Jacques en Freddy Vandenheede (Kruisem, BE) domineren als nooit tevoren

De gebroeders Vandenheede presteerden in 2020 op buitenaards niveau. Het regende records en vriend en vijand kon niet anders dan nederig het hoofd te buigen bij dergelijke overrompeling die door de klasbakken van Jacques en Freddy werd neergezet.

Totale dominantie

Het niveau dat de laatste jaren behaald wordt op de hokken te Kruisem (Zingem) is van een ongekende schoonheid. De dominantie op de nationale wedvluchten en in de KBDB-kampioenschappen toont aan dat de kolonie Vandenheede met recht en reden bestempeld mag worden als de absolute nr. 1 in duivenland. Hoe kan men deze liefhebbers namelijk beter omschrijven, als er even word stilgestaan bij wat er ginds allemaal aan adelbrieven kan worden voorgelegd ? Onderstaande recordcijfers bevestigen duidelijk de stelling dat de gebroeders als een heuse trendsetter genoemd mogen worden :  

In één seizoen (2020) werd 2 maal het volledige podium ingenomen op een nationale wedstrijd : Brive tegen 3.755 duiven werd een 1-2-3, net als op Limoges tegen 9.756 d. opnieuw 1-2 en 3  

2020 zal ook de boeken ingaan waarin Freddy en Jacques Vandenheede zomaar eventjes 25 duiven klasseerden tussen de nationale KBDB asduiven 

In 2019 de 5 snelste duiven op Vierzon nationaal, dit tegen maar liefst 32.530 stuks: 1-2-3-4-5 (!!)

Reeds 3 keer Algemeen Nationaal Kampioen KBDB (2012-2017 en 2018)

Tot op heden 22 zuivere nationale overwinningen

...

Bij het aanschouwen van zoveel dominantie spreken wielerliefhebbers over Merckxiaans. De naam Vandenheede is tegenwoordig ontegensprekelijk synoniem geworden voor prestaties die slechts zijn weggelegd voor enkel de allergrootsten.

2020 was werkelijk ongezien sterk   

Melkers die zich op het hoogste niveau bevinden mikken natuurlijk jaarlijks op de nationale kampioenschappen. In Belgie zijn dat dus de befaamde KBDB-kampioenschappen en om zich daarin te plaatsen moet men over de allerbeste kwaliteit beschikken op de hokken. Wanneer we dan zien wat de kolonie Vandenheede in 2020 daarin voor de pinnen bracht, is het toch even naar lucht happen om te bekomen. Want vooral in de asduifcompetie's was het overwicht duizelingwekkend te noemen: 

Asduif KBDB All-Round oude + jaarse : 1°-3°-4°-7°-8°-16°-17°-20°-21°-22°-27°-30° wat betekent dat van 's lands 30 beste duiven er maar liefst 12 tot de kolonie Vandenheede behoren!!

Asduif KBDB Fond oude : 1°-2°-5°-7°-16°-26° en 27°. Ook hier dus dominantie ten top in wellicht de strafste categorie der Asduiven. Eveneens in de gecombineerde categorie van Grote Fond en Fond jaarse waren er opnieuw een handvol Vandenheede duiven bij de besten van Belgie te vinden : 3°-4°-16°-26°-29° en 30°.  

Maar niet enkel bij die befaamde asduiven was de naam Vandenheede de grote blikvanger want tevens in de fondkampioenschappen met de twee eerste inzetten waren Freddy en Jacques de  grote winnaars : 

1° Nationaal Kampioen KBDB Fond oude en 4° Nationaal Kampioen Fond jaarlingen. Nooit eerder was iemand zo duidelijk de beste geweest in één seizoen, maar de gebroeders acteren dan ook al vele jaren op eenzame hoogte in de duivensport. Desalniettemin was 2020 een heus recordjaar voor deze geweldenaars, dit dankzij de ongeziene kwaliteit en meerdere stervliegers op de hokken.

Een hok vedetten en winnaars die hun gelijke niet kennen

Wonderduiven zijn natuurlijk uiterst dun gezaaid, dat is de logica zelve. Maar toch komen ze blijkbaar iets meer voor bij Freddy en Jacques Vandenheede dan bij andere liefhebbers. In het recente verleden was er namelijk al Miracle Ace (BE11-4244017) : 1° Nationale Asduif KBDB Fond 2013.  Die prachtige atleet won naast zijn titel ook nationale prijzen per 100-tal op Libourne, Gueret, Tulle, Bourges, Limoges, ...  Met andere woorden : een typische Vandenheede duif.

Miracle Ace : één der beste duiven ooit

Afgelopen seizoen was Liam (BE17-4200195) één der grote sterren met het behalen van zijn titel als 1° Nationale Asduif KBDB All-Round oude + jaarse. Als jaarling in 2018 toonde hij al zijn kunnen met een prachtige lokale zege op Chateauroux, 2° provinciaal en 7° Nationaal tegen 8.085 duiven + nog enkele nationale top-100 noteringen en een ware topprijs op Blois provinciaal. In 2020 was hij pas echt ongenaakbaar met topprestaties als 3° Zonaal Argenton, 1° Zonaal Tulle, 8° Zonaal Gueret en een topprijs op Vierzon.

