Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan en Enrico Doldersum (Almelo, NL) pakken twee snelste duiven Bourges tegen 13.500 duiven

Één van de meest opzienbarende prestaties op de Nederlandse eendaagse NPO klassiekers in 2011 werd geleverd door Jan, Trudy en Enrico Doldersum uit Almelo. Op NPO Bourges (5.665 duiven) traden zij met de 1e en 2e NPO en twee snelste duiven van Oost-Nederland (13.500 duiven) nadrukkelijk in het voetlicht.

De naam J. Doldersum en Zoon dekt aan De Pelikaan 54 te Almelo eigenlijk nauwelijks de lading. “Het overgrote deel van de verzorging komst namelijk voor rekening van moeder Trudy,” biecht Enrico op, zelf soort van supervisor van de Doldersum kolonie sinds hij vier jaren geleden het ouderlijk huis verliet. De planning, het verzorgingsschema en de administratie zijn tegenwoordig zijn kerntaken. “M’n moeder heeft bijna een dagtaak aan die verzorging. Vader Jan helpt ‘s avonds waar nodig en hij laat de duivinnen trainen.”

Ingewijden in de sport klinkt de naam Doldersum zeker niet onbekend in de oren. Enrico staat voor ambitie en gedrevenheid, die hem een aantal jaren geleden naar Zutphen brachten om de begeleiding van de eenhoksrace Dutch Open voor rekening te nemen. Daarnaast werden in Almelo samen met vader en moeder de laatste jaren vele successen behaald, met als hoogtepunten onder andere:

1e Nat. NPO Blois
4e Nat. NPO Orleans
6e Nat. NPO Chateauroux
6e NPO Ruffec
7e NPO Ruffec
8e NPO Bergerac
9e Nat. NPO Orleans

De fabuleuze prestatie op Bourges in 2011 kwam echter niet zonder slag of stoot tot stand. Na een goede seizoensouverture zakten de prestaties en een consult aan dierenarts Jellema leerde dat het met de gezondheid niet optimaal was. Zijn conclusies en adviezen van ‘begeleidend arts’ Hans van der Sluis zouden de ommekeer alvast inluiden. Daarnaast bleek de keuze om geen duivinnen te spelen – ingeleid door Enrico’s vertrek uit de ouderlijke woning en daardoor minder tijd voor de duiven – verkeerd uit te pakken. Snel werden ze drie maal op een doordeweekse Duffel afgericht en gespeeld op de laatste vitessevlucht Pommeroeul om zodoende een goed tweede deel van het oude duiven programma te garanderen. Op de klassieker Blois dienden zich de eerste voortekenen van groeiende forme aan (1e-4e-5e-7e-8e in club tegen 175 duiven) en twee weken daarna bleek de ploeg rijp voor de 1e en 2e NPO Bourges.

Winnaar van de 1e NPO en tevens snelste van afdeling 8 en 9 tegen 13.500 duiven werd NL10-1186828 ‘Miss Bourges’. Gespeeld vanaf het nieuwe DUMO duivenhok dat het voorjaar 2011 is geplaatst en gedurende de eerste zes vluchten verduisterd om daarna tot de langste dag te zijn bijgelicht. ‘Miss Bourges’ komt uit een zeer sterke familie; haar vader (Van Rijn-Meeder via Sjoerd Lei) won zelf de 1e Bettembourg tegen 569 duiven en moeder (Gerard Boesveld x 6e Dutch Open winnaar 2007) won top prijzen als 2e Venlo 14.548 duiven, 6e NPO Chateauroux 1.831 duiven en 10e Venlo 2.428 duiven.

In de euforie van een vroege duif en direct na het melden pakt de NL10-1186822 ‘Mister Bourges’ ruim twee minuten later nog altijd ruim vooruit de 2e NPO en ook al 2e snelste van 13.500 duiven … ook al geen misselijk mannetje, met al eerder de 3e Peronne tegen 9.852 duiven en als broer de winnaar van de 9e Nat. NPO Orleans 2010. Zijn vader is 100% G. & S. Verkerk en moeder is uit de Doldersum basis, ‘Supervererver’ via H. Van der Kemp (vader van 7x 1e prijs winnaars) x ‘Kras Andres’ (super stamduif via Andres Jansen Ulestraten). Daarmee passeerden met de 1e en 2e NPO Bourges winnaar direct de belangrijkste bloedlijnen van de Doldersum kolonie de revue.

Het pad naar Bourges was dus allerminst geplaveid; extra motivatie moet het zijn geweest wat leidde tot dit geweldige succes. De 25 duiven die werden klaargestoomd mochten allen vanaf de middag van de inkorfdag bij elkaar zitten met tabakstelen. De twee winnende duiven zaten alleen, omdat hun partners onderweg waren naar Montpellier. Ze vonden vlot een andere partner en dat zal vast de motivatie zijn geweest om dusdanig alles uit de kast te vliegen. Enrico sluit trots af: “De winnares was zelfs voorzien van twee nieuwe partners, want zij zat in één bak met het koppel boven haar. Zou dit dan het stukje extra geweest zijn?”