Jan Ceusters (Berlaar, BE) 1e Nationaal Kampioen KBDB Grote Fond 2012

1e Nat. Kampioen Grote Fond KBDB 2012, daar moet je wel wat voor doen. Niets daarvan bij Jan Ceusters uit Berlaar. Maak kennis met duivensport zonder franjes op het allerhoogste niveau.


Jan, enkele van de kleinzonen en 75% van het kweekbestand

En de boer, hij ploegde voort

Terwijl iedereen de mond vol heeft van verduisteren, bijlichten (ook met oude duiven), lappen (tot 350 km en meer), vinden we van dit alles niets terug bij onze Nationale Kampioen Zware Fond KBDB 2012. Jan Ceusters runt in het echte leven een landbouwbedrijf gespecialiseerd in vee en bloemkolen. Tel daarbij dat zijn zoon ook nog een melkveebedrijf heeft waar Jan elke dag gaat helpen en je weet hoeveel tijd er nog overblijft voor de duiven. Dit alles maakt natuurlijk dat enkel en alleen de kwaliteit van de duif telt. Geen kunstmatige ingrepen om het vormpeil naar omhoog te brengen. Elke dag hetzelfde rantsoen: half rui en half dieet. Eén kuur tegen tricho de week voor Barcelona en een 10-daagse kuur tegen paratyphus zonder enting in oktober. That's it. Elke morgen rond 5 uur doet Jan zijn ronde in de stallen om te kijken of alles in orde is, eet een boterham, laat de weduwnaars los en trekt naar het veld "kolen kappen". Drie tot vijf uur later keert Jan dan terug naar huis en worden de weduwnaars binnen geroepen. "Als ik in het veld bezig ben en de weduwnaars komen van alle kanten boven mijn hoofd gevlogen, weet ik dat de grote forme aanwezig is. Het maakt het werk op het veld dubbel zo licht."

De doorstart

Jan speelde vroeger reeds met de duiven maar wegens tijdsgebrek, de boerderij en opgroeiende tieners die van de paardensport hielden, werd er gedurende een aantal jaren niet aan wedstrijden deelgenomen. Wel werden er al die tijd duiven gehouden. In 2008 begon het terug te kriebelen en werd een doorstart gemaakt. Destijds had Jan een duiver en duivin van Jef Vercammen (Koningshooikt, BE). Een zoon van dit koppel vloog o.a. een 80e nat. Barcelona om dan aangeschoten van Perpignan naar huis te komen. Hij zat vol hagel dewelke met een pincet verwijderd werd. Het jaar erna werd hij terug op Barcelona ingekorfd maar bereikte nooit meer de thuishaven. Van deze doffer bleven er echter twee volle zusters zitten en deze zorgden voor een succesvolle herstart. Eén van deze twee gekoppeld aan "Voske", een duiver origine Marc Lemahieu (Burcht, BE) en gekregen van buurman Herman Vandenbroeck, zorgde dadelijk voor twee voortreffelijke broers. Reeds als jaarling wonnen zij in 2009 12e en 13e prov. Bordeaux. Weet dan dat Jan op het veld zat toen hij er ééntje zag thuiskomen en de anderen toen reeds op het hok vertoefde. Het "Voske" is spijtig genoeg afgelopen jaar overleden. Dat we met een "kenner" te doen hebben, bewijzen de enkele gerichte aankopen die Jan tussentijds nog deed. Bij Nico Haesen (Maastricht, NL) werden een duiver en duivin uit de lijn "Blauwe Vanoppen" van Wijnands en Zn aangekocht. De duiver (1438404/06), later omgedoopt tot "Blauwe Vanoppen", werd gekoppeld aan een dochter van "Voske" en zij geven een formidabele nakweek. Reeds in 2009 vlogen twee zonen 1e en 2e St. Vincent in Fondclub Bevel. De pedigree van de "Blauwe Vanoppen" kan je bekijken door hier te klikken.


