Overslaan en naar de inhoud gaan

Jac van den Bosch (Hengstdijk, NL) viert op Perpignan ZLU zijn tweede nationale overwinning

Jac van den Bosch wint het laatste nationale ZLU-concours van 2015 uit Perpignan. Met in 2012 de winst op de nationale vlucht Bordeaux (jaarlingen) zijn tweede nationale zege.


Jac en Lida van den Bosch met symbolisch de duif in hun midden

Jac van den Bosch

Jac van den Bosch is een markante man. Hij is geboren in het Brabantse plaatsje Bosschenhoofd waar hij de kost verdiende als bakker. Ruim 40 jaar geleden verhuisde hij naar de provincie Zeeland om er een camping te beginnen wat resulteerde in een fantastisch familiebedrijf. Ook Jac zijn tweelingzus runde er een camping en zijn broer een subtropisch zwembad. Enkele jaren geleden werden de bedrijven verkocht. Enkel het recreatiegebied De Vogel, waar Jac woonachtig is, bleef behouden. Dat vijfsterrenbedrijf, dat de afgelopen twee jaar is uitgebreid tot supercamping, wordt gerund door dochter Mieke en haar man.

Duivensport

Jac deed in 1995 zijn intrede in de duivensport. Hengstdijk stond al op de kaart door o.a. het sterke optreden op de overnachtvluchten van meester Wijnakker. Jac bezocht hem regelmatig en kreeg daar de inspiratie om zelf duiven te gaan houden. Bij het opwachten van de duiven bij Bertus Wijnakker zei Jac dat hij later ook duiven ging houden, wat Bertus maar moeilijk kon geloven. Mocht het zover komen beloofde Bertus aan Jac dat hij zijn twee beste duiven zou krijgen. Nadat twee jaar later bij toeval een prachtig duivenhok werd aangeschaft, werd de belofte nagekomen onder de voorwaarde dat Jac de raad van Bertus op moest volgen. Er ontstond een hechte vriendschap. Na het overlijden van Bertus heeft zijn echtgenote tot haar overlijden de duiven van Jac in Hengstdijk geklokt. Zelf had Jac daar toen de tijd niet voor door zijn drukke werkzaamheden op de camping. De laatste jaren kan hij zelf steeds meer tijd aan de duiven besteden waarbij hij wordt bijgestaan door verzorger Cor Walda. Dat is terug te zien in de prestaties. De laatste twee jaar behaalde hij nationaal o.a. de volgende topnoteringen:

Pau 8-18, Barcelona 34, Narbonne 9-21-35, Dax 9,Perpignan 9-31,
St.-Vincent 14, Dax 15, Narbonne 98-114-125-126 en nu Perpignan 1-25

Perpignan

Jac speelt graag het nationale programma van de ZLU. Hij heeft daarvoor de beschikking over een grote vliegploeg. Er worden door hem grote aantallen duiven ingekord. In de meldingslijsten is hij veelvuldig terug te vinden, wat bewijst dat er ook veel kwaliteit op de hokken aanwezig is. De duiven van Batenburg, Kouters en Wijnands presteren dan ook uitstekend. Nadat hij de nationale vlucht Marseille aan zich voorbij had laten gaan, omdat hij zijn duiven te licht vond voor dat karwei, werden voor de nationale vlucht Perpignan (974 km) door Jac 83 duiven ingekorfd. Op vrijdag gingen de manden om 07.00 uur open. Op zaterdagmorgen was Jac al ruim voor vijf uur bij de hokken te vinden. Hij zag daar al zijn geschelpte duivin zitten die in de nacht moet zijn thuisgekomen. Jac probeerde alles, maar kreeg haar maar niet in het hok. Hij liet enkele duiven los, maar ook dat hielp niet. Uiteindelijk kon de duif geklokt worden om 06.12 uur, toch voldoende voor de nationale overwinning. Een mogelijke internationale overwinning zat er daardoor niet meer in. In de voorlopige uitslag van de ZLU is de naam Jac van de Bosch maar liefst 42 keer terug te vinden.


NL12-3203737, 1e Nationaal Perpignan ZLU 2015

De winnares

Het was de op nest gespeelde duivin NL12-3203737 die zaterdag 1 augustus voor Jac onvergetelijk maakte. Dat zij tot grote daden in staat was, had ze eerder al bewezen. In 2014 won ze o.a. 125e Nationaal Narbonne (6650 d.) en dit jaar klasseerde ze zich op de nationale vlucht St.-Vincent (middaglossing) in sector 1 (Zeeland-Brabant-Limburg) als 29e in een deelnemersveld van 7830 duiven. Haar vader is de NL05-1775237 Blauwe Irun die rechtstreeks afkomstig is van Wijnands (Maastricht, NL). Hij heeft zijn naam te danken aan zijn prestatie op Irun waarop hij in 2007 de 4e Nationaal speelde. Blauwe Irun werd gekoppeld aan de NL11-1791728. Zij zijn ook de ouders van de duif die eerder dit jaar de 4e Nationaal Agen (jaarlingen) tegen 5055 duiven won. Bekijk hier de pedigree van de 1e Nationaal Perpignan.

Nachtvliegen

Volgens Jac is het nachtvliegen verweven in zijn soort. Waar hij enorm trots op is, is een prestatie van een van zijn duiven jaren geleden vanuit St.-Vincent. De duiven werden gelost om 13.00 uur en om 01.30 uur werd door Jac geklokt. In 53 jaar St.-Vincent is dat niet eerder voorgekomen. Dit jaar arriveerde ook op Agen een jaarling in het holst van de nacht, meer bepaald om 03.34 uur. Op Barcelona werd in 2014 even na 05.00 geklokt. Die duif zat toen al aan de achterzijde van het hok. In datzelfde jaar werden op Agen na 22.30 uur nog negen duiven geconstateerd.

Grote plannen

Jac heeft nog grote plannen in de sport. Hij wordt daarin gesteund door zijn vrouw. Volgens Jac is zij zelfs nog enthousiaster dan hijzelf. Hij wordt door haar aangespoord om meer voor de duiven te doen. Zij weet alles van de duiven, houdt alles bij en kent iedere duif op papier. Met haar wordt zelfs de competitie aangegaan. In Landgraaf werden na het overlijden van Fons van Ophuizen zijn hokken en duiven aangekocht. Vanaf het adres in Landgraaf wordt door Jac zijn echtgenote deelgenomen aan de marathonvluchten onder de naam van den Bosch/Grolleman. Verzorger Paul Grolleman is daar goed bezig, ze wonnen onlangs al een 5e Nationaal. Om in de toekomst nog sterker voor de dag te kunnen komen heeft Jac nog maar eens aangeklopt bij de voor hem beste hokken van Nederland. Van Ko van Dommelen (St. Philipsland), familie Saarloos (Klaaswaal), Pie Schurgers (Heer), Batenburg- Van De Merwe (Klaaswaal) en Wijnands (Maastricht) werd een volledige ronde jongen aangeschaft.


Zicht op de hokken vanuit de uitkijktoren die in 2015 werd gebouwd voor het opwachten van de duiven

Uitkijktoren

Jac kan enorm genieten van de aankomsten van zijn duiven. Er werd in 2015 een heuse uitkijktoren boven zijn huis gebouwd zodat hij alles nog beter kan overzien. Door het inkorven van een groot aantal duiven zit hij niet voor niets te wachten. Op Narbonne, waarop door hem 265 duiven werden ingekorfd, kwam er gemiddeld elke twee minuten een duif thuis. En dan is Jac in zijn nopjes.