Jan Keen (Ter Apel, NL) 3e Nationaal Kampioen op Dagfond

Het is Jan Keen die met zijn sublieme nakweek van o.a. de ‘Van Loon’ duiven de hedendaagse dagfond domineert. Met zijn 3e Nationale titel zege op deze discipline werd het weer eens tijd voor een heads-up bij deze raskampioen.

Het was Jan die sinds zijn 9e levensjaar met (sier)duiven in aanraking kwam. Het was echter een aanvlieger ‘De Bonte Belg’ welke hem liet kennismaken met postduiven. Een jaar later kon PV ‘La Vitesse’ hem verwelkomen als nieuw lid en al op 16 jarige leeftijd behaalde hij als jonge jongen met brommer zijn 1e succes. Het was de Noordelijke Derby ‘Marbehan’ welke wellicht prooi was geweest voor de ‘110’.. het niet naar binnen gaan speelde parten en met een 3e van de gehele lossing was een (blijkt zo’n 45 jaar later) groot kampioen geboren. Hij verliet nooit meer de top van de kampioenslijsten en speelde zich ieder jaar in de picture.

Zijn stamopbouw  nam echt vormen aan rond 1974. Het waren duiven van Pol Bostijn (Moorslede, BE) uit de lijn van ‘De Pasport’. De duiven kenmerkten zich door hun sterkte en karakter en presteerden moeiteloos van 100 tot 1.000 kilometer. Het duurde niet lang voordat Jan zich top 10 nationaal klasseerde. Met een 3e en 10e Nationaal op DAX wist Jan dat hij sterke duiven nodig had, en waar anders moest Jan die zoeken dan bij grootmeester Louis van Loon (Poppel, BE). Vanaf 1995 vloeien deze lijnen rijkelijk door het hok van duivenliefhebber Jan Keen welke eveneens eigenaar is van een gelijknamig diervoeders bedrijf (welke zich specialiseert in duiven artikelen en algehele dierenverzorging). Niet ondenkbaar dat hij dan ook een eigen zak voer op de markt heeft gebracht met het Belgische bedrijf ‘Beyers’ onder de naam, Jan Keen Super Light. Deze mengeling kenmerkt zich door zijn grote variatie zaden met hoge voedingswaarde welke licht verteerbaar zijn en het gehele jaar gevoerd kan worden. Eveneens is deze mengeling geschikt voor alle disciplines. Een zak voer is wat veel topliefhebbers gemeen hebben. Vader van de moderne duivensport Gerard Koopman heeft de ‘Koopman Mengeling’ en Duitse Supercrack Gunter Prange heeft ook van diezelfde firma een eigen mengeling.

Deze laatste liefhebber Gunter Prange is een goede vriend van Jan Keen. Samen wisselen ze regelmatig van woorden, duiven en ervaringen. Ze maken elkaar sterker en wijzer, een prachtig staaltje vriendschap welke bij zowel Gunter als Jan tot succes heeft geleidt. Met name de lijnen van Andre Bellens en Dirk van Dyck vanuit het Duitse Meppen versterken de hedendaagse topkolonie in Ter Apel.

Deze kolonie word qua gezondheid begeleidt door Doc. F. Marien uit Belgie. Naast het feit dat deze duivenarts een zeer goede naam heeft in het Noorden beschikt hij ook nog eens over een goed hok met duiven, zo goed dat Jan besloot ook duiven van hem ( met name de G & C Koopman duiven) in zijn stam te vervoegen. Ook dit gebeurde met succes en kunnen we stellen dat de duiven van Jan Keen een hele belangrijke ‘Van Loon’ eigenschap bezitten. Ze laten zich makkelijk kruizen en vermeerden vaak in potentie hierdoor!.. Een bijzonder belangrijke eigenschap welke in Ter Apel word gekoesterd en mede daarom zich tot 3e Nationaal Dagfond kampioen heeft laten kronen.

De selectie van de duiven vind bij de jonge duiven plaats door eveneens Doc. F. Marien. Hierbij word gekeken naar de uiterlijke kenmerken. Bij de oude duiven word er zelf geselecteerd en dit puur op prestaties. Met name naar de prestaties op Nationaal niveau ( in de kop ) word gekeken. Kweekduiven krijgen hier 4 jaar de kans om iets goeds voort te brengen. Telkens krijgen ze de beste partners om ze een eerlijke kans te geven. Is er na 4 jaar dan ook niks, gaan ze onherroepelijk uit.

Prestaties 2011:
Het jaar 2011 was bijzonder goed voor Jan. Hij sleepte het 3e hokkampioenschap Dagfond binnen op Nationaal vlak en maakte prachtige uitslagen met onder andere 2x een 1e NPO. Zo vloog hij op Pithiviers (623 km ) 8-11-92 en 99e Nationaal tegen zo’n 7749 duiven. (= 1 en 2,11,14 tegen 4410 duiven S-NPO)
Vloog hij op Breuil Le Vert (505 km) 3,4,11,12,20,31,36,37,38,95 etc. tegen maar liefst 5622 duiven!
Maar ook met Jonge duiven kan Jan zeer goed uit de voeten wat te denken van  de pittige vlucht Lommel (217km) waar hij 2,3,4,19,21,22,23,42,44,45,46,58,59,etc. vloog tegen 13.654 duiven!. Met maarliefst 43 prijzen met 70 jongen id. mand. Een 2-tal weken later stond hij er wederom met 1-10-24-etc tegen 9964 duiven op de 353 km lange NPO vlucht vanuit Pommeroeul. Hij werd met 3 duiven genomineerd voor de W.E.N.C. cat. Dagfond bij de top 10.
6e Nat. Duifkampioen dagfond 'Blue Diamond'
8e Duifkampioen Dagfond T.B.O.T.B. ' Blue Diamond'
10e Duifkampioen Dagfond W.H.Z.B. ' Blue Wonder'
Echte kwaliteit bij deze duiven welke van zich van hun beste kant laten zien als jong en oude duif, allen uit de sterke lijnen van o.a. 'Mr. Ad' , 'Michael', 'Blue Arrow', 'Goudklompje' etc..