"Blauwe Vanoppen"

Voorts werd bij Guido Van Den Bulcke (Balegem, BE) een halfbroer gekocht van de "Biscaya (4406638/03)", 3e Nat. Asduif Grote Fond. Bij zijn voorvaderen vinden we ondermeer een 2e nat. Barcelona, 1e nat. St. Vincent en andere nationale topvliegers. Je kan deze prachtige pedigree hier bekijken. Uit een kleinzoon van deze "Geschelpte As (4315110/04)" gekoppeld aan het duivinnetje aangekocht bij Nico Haesen werd de "6248507/08" geboren. Niet ongewoon bij Jan is dat zowel vader als zoon van hetzelfde geboortejaar (2008) zijn. Als nestpender werd de "507" opgeleerd tot Limoges. Bemerk hierbij dat pas vanaf het grote werk de duiven bij Jan een gummi omkrijgen. In 2010 won hij dan 19e prov. Marseille, in 2011 35e prov. Barcelona (201e nat.) en tenslotte in 2012 10e prov. Barcelona (111e nat.). Momenteel bekleedt hij de 11e plaats in het klassement over 2 jaar voor de titel van "Primus Inter Pares". Op dezelfde dag dat Jan bij Guido Van Den Bulcke de "Geschelpte As" aankocht, werden ook bij Mario De Keyser 2 oude duiven (1998/1999) aangekocht met de verzekering dat beiden nog bevruchtten. Jan kon er echter maar één jong meer van kweken en er werd overeengekomen dat hij een andere duiver mocht komen halen. Het werd de "4248660/04", een zoon van de "Killer", zoon van de 1e nat. Barcelona dv. 1998.

Kweekbestand

"Fond kost pluimen," is het antwoord dat men krijgt indien men fondliefhebbers aanspreekt over het grote aantal duiven dat zij dikwijls bezitten. In Berlaar zorgen drie koppels kwekers voor het nageslacht. We hebben ze hiervoor reeds aan u voorgesteld. Dit jaar komt er met de "6165894/09" een vierde kweekdoffer bij. Als tweejaarse vloog deze doffer de 19e prov. Marseille 383 duiven. Dit jaar bleef hij op een doordeweekse dag van het hok weg. Jan had wel gezien dat de duiven laag boven de elektriciteitskabel gevlogen hadden en ging daarom 's anderendaags de grachtkant inspecteren. Tevergeefs, de "894" keerde ook die dag niet naar zijn hok weer. De dag erna, toen Jan en zijn zoon van het veld terugkeerden, zagen zij een duif "te poot" door de wei naar de boerderij stappen. Het bleek de "894" te zijn wiens vleugel gebroken was. Zijn vliegcarrière is voorbij, maar het kweekhok wordt er danig mee versterkt.

Spelsysteem en selectie

Het zijn niet enkel de 4 kweekkoppels die voor nageslacht zorgen, ook van de beste weduwnaars worden jongen behouden. Eén week na Perpignan worden alle weduwnaars gekoppeld, inclusief de jonge duiven van dit jaar die volgend jaar de weduwnaarsploeg zullen versterken. Van de beste en meest beloftevolle weduwnaars wordt één jong verlegd onder een ander koppel zodat zij allen één jong grootbrengen. Al deze jongen worden aangehouden. Eind november worden weduwnaars terug gekoppeld en gebeurt hetzelfde. Als de jongen ongeveer een 3-tal weken oud zijn, worden de duivinnen weggenomen. De duivers zien deze pas terug bij de inkorving voor de eerste fondvlucht. Inderdaad, waar het de gangbare regel is dat fondduiven rustig de korf in moeten, toont Jan de duivinnen voor vertrek. Dat dit systeem hem geen windeieren legt, bewijzen de resultaten waarmee hij Nationaal Kampioen Zware Fond KBDB 2012 werd:

Barcelona: 11590 d.: 111-580
Marseille: 3245 d.: 80-313
Narbonne: 6583d.: 90-295


"Late Jonge Vale": toekomstig Primus Inter Pares?

Al de jonge duiven die in hun geboortejaar uitgeruid geraken, moeten als jaarling één zware-fondvlucht vliegen. Mislukken wordt niet toegestaan: prijs vliegen is blijven, falen betekent van het hok verwijderd worden. De nestpenders vliegen als jaarling enkele Quievrains en Noyons en staan als tweejaarse voor hetzelfde examen als hun oudere leeftijdsgenoten. "Survival of the fittest" in zijn zuiverste betekenis. Vanaf dan staan er jaarlijks twee zware-fondvluchten op het programma.

En de boer, hij oogstte en genoot

Met Jan Ceusters heeft de KBDB een gedroomde Nationale Kampioen Zware Fond 2012. Hij bewijst dat je met een minimale verzorging, doch vertrouwend op de kwaliteiten van de duiven, toch grootse prestaties kan leveren. Duivensport moet immers ontspanning na het werk zijn en niet nog eens stress bovenop je job, iets wat velen in huidige tijd nogal eens durven vergeten. "Daar in mijn stoel zitten en dan daar éne boven mijn hoofd zien neer duiken, dat geeft zo nen kick," aldus Jan. Wij wensen hem in de toekomst nog veel zulke momenten toe.