Overslaan en naar de inhoud gaan

Jac Ruijters (Echt, NL) viert zijn tweede Nationale overwinning op St. Vincent

In 2008 won Jac Ruijters de Nationale klassieker St. Vincent met middaglossing in Sector 1 en had hij de snelste duif van geheel Nederland. Met de overwinning van het Nationale ZLU concours St. Vincent 2014 schaart hij zich bij de allergrootsten op de Nationale marathonvluchten.


Jac Ruijters toont vol trots zijn Pauman

De 60-jarige Jac Ruijters woont samen met zijn vrouw in Berkelaar, het kleinste gehucht van de gemeente Echt-Susteren. Op de plek waar hij werd geboren bouwde zijn vader in de jaren 60 Jac's huidige woning. Op jonge leeftijd kwam hij in de duivensport terecht. Al die tijd is hij lid van de plaatselijke Postduivenvereniging De Liefde. Aanvankelijk werd het programmaspel gespeeld. Door zijn drukke werkzaamheden als bouwadviseur besloot hij omstreeks 1980 zich volledig te specialiseren op de zwaarste discipline van de duivensport.

Oud Doffertje

Voor de stamvader van het ras van der Wegen, de NL58-314753 Oud doffertje is anno 2014 nog steeds een heel belangrijke rol weggelegd als het gaat om de stamopbouw van Jac Ruijters. In het begin van de jaren 80 haalde Jac zijn eerste fondduiven bij de, te vroeg, overleden sportvriend Huub Wolfs (Echt, NL). Huub bezat duiven van wijlen Albert Simons (Roosteren, NL), door Jac een meester genoemd op het gebied van nauwe inteelt. Albert Simons op zijn beurt had op het kweekhok de beschikking over maar liefst vier zonen van het Oud doffertje. Hij noemde deze duiven Oud doffertje 1 t/m 4. De prestaties op de fond waren direct formidabel. Na enige jaren geraakte Jac uit het soort. Hij ging daarna op zoek naar liefhebbers die beter gewaakt hadden over het soort van het Oud doffertje dan dat hijzelf deed. Zo kwam hij terecht bij Albert Beunen (Ohé en Laak, NL), Martin van Heel (Maria-Hoop) en Freialdenhofen & Zonen (Aldenhoven, DE). Jac Ruijters heeft de pedigree van de Nationale winnaar St. Vincent ZLU 2014 uitgeplozen en stuit hierbij maar liefst 35 keer op het Oud doffertje (zestien keer Oud doffertje 1).

De Pauman

Dat is de naam die Jac zijn NL09-1439062 heeft toegedicht. Deze heeft hij verdiend door vier opeenvolgende jaren mooie prijzen te behalen op de Nationale ZLU vlucht Pau. Het is een donkere doffer met een klein postuur en voorzien van een zijdezacht verenkleed. Opvallend in de vleugel zijn enkele slechte broekpennen, een eigenschap die voor veel topduiven kenmerkend zijn. Nadat als jaarling provinciaal een prijs werd gewonnen vanuit Cahors heeft  De Pauman een geweldige staat van dienst opgebouwd op de Nationale ZLU concoursen;

  2010    Cahors Provinciaal     63 - 2627 d.
  2011    Pau Nationaal ZLU     134 – 2706 d.
  2012    Perpignan Nationaal ZLU   35 – 5616 d
        Pau Nationaal ZLU     323 – 2651 d.
        St. Vincent Nationaal ZLU 782 – 3163 d.
  2013    St. Vincent Nationaal ZLU 155 – 3294 d.
        Pau Nationaal ZLU     294 – 3124 d.
        Perpignan Nationaal ZLU  551 – 4978 d.
  2014    Pau Nationaal ZLU      67 – 3020 d.
        St. Vincent Nationaal ZLU  1 – 3824 d. 


