Op de dag van lossing bereikte er geen enkele Nederlandse duif zijn hok. Er hoefde op zaterdag echter niet lang gewacht te worden alvorens de eerste duif zich aanmeldde. Olivia liet bij het krieken van de dag het systeem van Adrie en Ineke van de Rhee uit Alblasserdam al vroeg zijn werk doen.

Adrie en Ineke van de Rhee Pau
Het was het rustige en kleine duivinnetje Olivia NL10-2059701 die na een vlucht van 1.021 km zich op zaterdagmorgen om 05.33.30u liet constateren en daarmee een snelheid behaalde van 1.013 m/min. Duivenfluisteraar Adrie - want gezien zijn palmares binnen de duivensport mogen we hem zo wel noemen - lag nog op één oor toen Ineke om 5.20 uur het elektronisch systeem verplaatste van het nachtkastje naast hun bed naar de hokken. Nadat ze het systeem op de hokken aangesloten en de lucht en daken afgestruind had, op zoek naar wellicht een duif van Cahors (waarop zij eveneens mee hadden en de avond voorafgaand reeds door plaatsgenoten N&B Toom een prachtige 1e prijs Sector 2 werd gespeeld), liep Ineke terug naar de keuken alwaar zij een piepje van het systeem vernam. Zich omdraaiende zag ze nog net een duif naar binnen wippen. Er werd naar Adrie geroepen dat er een duif was en toen het besef bij beiden er was dat het hun eerste afgegevene van Pau betrof, werd er, enkel gekleed in de onderbroek, direct actie ondernomen. Achteraf bleek het de gouden afdruk in het nationale concours te zijn. En vooralsnog een superprestatie door de 4e Internationaal te spelen onder deze zware, maar eerlijke omstandigheden.
Olivia
Olivia, 1e Nationaal Nederland & 4e Internationaal Pau
De winnares is klein van stuk en zeer rustig. Het is een duif die volgens Adrie en Ineke zeer goed en makkelijk te motiveren is. Toen Adrie en Ineke in 2009 bij PIPA, met uitzondering van enkele late jongen, al hun duiven verkochten, kwam een van de kopers, Tiny van Rosmalen (Rosmalen, NL), zijn drietal duiven die hij tijdens deze verkoop had gekocht bij Ineke en Adrie ophalen. Er was een klik tussen beiden en er werd afgesproken dat er eens wat geruild zal worden. Eind 2010 kwam dat ook tot uitvoering. Adrie en Ineke kregen van Tiny een zestal late zomerjongen en de nationale winnares Pau is er hier één van. Klik hier voor de volledige pedigree van de 1e Nationaal Pau in Nederland, Olivia.
Als laat zomerjong van 2010 is ze in 2010 niet meer gespeeld. Haar eerste vluchten waren op de navluchten van 2011. Vervolgens nam ze in 2012 rustig aan de vluchten deel en heeft ze ook één keer aan een zwarefondvlucht mogen ruiken. In 2013 mocht ze dan daadwerkelijk haar kunsten op het zwaardere werk tonen. Onmiddellijk met succes, want tijdens Narbonne 2013 wist ze in het holst van de nacht om 02.36.15u het thuisfront te bereiken en behaalde ze een mooie 3e plaats in het sterke NIC (Nationaal Inkorfcentrum) te Hendrik Ido Ambacht. Als voorbereiding op Pau is ze als weduwduivin ingespeeld op de eerste zeven programmavluchten en is op 16 mei door Adrie en Ineke gekoppeld om op een neststand van een jong van 4 dagen de mand in te gaan voor Pau. Tijdens het lappen van de jongen neemt Adrie steevast een mandje fondduiven mee om ze zodoende in het ritme te houden aangezien trainen aan huis terwijl ze op een nestje zitten te minimaal is. Ook in het weekend voorafgaand aan deze topprestatie is ze nog met de jonge garde meegeweest op de africhting door de afdeling vanuit Meer.
Adrie en Ineke zijn op alle fronten binnen de duivensport gekend en actief. Over de verzorging zijn geen vaste afspraken gemaakt, maar ze vullen elkaar prima aan. Sinds 2004 kriebelde het bij het duo om ook aan de zwarefondvluchten deel te nemen naast hun succesvolle deelname aan de programmavluchten. Met ups en downs werd er sinds deze periode aan de extra discipline deelgenomen. Echter sinds 2009 is er serieus werk van gemaakt en verblijven er een 8-tal koppels voor deze opdracht aan de Kastanjelaan. Verder huizen er nog een 20-tal koppels voor de kortere drachten en bevolken nog een 60-tal jongen de fraai onderhouden hokken. De fondduiven staan op naam van Ineke en de overige duiven wordt gevlogen onder de naam A.M. v/d Rhee. Verder niet te veel poespas. Het is hier echt de klasse van de melker in combinatie met een prima hok met duiven. Tijdens het maken van de foto’s en het interview liepen de duivinnen tussen de papieren op de tafel rond om de aandacht te vragen. Dat om de band tussen liefhebber en duif nog maar eens te benadrukken.
De nationale overwinning van Pau is dit jaar terechtgekomen bij een duivenmelkersfamilie pur sang die alles in het teken stelt van de duivensport. En dat al vele jaren. Gezien het vakmanschap van zowel Adrie als Ineke zal het zeker niet hun laatste kunstje in 2014 zijn. Het is jullie gegund, geniet ervan!