Liam : 1° Nationale Asduif KBDB All-Round in 2020

Een andere witte merel bij de kampioenen uit Zingem in 2020 was ongetwijfeld Classic Pearl (BE18-4097065) die het presteerde om 1° Nationale Asduif KBDB Fond oude te worden. Prestaties om van te watertanden in 2020 van deze klasseduivin : 2° Nationaal én 2° provinciaal Brive, 2° Zonaal én 2 Limoges provinciaal, ook op Tulle en nogmaals Limoges werden absolute topprijzen gewonnen. Als jaarse in 2019 de bij Vandenheede al stillaan gewoon geworden prijzen per 100 -tal vanuit Aurillac, Souillac, Tulle en Limoges. Wat resulteerde in ondermeer een glansrijke nominatie voor de komende Olympiade. Hiermee is ze natuurlijk ook in de verschillende PIPA-Rankings de grote blikvanger.

Classic Pearl : 1° Nationale Asduif KBDB Fond oude

Chocha (BE18-4097009) is de volgende in de rij die we graag even kort voorstellen. Zoals intussen door iedereen geweten zijn de PIPA-Rankings een prachtige waardemeter om de allerbeste duiven eruit te halen en precies hierin is topduif Chocha prominent aanwezig. 1° in de ranking over 5 nationale vluchten en 7° Nationale Asduif KBDB Fond. Met ondermeer reeds nationale top-10 prijzen vanuit Limoges en Argenton op haar palmares bewijst ook deze topper van uit het goede hout te zijn gesneden.

Chocha : allomtegenwoordig in de PIPA-Rankings

De rij toppers lijkt niet te stoppen bij Vandenheede want wat moet er dan gezegd worden over Gentleman (BE17-4200306)? Een prachtig blauwbonte duiver die zich plaatst tussen de Olympiade duiven en tevens 2° Nationale Asduif KBDB Fond werd na eerder genoemde hokgenote Classic Pearl. Afgelopen 2 seizoenen was deze klepper enkel en alleen op nationaal gebied goed voor : 8° Limoges, 9°  Souillac, 23° Limoges, 23° Brive, 31° Souillac, ... een duif waar ze bij Vandenheede al bijzonder veel plezier aan hebben beleefd, namelijk altijd vooraan op het appèl. 

Gentleman : o.a. 2° Nat. Asduif en olympiadeganger

Zoals u kon lezen vertegenwoordigen Gentleman en Classic Pearl de kolonie Vandenheede op de komende Olympiade wat op zich een waar huzarenstukje is. Een andere Olympiadeganger van een paar seizoenen geleden is Olympic Tygo (BE15-4130410). Op de Olympiade van Poznan in 2019 was deze prachtatleet geklasseerd in de categorie C nadat hij enkele seizoenen op een fenomenaal hoog niveau had gepresteerd. Naast zijn titel van 2° Nationale Asduif KBDB Fond in 2018 en een ganse rits topprijzen op de nationale fondwedstrijden is ook hij één der steunpilaren van de kolonie.

Olympic Tygo : nog een Olympiadeduif van bij Vandenheede

Naast ondermeer hoger genoemde Gentleman en Liam is ook Golden Buzzer (BE17-4200218) een lid van die roemrijke lichting geboren in 2017. Golden Buzzer stond in 2020 eveneens op het nationale podium door als 3° Nationale Asduif KBDB All-Round én 5° Nationale Asduif KBDB Fond afgevlagd te worden. Ook is hij meer dan terecht bovenaan de PIPA-Rankings terug te vinden als 2° over 4 én 5 nationale fondwedstrijden. Alweer een Vandenheede duif die over fenomenale gaven lijkt te beschikken.

Golden Buzzer : de zoveelste topper op de hokken van Freddy en Jacques

Gebeiteld voor de toekomst

Met dergelijke atleten op de hokken is het genieten geblazen voor de geboren winnaars die Jacques en Freddy zijn. Met de regelmaat van een klok komen er steeds opnieuw nieuwe toppers te voorschijn, dit zowel op vlieg als op kweekgebied. Zo is namelijk onlangs duidelijk geworden dat er nogmaals een supervererver is opgestaan te Zingem : Double First National Ace 78 (BE15-4269578). Deze komt uit de 1° Nationale Asduif KBDB Fond 2013 met de 1° Nationale Asduif KBDB Zware Halve Fond 2013 (halfbroer x halfzus). Het betreft hier een laat jong waarmee slechts voor de eerste keer werd gekweekt in 2017!  Double First National Ace 78 is nu al vader van volgende KBDB Asduiven :  3° Nat. Asduif All-Round, 5° Nat. Asduif Fond, 8° Nat. Asduif All-Round, 16° Nat Asduif Fond, 17° Nat. Asduif All-Round, 27° Nat. Asduif All-Round. Op zo'n jonge leeftijd al met verschillende duivinnen dergelijke supers op de wereld zetten staaft dat we hier met recht en rede over een goudklomp mogen spreken in de kweekstal   

Het hok Vandenheede staat voor uitzonderlijke topkwaliteit in combinatie met een aanpak die niets aan het toeval overlaat. De aangeboren feeling van het broederpaar zorgt ervoor dat de kolonie steeds hoger en sneller gaat. In handen van vakmannen als Jacques en Freddy is de lat inmiddels op een enorme hoogte gelegd. De toekomst ziet er ten huize Jacques & Freddy Vandenheede bijzonder rooskleurig uit.