NL09-1439062 de Pauman, 1e Nat. St. Vincent ZLU 2014

In de pedigree van de Pauman speelt zoals eerder genoemd het Oud doffertje een hoofdrol. Vader is de DV6612-06-141 de Meek, een zoon van Luca van Willi Johnen (Ubach-Palenberg, DE). Luca vloog in 2005 de 1e Natioaal Perpignan (2019 d.).  Moeder van de Pauman is de NL05-1669837 de 37 kweekduivin, die samen met de Meek een geweldig kweekpaar vormt. Zij is een inteeltproduct van het Oud Doffertje 1. Haar vader de NL97-1893354 werd gekoppeld aan een dochter van zijn nestbroer de NL97-1893353. Laatstgenoemde doffer werd bij Martin van Heel vader van o.a. de 1e Nationaal Mont de Marsan 2002 (snelste 30843 d.). Voor het bekijken van de pedigree van de Pauman klik hier.

Wonderbaarlijke overwinning

zo mogen we de zege op deze Nationale St. Vincent zeker noemen. Op de avond van de troostfinale van het wereldkampioenschap voetbal, waarin Nederland uiteindelijk met het brons aan de haal ging, was de Pauman op weg naar huis om Jac Ruijters een onvergetelijk avontuur te bezorgen. Zoals op een ZLU concours gebruikelijk is kan Jac enorm genieten van het opwachten van de duiven totdat de duisternis invalt om vervolgens s’morgens weer vroeg het wachten voort te zetten. Zo ook op deze St. Vincent, zij het dat Jac de wedstrijd Nederland-Brazilië op TV volgde. Deze begon om 22.00 uur. In de rust werd buiten nog een kijkje genomen maar was er geen duif te bekennen. Toen Jac na afloop van de wedstrijd opnieuw naar buiten ging zag hij in het duister naast de schoorsteen een duif zitten. De tuinverlichting werd ontstoken en alles werd in het werk gesteld de duif te doen bewegen. Toen dit niet lukte werd een heuse schijnwerper gebruikt om alsnog de duif op het hok te krijgen. De buurjongen kwam zelfs kijken wat er toch met de buurman aan de hand was en bood nog aan een ladder te gaan halen. Hoewel Jac zich ervan bewust was dat het om een duif van St. Vincent ging sloeg hij het aanbod af. Hij ging naar bed en zette zijn wekker op 04.30 uur. In de morgen ging hij buiten in de tuin zitten en zag net voor het verstrijken van de neutralisatietijd de duif naar het hok vliegen. Het bleek zijn Pauman te zijn. Jac was blij verrast dat er in de achtervlucht geen duif meer in slaagde de prestatie van zijn geweldige doffer te verbeteren.

Paters en weduwnaars

De weg naar de Nationale klassiekers is door Jac nauwkeurig uitgestippeld. Zijn jongen worden gespeeld op de natour of later in het jaar zelf afgericht. Hiervan maakt Jac veel werk. Zijn jongen worden uit verschillende richtingen tot op grote afstand opgeleerd waarbij zij vaak één voor één worden losgelaten om het alleen vliegen aan te leren. Als jaarling worden ze veelvuldig gespeeld. Het zijn dan paters (ze hebben het gehele jaar geen duivin) en worden tweemaal op een overnachtvlucht gespeeld. Vanaf de tweejarige leeftijd verhuizen ze naar het weduwnaarshok en wordt telkens met een aantal duiven deelgenomen aan het gehele programma van de ZLU. Met dit systeem is Jac de afgelopen jaren regelmatig in het snuitje van de uitslag terug te vinden. Voor een overzicht van de mooiste prestaties kan U hier klikken.


De volledige vliegaccomodatie van Jac Ruijters

Op vrijdagavond na een snikhete dag, was ik bij Jac. De duiven van Nationaal Marseille ZLU en provinciaal Cahors werden verwacht. Jac heeft, met steeds zijn blik op het hok gericht, zijn verhaal van St. Vincent verteld. Een nuchtere Limburger die genoten heeft van de overwinning en de vele felicitaties die volgden. Bij het instappen in mijn auto heb ik nog één keer gekeken naar de schoorsteen op het huis van Jac. Er zat geen duif. Toch zal er zich ongetwijfeld weer eens een vroege duif melden aan de Swaantjesweg in Echt.