Jan Lases (Noorden, NL) trotse internationale winnaar Perpignan

Perpignan en Noorden; twee totaal verschillende plaatsen in twee totaal verschillende landen, die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben. Een overeenkomst zou kunnen zijn dat de stad Perpignan en het dorp Noorden, de woonplaats van Jan Lases, allebei vlak aan het water liggen.

Bij Perpignan ligt het meer Eutang de Leucate, bij Noorden liggen de Nieuwkoopse plassen. De 09-1220421, het tweejarig duivinnetje van Jan,  heeft beide wateren van bovenaf gezien. Zij legt van 7 op 8 augustus 2011 als snelste een verbinding tussen deze plaatsen over een afstand van 1150 km.

Ze is sneller dan de 15106 andere duiven die op zondag om 07:45 uur gelost werden in het warme zuiden.  Ze leverde een formidabele prestatie met haar snelheid van 1202,61 m.p.m.  Jan werd midden in de nacht wakker en wierp automatisch een blik op zijn duivenhok.  De internationale winnares zat toen al op het hok.  Hoewel Jan meteen begreep dat het een vroege  duif moest zijn, had hij dit niet durven dromen. Bij het hok aangekomen zat de duivin nog op de rand van de goot.  Daarna volgde de constatering 02:47:52, een geweldige tijd, de winnende tijd bleek achteraf.

Palmares van de 09-1220421 :

1ste  Internationaal Perpignan 2011 tegen 15107 duiven
1ste  Nationaal Perpignan 2011 tegen 5608 duiven
639ste Nationaal St.Vincent 2011 sector 2 tegen 5547 duiven

De 09-1220421 was ingekorfd op een jong van een dag of tien.  De aan haar gekoppelde jaarling doffer was op dezelfde vlucht ingekorfd. Hij kwam iets na 13.00 uur thuis. In totaal had Jan vier duiven mee naar de aan Spanje grenzende stad. Jan speelt zijn duiven op nest. Hij heeft het liefst dat de duivinnen meegaan op een jong van zes à zeven dagen en de doffer een week later op hetzelfde jong.  Dit streven lukt niet altijd. De verzorging van de duiven is eenvoudig maar goed. De duiven worden eenmaal per dag gevoerd. Ze krijgen de verplichte enting en heel af en toe een geelkuur of een behandeling tegen ornithose.  Jan heeft een kleine tien meter lengte aan hok. Hierop wonen in de winter ongeveer 60 duiven. Ieder jaar komen er vijftig jonge duiven ter wereld. De jonge duiven worden met de jonge duiven vluchten meegegeven of anders op de natour. Bij aanvang van het seizoen gaan de jaarlingen en de oude duiven, na hen zelf een paar keer te hebben opgeleerd, direct mee op Peronne  ( 280 km ). De helft van de oude duiven maakt gedurende de winter plaats voor de nieuwe generatie.  Dit concept heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen.

1ste  Internationaal Perpignan 2011
6de   Nationaal Barcelona 2009
14de  Nationaal St.Vincent sector 2
28ste Nationaal Mont de Marsan sector 2

Jan is van kindsaf aan opgegroeid met duiven. Toen hij zelf kinderen kreeg kwam er een onderbreking in het houden van duiven. Vanaf 1983, toen de dochters ouder werden, startte hij echter  weer met de duivensport. In 2000, na de invoering van de unieke werkgebieden, kwam voor Jan de overstap naar de overnacht. Er kwamen duiven van Droog uit Andijk en van Dick Pennings uit Nieuw Vennep.  Jan is zeer te spreken over de duiven van Dick. Het zijn de lijnen van Nico Volkens die van Nieuw Vennep naar Noorden verhuisden. De Internationale Winnares heeft weer andere bloedlijnen. Van vaderskant zien we C. de Jong, langs moederskant Thei Hermans in deze duivin terug.

Samengevat kunnen we naar aanleiding van afgelopen weekend concluderen: met wind vanuit  zuid west pakt Jan in Noorden het best.