Jan & Symen Timmermans (Donkerbroek, NL) grandioos seizoen bekroond met twee provinciale overwinningen

Jan & Symen Timmermans zijn al jaren een vaste waarde op met name de jonge duivenvluchten. Als zij hun kolonie op volle toeren hebben zijn zij bijna onklopbaar.

Met een ijzersterke basis duiven afkomstig van de combinatie Embregts/Theunis weten Jan & Symen al jaren achter elkaar hun eigen lat hoger te leggen. Dit seizoen ging het weer knalhard met een tweetal provinciale overwinningen. En niet zomaar een overwinning, het waren demonstraties.

Aan de oostkant van Afdeling 11, Friesland '96 ligt het plaatsje Donkerbroek welke deel uitmaakt van de gemeente Ooststellingwerf. Hier zit Jan Timmermans, landmeter van beroep, gevestigd met zijn eigen bedrijf en postduiven. Allemaal op hetzelfde erf. Jan zette zijn eigen bedrijf op en dat bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met 17 man personeel. Samen met zijn vader Symen worden de duiven verzorgd. De resultaten spreken niet tegen dat zij een uitstekende combinatie vormen.


De op het zuiden gesitueerde hokken met vooraan 2 afdelingen voor de jonge duiven.

Waardevolle samenwerking met Embregts/Theunis

Al geruime tijd is Jan goed bevriend met Peter Theunis van de combinatie Embregts/Theunis. Peter heeft een soortgelijke kijk op de duivensport en Jan & Symen zijn dankzij hem naar een hoger niveau geklommen. Ruim 5 jaar geleden werd besloten om volledig samen te gaan werken en alleen de duiven van Embregts/Theunis te gaan spelen. Samen wordt er zo nu en dan wel gezocht naar gerichte versterking van de kolonie. Jan geeft aan dat de resultaten met sprongen vooruit zijn gegaan en de combinatie is sinds 2014 niet meer weg te denken bij de kampioenen in afdeling 11. 

Demonstratie op de wedvlucht vanuit Arlon; 1,2,3,8,9,10,11,12,13 etc.

Het is maar de vraag of er ooit in Afdeling 11 zo hard uitgehaald is op een jonge duivenvlucht. Maar liefst 9 duiven bij de eerste 13 op een NPO concours! Op 19 augustus had de combinatie 60 duiven in concours van de in totaal 3.691 ingekorfde duiven in Afdeling 11.  Zij wisten totaal 40 prijzen te winnen en domineerden de kop van de uitslag. De duiven werden op deze vlucht op weduwschap gespeeld vanuit hun hok welke aan de voorzijde open is en tegen harde wind door windbreekgaas wordt beschermd. Er werd niet getoond maar de duiven worden op zaterdag wel bij elkaar gelaten. Ze zien elkaar dan ongeveer 3 uren. De duiven hebben dan de beschikking over veel ruimte en veel hoekjes om te kunnen scharrelen. 


Links de gang voor de hokken met veel (diepe) zitvakken en recht de voorzijde van het hok met windbreekgaas.

De winnares van de wedvlucht vanuit Arlon is de NL19-4203997. Deze compacte kras duivin met een spetterend oog wist haar hokgenoten net te snel af te zijn. Inmiddels is ze omgedoopt tot 'Space Gold'. Vernoemd naar de ouders welke al vaker succesvol bleken als kweekkoppel. In haar pedigree (klik om te bekijken) is terug te lezen dat Space Gold een zusje is van Miss Goldy en van Miss Witbuik. Beide werden ze gekroond tot asduif in de fondclub en Miss Witbuik wist zelfs als 8e te eindigen in de competitie van WHZB in de categrorie jonge duiven. 


'Space Gold', winnares 1e NPO Arlon.

Dunnetjes overdoen op de natourvlucht vanuit Bierges

Op 7 september stond de natourvlucht Bierges op het programma. Dit keer waren en 12.020 concurrenten die geklopt dienden te worden. Het bleek geen onmogelijke opgave voor de 75 gezette duiven van Jan & Symen. Provinciaal winnen zij 1,2,7,8,10,14,18,30,31 etc. (75/53). De winnaar is een goed gebouwde blauwe doffer met ring NL19-4203952. Omgedoopt tot 'Mister Witbuik'. Uit hetzelfde koppel komt dit jaar ook de NL19-4203951. Deze wint dit jaar ook al de 9e NPO Arlon en op dezelfde vlucht wint de '951 de 8e prijs. Klik hier om de pedigree van de winnaar te bekijken. 


'Mister Witbuik', winnaar van de wedvlucht Bierges tegen ruim 12.000 duiven.

Provinciaal in 2019 bij de kampioenen

Dat het niet alleen bij de jonge duiven hard ging dit jaar bewijzen de kampioenschappen in de afdeling. Voor u op een rij; 

1e jong midfond onaangewezen
1e jong midfond aangewezen
1e generaal lang aangewezen
2e generaal lang onaangewezen
3e duifkampioen dagfond
2e duifkampioen jong midfond

Naast de 2e duifkampioen jong midfond werd ook de 3e,4,5e,8e,9e,10e,14e duifkampioen gewonnen.


De NL19-4203883, 2e duifkampioen Afdeling 11 met o.a. een 3e NPO Arlon (klik hier voor haar pedigree)