Ivo Renders (Geel, BE) deed het ook in 2017 weer schitterend

Ivo Renders is in duivenmiddens zeker en vast geen onbekende. Sinds zijn overstap naar de zware halve fond (2010) worden er regelmatig topuitslagen neergezet, waar menig andere kampioenen jaloers op zijn.

Grootse prestaties op de zware halve fond

We haalden het reeds aan in de inleiding. Sinds 2010 maakte Ivo met bijzonder veel succes de overstap naar de kleine halve fond. De resultaten waren van in het begin gewoonweg schitterend. Zo werd in 2011 reeds de titel van Algemeen Kampioen Fondclub Antwerpen behaalt en werden meerdere megahokken hiermee de loef afgestoken. Handelsmerk van Ivo is om met een kleine mand als het ware kettinguitslagen neer te zetten, in die zin dat hij meermaald meerdere duiven in de top-10 van de uitslagen weet te klasseren. In 2013 lukte het hem om vanuit Montluçon, tegen 4.106 jaarse duiven, de 1e, 2e, 3e en 6e zonaal te winnen met 14 duiven in de wedstrijd.  Datzelfde jaar won hij vanuit Issoudun, tegen 5.670 oude duiven nationaal 7 op 7 per 10-tal! Ook nadien werden nog meerdere malen topuitslagen neergezet om duimen en vingers van af te likken. Reeds 4 x was Ivo zeer dicht bij een eerste nationale zege. Telkens moest hij zicht tevreden stellen met zilver. Het lijstje nationale top-100 prijzen is stilaan indrukwekkend. Klik hier voor een overzicht. Het resulteert vanzelfsprekend ook in een aantal topnoteringen in de diverse (nationale) kampioenschappen. Bekijk hier de indrukwekkende erelijst van de laatste 4 jaar.

Ook 2017 was weer top

Wanneer je op het Nationaal Kampioenschap Grote Halve Fond KBDB een knappe 8e plaats haalt (na een 3e, 5e en 4e plaats de voorbije 3 jaar dus een 4e x top-8), weet je dat ook in 2017 weer wekelijks op topniveau werd gepresteerd. Kers op de taart was de officieuze titel van Nationale Asduif PIPA-ranking jaarse op 6 nationale vluchten. Winnaar hier werd BE16-6050554 (zie onder), voor andere specialisten als Willy Daniels, Casaert-Senechal, Van Eynde-Govaerts, Jos & Jules Engels en Van Avondt & zoon.

5 toppers van het hok Renders

Als we 5 toppers uit de vliegploeg moeten kiezen zijn het wel deze:

BE16-6050554 Eef

De absolute uitblinker van 2017 met de titel van beste jaarse duif PIPA-ranking over 6 nationale vluchten en een coëfficiënt van amper 7,5645. Zij vloog onder meer 3 x top 10 op de zonale uitslagen (zie hierboven of tekst op de foto).

Daarnaast beschikt zij ook nog over topgenen. Haar vader is Dubbele Semi, een naam die hij te danken heeft aan zijn ouders, want zowel De Montluçon als Sproetje wonnen een 1e prijs semi-nationaal / zonaal met respectievelijk 1e Nationaal Zone B2 Montluçon van 4.106 duiven en een eerste Semi-nationaal Blois.

De moeder is dan weer een directe dochter van De Gust, stamvader bij goede vriend Ulrich Lemmens (Baal, BE) en zelf winnaar van 1e Provinciaal Bourges en 1e Nationaal Zone Limoges. De Gust is o.a. grootvader van Jozefien, 1e Nationaal Tulle.

Bekijk hier in alle gemak de pedigree van Eef

BE15-6222827 Golden William

Pracht van een duiver. Golden William won o.a. de 1e Provinciaal Chatreauroux (2e Nationaal van 2.413 duiven) en de 20e Nationaal Zone B2 Bourges van 5.801 duiven. Vanuit Noyon won hij o.a. 1e, 2e, 5e, 11e en 14e. Hij is een halfbroer van minstens 2 andere 1e prijswinnaar, waaronder de 1e Nationaal Zone Bourges van 5.666 duiven.

De vader is Jonge William, een zoon van Sproetje (o.a. 1e Semi-Nationaal Blois en reeds grootmoeder van Best of Belgium 554).

De moeder is Isanity 924 (Marën x Wouters) en zuster van meerdere topvliegers bij Ivo Renders, rechtstreeks uit stamkoppel Fernand x Josephine. Dit alles na te kijken op de pedigree. 2 nestzusters speelden enkele jaren geleden de pannen van het dak. Insanity 15 en 16. Voor hun prestaties te bekijken klik je hier.

BE16-6050570 Insanity 570

De duivin won de 5e Nationaal Argenton van 4.012 duiven (2e Nationaal Zone B2). 

Haar vader is een kleinzoon van het stamkoppel Fernand x Josephine (vaders kant) en De Reiger x Dochter Bourges, beiden Michel Vandoninck (langs moeders kant). Een dochter uit dit laatste koppel won overigens bij Ulrich Lemmens de 8e Nationaal Bourges.

De moeder van deze duivin blijft in de genen van De Reiger van Vandoninck en is er zelfs een nestzuster van. Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst in de kweek. Bekijk hiervoor zeker en vast de pedigree van Insanity 570.

BE16-6050511 Vivianne

Nog een schitterende vliegduivin. Ze won vanuit Argenton de 1e Provinciaal van 3.313 duiven (snelste van 4.859 duiven). Nationaal behaalde ze zilver van 22.319 deelnemers.

De vader is Apollo, een volle broer van "600", 1e Nationaal Argenton bij Vic Govaerts. Apollo is ook een nakomeling van De Raf (zie verder).

De moeder is Soixante Neuf,ook reeds moeder van de 7e Semi-Nationaal Vierzon van 4.639 duiven. Soixante Neuf is een volle dochter van De Raf (Raf & Lars Luyckx).  

Een indrukwekkende pedigree als je het mij vraagt. Hier lees je hem rustig na.

BE16-6050519 Insanity William 2

Als afsluiter Insanity William 2. Ze won de 16e Nationaal Argenton van 4.012 duiven (5e Nationaal Zone B2) en is een halfzuster van Golden William (zie hierboven). De vader is immers opnieuw Jonge William, een zoon van Sproetje (o.a. 1e Semi-Nationaal Blois en reeds grootmoeder van Eef).

De moeder is Insanity 291, zus van meerdere topvliegsters en direct uit het stampkoppel Fernand x Josephine. Bekijk hier de pedigree en geniet. 2 nestzusters speelden enkele jaren geleden de pannen van het dak. Insanity 15 en 16. Voor hun prestaties te bekijken klik je hier.

Conclusie

Je hoeft geen massa duiven te hebben om topuitslagen neer te zetten op de grote halve fond. Wel moet de selectie keihard zijn en moet je keihard werken aan een duvenstam met een super nakweek. Ivo Renders uit Geel is er in geslaagd om met een beperkte duivenkolonie het vuur aan de schenen te legen van meerdere megahokken. Het stamkoppel Fernand x Josephin bleek een schot in de roos en geeft in hun nakweek schitterende vliegduiven. Ook de inbreng van Sproetje is onontbeerlijk gebleken. Het bewijs is er met massa's topprijzen in de voorbije jaren. En die nationale overwinning, die komt er heus nog wel. Let op mijn woorden.