Aan bovenstaande ( eigenlijk te korte opsommingen ) kunnen we al concluderen dat zijn duiven het pittige werk goed aankunnen, maar ook de snellere vluchten zullen ze er staan. Daarnaast worden ze bijgestaan door een goed hard bottenstelsel , soepele spieren en zijdezachte vederen. Logisch dat zulke duiven hem 3e Nationaal Kampioen dagfond maakten!. . maar dat niet alleen er zijn meerdere mensen ( naast eerder genoemde G.Prange en F.Marien) welke succesvol zijn met Jan zijn duiven.

Henk Keizer uit eveneens Ter Apel had wel een hele fijne duif op de hokken met zijn 1e Nationale Dagfond duif W.H.Z.B. 2011. Hij bestond uit 50% soort van Bert Berends en 50% van Jan Keen. Op bijzonder tragische wijze is deze duif verspeeld en kon hij Nederland niet vertegenwoordigen op de West European Nation Cup. Wat ze met een coëfficiënt van 0,34 geen windeieren had gelegd.

Het is allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de eigen duiven van Jan Keen?.  Wel goed kan ik u vertellen, subliem op vlieg en kweek prestaties, gevlogen als jong en oude duif met (grotendeels) 1 zak voer. De moderne duivensport word gedomineerd door deze moderne postduiven. In een zeer sterk spelende concurrentie denkende aan o.a.; G&C Koopman, Gebr. Leideman, Vredeveld-Leemhuis, Geert Munnik, Bert Berends, Frans Zwols en vele, heel vele anderen!!

Laten we beginnen bij, wat we kunnen noemen de nieuwe stamduif, ‘Michael’. Deze klasbak won 5x TOP-10 NPO waar onder:

1e NPO Ablis tegen 2.836 duiven
2e NPO Blois tegen 3.156 duiven
4e NPO Ablis tegen 10.171 duiven
6e NPO Ablis tegen 8.519 duiven
10e NPO Orleans tegen 2.445 duiven

Allemaal vluchten boven de 600 kilometer, wat een klasbak!! Aldus zijn titel bevestigd.
2e Nationale Asduif Eendaagse Fond(spiegel) over 3 jaar.

De oma van deze doffer is een duivin welke het predicaat ‘super’ verdient. ‘Goudklompje’ een duif van de lijnen Bellens X Van Dyck . Zij zorgt ieder jaar weer voor bruikbare topduiven zoals bijvoorbeeld:

3e Internationale Asduif Midfond W.E.N.C. 2010
6e Nationale Olympiade duif Sport klasse 2010

Boxtel     1/ 3025
Rekkem     1/10.666
Zutphen     1/ 3060
Boxtel     1/ 1263

In de 2e generatie is het nageslacht eveneens subliem te noemen. Wat te denken van kleinkinderen als:

1e Nationale Asduif jong 2006
1e Regionale Asduif Allround 2010
1e Asduif Eendaagse Fond Club Noord Nederland 2009
2e Nationale Asduif Eendaagse fond(spiegel) over 3 jaar.
2e Provinciale Asduif Eendaagse fond 2009
6e Provinciale Asduif Eendaagse Fond 2010

En zoals eerder al aangegeven worden ze regelmatig herkoppeld. Deze topduivin was erg succesvol met partner ‘Blue Arrow’. Deze doffer vloog zelf:

1e Nationaal Etampes tegen  9679 duiven
1e Homburg tegen       9092 duiven
1e Orleans tegen       403 duiven
3e Hasselt tegen      17.929 duiven
7e Breuil Le Vert tegen   1367 duiven
En werd vader van:

1e Semi NPO Arras tegen   6318 duiven (2e snelste tegen 14.708 duiven)
3e NPO Breuil Le Vert tegen 5039 duiven
1e Boxtel tegen       3025 duiven
1e Rekkem tegen      10.666 duiven
1e Zutphen tegen       3060 duiven
1e Boxtel tegen       1263 duiven

Deze rechtstreekse Van Loon kweker is geen unicum want zijn broer ‘Blue Arrow 735’ is ongeveer even succesvol op kweekgebied. Wat te denken van:

Tarzan = 5x 1e prijs.
Mr.Koln = 49 prijzen in groot verband
Beauty Boy = Supervlieger (13e Nat. Asduif)


Louis van Loon

Het zijn de Van Loon duiven gecombineerd met zijn hedendaagse toppers welke de bloemetjes buiten zetten in Ter Apel. Jan knijpt zijn handen dicht, hoewel hij natuurlijk niks aan het toeval overlaat is het altijd afwachten hoe het balletje rolt. In 2011 richting het 3e Nationaal Kampioenschap, maar na een kort gesprek met deze kampioen hebben wij er alle vertrouwen in dat ook in 2012 het balletje die kant op rolt . . of beter!

Jan, van harte proficiat met het 3e Nationaal Kampioenschap op de Dagfond en succes in 2012.