Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan van Oosterbosch (Ossendrecht, NL) wint met Issoudun de enige nederlandse nationale dagfondvlucht

Jan van Oosterbosch (Ossendrecht, NL) wint nationaal Issoudun
Jan van Oosterbosch was afgelopen weekend de glorieuze winnaar van de enige nationale dagfondvlucht van Nederland die werd vervlogen vanuit Issoudun.

Nationaal Issoudun

Op de nationale kalender staat in Nederland slechts één nationale dagfondvlucht. Afgelopen weekend was het zover dat de convoyeurs van alle sectoren met de duiven daarvoor naar Issoudun trokken. Ruim 34000 duiven gingen daar op zaterdagmorgen om 06.45 op de vleugels voor een strijd om eeuwige roem. De winnende duif liep na 521 kilometer in het Brabantse Ossendrecht bij Jan van Oosterbosch over de antenne. 

Jan van Oosterbosch beleeft de dag van zijn leven

De overwinning op Issoudun komt terecht bij de 77 jarige Jan van Oosterbosch die geboren en getogen is in het Brabantse Ossendrecht. Jan is sinds zijn prille jeugd duivenliefhebber in hart en nieren. Als 15 jarige jongen had hij bij zijn ouderlijk huis al duiven. Met zijn 18 jaar ging Jan in militaire dienst en dat is de enige periode geweest dat hij zonder duiven door het leven ging. Samen met zijn Annelies woont de voormalige timmerman in Ossendrecht. Jan speelt met zijn duiven bij P.V. De Welkomstvrienden in Ossendrecht dat deel uitmaakt van Rayon 1 Kleine Westhoek van Brabant 2000. In zijn vereniging en rayon 1 Kleine Westhoek wordt regelmatig goed gepresteerd. Eerder in het seizoen was Jan met een 3e stek op Morlincourt tegen 1853 duiven al eens dicht bij een rayonoverwinning. Voor de dag van zijn duivenleven moest Jan geduld hebben tot afgelopen zaterdag. Jan was eerst niet van plan om in te korven op Issoudun. Vanwege de slechte weersvoorspellingen een week eerder besloot Jan zijn duiven die bestemd waren voor een midfondvlucht te spelen op de nationale dagfondklassieker. De duiven werden door Jan rond kwart voor 1 verwacht. Even na twaalf uur was Jan bezig om de thuiskomst van de duiven voor te bereiden. Toen hij de drinkpannen, voorzien van vers water met elektrolyten, op het hok klaar wilde zetten verscheen daar plots een duif boven het hok. Jan schrok zich rot. Na een ererondje liet de uiteindelijke winnaar de tijd op het display stilstaan op 12.19 uur.  

NL18-3806173 winnaar nationaal Issoudun

NL18-3806173, De 173, winnaar 1e Nationaal Issoudun tegen ruim 34000 duiven

Het is de driejarige weduwnaar, NL18-3806173, die de nationale dagfondvlucht Issoudun naar zijn hand zet. Het was de eerste keer dat De 173 door Jan op een dagfondvlucht werd ingezet. Achteraf gezien mag Jan de weegoden prijzen om het slechte weer in het weekend voorafgaande aan Issoudun waardoor Jan zijn plannen wijzigde met een spraakmakende nationale overwinning als gevolg. De vader van de 18-173 werd als ei gehaald bij Louis en Eugene Stabel in Goirle. Van de moeder is bekend dat zij stamt uit duiven van Ludo Claessens. Haar vader, die van 2007 was, is enkele weken geleden overleden. Die doffer was zelf al eens 1e asduif op de dagfond. De 173 werd gespeeld op traditioneel weduwschap. In de loop van de week werd  de uiteindelijke winnaar wat opgevoerd. De laatste vier voerbeurten stond er bovendien vloeibaar schapenvet, dat werd gemengd met gemalen pinda's en kaas, op het menu. 

Hectiek, pijn en hoop

Zaterdag 3 juli zal door Jan met hoofdletters worden geschreven. Na de aankomst van De 173 begon het lange wachten op het verlossende woord. Dat kwam dik in de namiddag toen Jan met zijn klok in het clublokaal op de Remise in Ossendrecht was. Toen werd duidelijk dat er in heel Nederland geen enkele duif aan de snelheid van 1561 mpm van Jan zijn 173 kwam. Tijd voor een feestje was er niet. Jan werd door zijn vrouw Annelies gemaand om naar huis te komen omdat er zich een filmploeg had aangediend. De pijn is er na de nationale zege. De winnaar werd verkocht aan een duivenmakelaar en zal zijn verdere leven waarschijnlijk in zonnige oorden doorbrengen. Wat voor Jan achterblijft is een lege broedbak. Met een lach zei ik tegen Jan dat hij, wat dat betreft, wellicht toch beter tweede had kunnen worden. En dan is er nog hoop. Toen ik Jan vroeg naar zijn doelen voor de toekomst kon Jan kort zijn. Ik hoop dat ik het volgend jaar nog eens over kan doen. Het zal geen eenvoudige klus worden maar dromen kan in de duivensport altijd. Dat bewijst Jan met zijn 173 op de nationale dagfondvlucht Issoudun. Een hele dikke felicitatie is op zijn plaats.