet alleen duiven hielden Jan bezig. In zijn jonge jaren was hij een zeer verdienstelijk jeugdspeler bij het toenmalige F.C. Wageningen, een roemrijke semi-profclub. Met duiven speelt Jan al 51 jaar zelfstandig mee en hij is nu lid van de ‘Gevleugelde Vrienden’ in Bennekom. Het programmaspel staat hier centraal met een voorliefde voor de eendaagse fond. Zijn kolonie duiven is vooral van een hoog Gebr. Janssen gehalte. Vanaf 1970 kwamen deze duiven van Tist Eijssen ( zwager Gebr. Janssen). Na diens overlijden kwamen er Janssen duiven van Frans Dockx uit Lille. Ook Frans leeft helaas niet meer. Nu komen ze de laatste jaren van zoon Jef Dockx. Van deze laatste kwamen ook duiven van Dr. Fernand Mariën.

De laatste aanwinsten komen van Broeckx-van Hees uit België. Jan Wijnen, met overtuiging gesteund door zijn vrouw Monika, is een fijne en secure melker, die in zijn loopbaan al heel wat successen heeft behaald. Naast Generale titels in diverse spelverbanden een kleine greep uit tal van hoogtepunten: de sensationele Asduif ‘De 48’( overleed op 25 jarige leeftijd), die werkelijk formidabel vloog en waar in de Wageninger Courant een heel krantenartikel aan werd gewijd – 1e La Ferte Bernard Afdeling 8 in 2000 van 13.200 duiven – 1e NPO Zuid Afdeling 8 van Peronne in 2009. Tot opheden speelde Jan dit seizoen 13 eerste prijzen in de club. Ook anderen presteren geweldig met de Janssen duiven van Jan. Bijvoorbeeld Rick van Veldhuisen , woonachtig in Canada en Amerika. Rick speelt fenomenaal met de duiven van Jan. Het zijn inmiddels hele goede vrienden geworden en Jan en Monika hopen ze in oktober a.s. weer te gaan bezoeken in Florida. Naast het verzorgen van zijn duiven besteedt Jan veel tijd aan vrijwilligerswerk voor de NPO als lid van een groep medewerkers, die assisteren bij het maken van de Nationale en NPO uitslagen ( samen met vrouw Monika). Daarnaast is Jan Wijnen ook actief als keurmeester van postduiven.

Zijn  kolonie vliegduiven bestaat uit: 28 weduwnaars en 12 weduwduivinnen welke volgens het klassieke weduwschapspel worden gespeeld. De partner is altijd thuis. Verder zijn er acht kweekparen en wordt er met ca. 100 jonge duiven gestart. Voor de duiven is in totaal 24 meter hok beschikbaar, die keurig staan opgesteld in de ruime tuin achter de woning. Jan bouwde deze hokken en ook het interieur zelf. Er werd met 100 jonge duiven gestart, acht gingen er verloren aan huis. Jan stak veel energie in het opleren van de jonge garde. In het begin voorzichtig kleine stukjes en daarna steeds verder tot max. Hedel, ca. 45 km. De africhting vanaf Tilburg kostte praktisch overal veel veren, maar Jan rolde er goed door. Inmiddels zijn er nog 70 over. Een deel werd verduisterd, een ander deel niet. Deze laatsten presteerden met name de eerste vluchten goed. Nu moeten ze het afleggen tegen de gladde jongens en meisjes. Er wordt niet bijgelicht. De duiven trainen één keer per dag. In de week voor NPO Breuil werden ze gescheiden. De duivinnen trainden die week opvallend beter dan de doffers. De voeding komt van Paloma; tot woensdag 50% vlieg en 50% Light. Vanaf woensdag alleen Paloma vlieg. Jan heeft zelf een microscoop en controleert regelmatig zijn duiven. Standaard geeft hij eens per drie weken iets tegen het geel. Verder wordt er veel met lookolie en biergist gewerkt.

Op de NPO vlucht vanaf Breuil had Jan 59 duiven in de strijd. De prognose was: klokken rond 11.15 uur. Om 11.06 uur valt er een duif. Eerst wordt er gedacht aan een laatkomer van de natoer, maar als Jan kijkt ziet hij dat het de NL 10-1333778 is, die op Breuil als 46e getekende werd ingemand. Tijd van constateren: 11.06.43 uur, wat op een afstand van ruim 369 km. een snelheid betekent van 1.704 mpm. Jan, die zelf als meldpost fungeert voor de club, meldt de duif rond 11.15 uur bij Wim Keukens, die toen verder nog geen melding binnen had. ‘De 778’ moest dus wel vroeg zitten. Vanaf 11.16 uur klokt Jan nog vier vroege duiven, die allemaal in de eerste 100 NPO zitten; 68e – 70e – 94e en 97e. In totaal speelt Jan 26 prijzen. Dit keer liet het lang op zich wachten, alvorens de meldingen op Teletekst verschenen. Eerst laat in de avond, toen het afslaan al lang en breed achter de rug was, kwam het bevrijdende beeld op Teletekst. In de club zal op een later tijdstip zeker aandacht worden besteed aan deze mooie NPO overwinning van hun lid Jan Wijnen. Wel mocht Jan al veel telefonische gelukwensen in ontvangst nemen.


NL 10-1333778 van Jan Wijnen. 1e NPO Breuil Afdeling 8 van 9.566 duiven.

De winnares van Breuil
is een schitterende krasduivin. Zeer goed gebouwd, met een zijdezachte pluim. Zij werd op de deur gespeeld, maar Jan weet niet of zij gepaard zat. Op Breuil wint ze haar tweede prijs. Eerder pakte ze een 14e Strombeek van 194 duiven. Haar vader is de NL 03-1992831, een doffer met naast een hoog gehalte Gebr. Janssen bloed ook een snuifje bloed van Koen Minderhoud ( lijn ‘Super Gaby’). ‘De 831’ vloog o.a. 4e van 5.935 d. – 12e van 7.143 d. – 9e van 5.085 d. – 6e van 1/067 duiven enz. Moeder van de NPO winnares ‘De 778’ is de NL 07-1439589, een pure Janssen duif via Tist Eijssen en Frans Dockx. De duif zal vermoedelijk gewoon weer op Nationaal Mantes La Jolie worden gespeeld.                 
Jan en Monika, nogmaals van harte proficiat met deze aansprekende overwinning!