Jan Dekkers - Nijverdal (NL) Topper in alle diciplines van de duivensport

Nijverdal ligt op de grens van Salland en Twente. Het dorp maakt deel uit van de Gemeente Hellendoorn, een qua oppervlakte enorm grote gemeente, waar recreatie en toerisme de laatste jaren een steeds grotere rol hebben gekregen.

Nijverdal is de woonplaats van Jan Dekkers, een man die de laatste twee jaar met name onze aandacht trok door zijn prominente klasseringen in de Nationale Kompetitie ‘The Best of The Best’ en dan met name in het kortere werk. Dat was dan ook in eerste instantie de reden van ons bezoek. Maar al snel werd duidelijk dat de duiven van Jan veel meer in hun mars hebben. Hij blijkt al decennia lang een van de te kloppen mannen op de vluchten van 100 tot 1.000 kilometer in zijn regio te zijn. Vandaar dat het verhaal er wat anders op papier komt dan in eerste instantie gedacht. En ook hier weer de bevestiging hoe met een eenvoudige aanpak mooie successen kunnen worden behaald!

Even voorstellen
De inmiddels 50 jarige Jan Dekkers is van beroep elektromonteur. Hij is geboren en getogen in Nijverdal, waar hij samen met zijn moeder Toos een mooie vrijstaande woning bewoont met daarachter een immense tuin, waar een zee van ruimte is om de postduivensport te beoefenen. In zijn kinderjaren groeide Jan op met allerlei dieren die vader had, waaronder ook sierduiven en postduiven. Toen Jan ging werken werd hij lid van zijn club P.V. ‘Vitesse’ en in zijn debuutjaar werd hij gelijk 4e Kampioen met de jonge duiven. Jan is een liefhebber, die graag het hele programma speelt en je kunt stellen dat hij de afgelopen 25 jaar meer dan goed zijn partijtje heeft meegeblazen. Met name op de dagfond en meerdaagse fond is hij eigenlijk niet bij de kampioenen weg te denken, en dat geldt ook in Groot Verband. Vanwege zijn werk moet Jan vaak vroeg van huis en dat is de reden dat hij ’s ochtends nooit bij zijn duiven komt. De gehele verzorging vindt dan ook in de namiddag en avond plaats als Jan terug is van het werk. Naast zijn drukke baan en de verzorging van een behoorlijke kolonie duiven en een grote tuin, vindt Jan ook tijd om zich bestuurlijk verdienstelijk te maken. Zo is hij bestuurslid van P.V. ‘Vitesse’ Nijverdal ( 35 leden) en van zijn rayon. In de periode april tot en met september is hij dan ook geweldig druk. Jan is een pure liefhebber en absoluut niet commercieel. Gewoonlijk reageert hij rustig en nuchter, maar volgens moeder Toos verandert dat als op zaterdag de duiven thuis moeten komen. Dan is onze hoofdpersoon erg gespannen en heeft hij geen rust in zijn kont. Om het seizoen wat minder hectisch te laten verlopen heeft Jan besloten om met ingang van het seizoen 2010 zich meer te focussen op de dagfond en meerdaagse fond.

Enkele hoogtepuntenb tot nu toe:
1e Kampioen O.A. Fond Union Twente in 1985
1e Kampioen O.A. Fond Union Twente in 1986

2e Kampioen O.A. Afdeling Twente NBvZ in 1990
1e NPO Brive Afdeling 9 in 2004
1e Kampioen Oude Duiven O.A. en 3e A. Fond Union Twente 2007
1e Kampioen Oude duiven O.A. Fond Union Twente 2008

4e Kampioen Onaangewezen en 2e Kampioen A.  Fond Union Twente 2009
1e Generaal A. C.C. ‘Berg en Dal’
1e Generaal C.C. 3 Kring 1 Afdeling 9

6e Keizer Fond Kring 1 Afdeling 9
7 Teletekstplaatsen in de laatste jaren
55 eerste prijzen in de laatste 4 jaar in de club!
10 jaar achtereen Generaal Kampioen van P.V. ‘Vitesse’ Nijverdal.

Basisduiven
Hierbij moeten we een onderscheid maken tussen de programmaduiven en de duiven speciaal voor de meerdaagse fond.
De programmaduiven:
·    Het eigen oude soort, voornamelijk ras Gebr. Janssen via S. de Smale, Elst en Harm Modderkolk, Eefde.
·    Jan en Kathy Lotterman, Nieuw Amsterdam ( o.a. twee kleinzonen van ‘Kleine Dirk’ van C. & G. Koopman).
·    Anton Ruitenberg, Zwolle ( met name de Flor Engels duiven).
·    Hans van de Veeke, Westdorpe.

De duiven voor de meerdaagse fond komen met name van sportvriend Jelle Jellema (inmiddels ook woonachtig in Nijverdal) en Leo Kouters ( via Bram Walpot).
 
Hokbestand - huisvesting
Het programma met de oude duiven wordt afgewerkt met 35 vliegkoppels, welke op totaalweduwschap worden gespeeld. Verder beschikt Jan over een kweekhok met 17 kweekparen en worden er jaarlijks ca. 80 jonge duiven voor eigen gebruik gekweekt. Deze laatste groep wordt in hun geboortejaar goed opgeleerd en er wordt verduisterd en bijgelicht.
De oude duiven vliegen vanaf een prima verlucht tuinhok. De jonge duiven en kwekers zitten in het andere tuinhok met daarvoor grote aluminium rennen. In het stille seizoen zitten daar overigens alle duiven. Veel lucht en gemakkelijk te verzorgen. In alle hokken liggen roosters.

Verzorging
Zoals gezegd komt Jan ’s morgens nooit op de hokken. Moeder Toos laat ’s morgens de jonge duiven los. Als Jan thuis komt van zijn werk, laat hij deze binnen en begint met de verzorging. Eerst trainen de doffers een tot anderhalfuur. Daarna is het de beurt aan de duivinnen. Zij trainen vaak anderhalf tot twee uur. Tijdens de training zijn de kleppen gesloten. Voor wat betreft de voeding is Beyers All in One de basis. Daarnaast wordt gewerkt met Gerry Plus en Zoontjes mengeling. Jan voert ruim, wel naar de vlucht toe. De duivinnen voor het programma worden strak gehouden met een deel gerst – een deel Zoontjes en een deel vliegmengeling. De duivinnen voor de meerdaagse fond worden de laatste dagen apart bijgevoerd. De doffers voor het programma krijgen een deel Zoontjes -  een deel Gerry Plus en een deel vlieg. De doffers voor de meerdaagse fond worden de laatste dagen bijgevoerd met pinda’s en snoepzaad. De doffers worden ook altijd in hun woonbak gevoerd. Alle duiven worden in de laatste week van januari gekoppeld. Vanaf de eerste vlucht gaat alles iedere week mee, ook de fondduiven. Vanaf de dagfond wordt de zaak gesplitst.
Jan probeert het medicijngebruik zoveel mogelijk te beperken voor zijn duiven. Alleen als hij ziet dat er iets aan mankeert wordt er ingegrepen. Zijn er problemen dan raadpleegt hij zijn vriend en plaatsgenoot Jelle Jellema. Twee weken voor aanvang van het seizoen krijgen de duiven een achtdaagse geelkuur. Bij twee nachten mand krijgen de duiven na de vlucht anderhalve dag B.S. van Belgica-de Weerd in het water. Na de fondvluchten wordt er van dezelfde firma altijd Belgasol gegeven.
Vooral in het stille seizoen wordt er gewerkt met Naturaline. Verder met Kruidenelixer van Jan Smit in de ruiperiode twee keer per week Sedochol.      

De NL 07-1317567, een van de beste snelheidsduiven van ons land
‘De 567’ is werkelijk een superduivin, die in 2008  9e Beste Jaarling in de Nationale Kompetitie ‘The Best of The Best’ was en in 2009 zich als 2e Asduif Vitesse/Midfond in dezelfde kompetitie klasseerde! Haar vader was ‘De 50’, een doffer van het ras Gebr. Janssen en C. & G. Koopman via Beute en Zoon en Jan en Kathy Lotterman x het eigen oude soort van Jan Dekkers zelf. ‘De 50’ is niet meer aanwezig. De moeder is ‘Goed Bontje’, zij komt uit een zoon van twee rechtstreekse Anton Ruitenberg duiven, allebei kinderen van rechtstreekse Engels duiven x een duivin van het soort Hans van de Veeke x Jan en Kathy Lotterman. De ouders van de ‘567’ gaven als koppel twee jongen, waarvan alleen ‘de 567’er nog is. Het is een goed gebouwde blauwe duivin met een wit stipje bij het oog. Zij heeft geen bijzondere gedragingen. Als ze thuis komt van de vlucht valt ze altijd ineens op de klep en stormt het hok binnen. Ze wordt op totaalweduwschap gespeeld en er wordt nooit getoond. Bij de doffers wordt zelfs de broedschotel niet omgekeerd. Ze gaan zo uit het hok de mand in. Er is immers niet genoeg tijd, want Jan moet al vroeg in het klubhuis zijn, want de wagen komt hier op tijd. Als de duiven terugkomen is er ook geen broedschotel aanwezig. Ze liggen gewoon bij elkaar in de bak. We l mogen doffer en duivin lang bij elkaar blijven na de vlucht. Op vitessevluchten mogen ze tot de avond bij elkaar blijven. Bij zwaardere vluchten wel tot de dag erna in de middag.
‘De 567’ werd op de natoer op nest gespeeld en ondanks het feit dat ze kaal viel bleef ze geweldig presteren. Het is de beste programmaduif die Jan ooit had. Lees haar palmares en u zult het met mij eens zijn; dit is een echte witte raaf:

Als jonge duif werd ze negen keer gespeeld en behaalde ze zes prijzen, waaronder een 3e en 5e van resp. 748 en 504 duiven.

2008
15 x mee – 13 prijzen
Boxtel        10e     996 d.
Isnes        3e    894 d.
St. Quentin    1e    864 d.
Pommeroeul    1e    678 d.
Reims        29e    584 d.
Pommeroeul    8e    519 d.
Breuil le Vert    1e    490 d.
Nanteuil    20e    440 d.
St. Quentin    2e    453 d.
Peronne    33e    428 d.
Boxtel        1e    828 d.
Hasselt        95e    865 d.
Boxtel        10e    475 d.

9e Asduif Jaarling TBOTB
18e Asduif Vitesse/Midfond TBOTB
1e Asduif Midfond C.C. ‘Berg en Dal’

2009
18 x mee – 16 prijzen
Boxtel        1e    952 d.
Hasselt        2e         1.026 d.
Strombeek    66e    990 d.
Isnes        4e    875 d.
Peronne    2e    927 d.
Pommeroeul    4e    636 d.
Reims        2e    579 d.
Pommeroeul    14e    510 d.
Les Perdriets    1e    512 d.
Nanteuil    8e    442 d.
Peronne    7e    329 d.
Boxtel        1e    665 d.
Venlo        1e    719 d.
Maaseik    2e    538 d.
Isnes        6e    502 d.
Pommeroeul    6e    356 d.        

2e Asduif Vitesse/Midfond TBOTB
1e Asduif Vitesse Kring 1 Afdeling 9
3e Asduif Generaal Kring 1 Afdeling 9
1e Asduif Vitesse – 1e Asduif Midfond – 1e Asduif Natoer en 1e Asduif Generaal C.C. ‘Berg en Dal’.

Alle prijzen werden behaald in P.V. ‘Vitesse’ in Nijverdal, waar veel wordt ingekorfd op de vitesse/midfond. Reden: de vrachtkosten op de kortere vluchten bedragen hier voor de leden slechts 35 eurocent per duif. De rest doet de club erbij. Deze gelden genereert de club door veelvuldig gebruik van het klubhuis door andere sportverenigingen en buurtverenigingen. Dankzij een enorme inzet van een aantal vrijwilligers binnen de club ‘Vitesse’ is e.e.a. mogelijk!

Het seizoen 2010
In 2010 zal Jan proberen zich meer te focussen op de dagfond en meerdaagse fond. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat zijn duiven dit goed aankunnen. Ja, en wat gebeurt er met de wonderduif ‘de 567’? Gaat Jan haar nog weer spelen en zo ja misschien op de dagfond? Jan twijfelt nog en terecht. Over een paar maanden zullen we het weten. Jan en moeder Toos, hartelijk dank voor de fijne ontvangst en een goed seizoen 2010 gewenst!