Overslaan en naar de inhoud gaan

India laat verdachte “spionduif” uit Taiwan vrij

Vorig jaar werd een reisduif opgevangen bij een haven in Mumbai (India). De politie vermoedde dat het een “Chinese spion” was: op de ringen zouden ‘Chinese tekens’ gestaan hebben. Na 8 maanden opsluiting werd besloten dat het toch geen spion was. De vogel werd zopas vrijgelaten.

Door de Chinese tekens vermoedde de Indiase politie dat het een vorm van Chinese spionage was. De duif werd daarom naar een lokale dierenkliniek gestuurd. Na maanden van onderzoek bleek dat het gewoon een wedstrijdduif uit Taiwan was. Het dier was op een of andere manier verkeerdelijk in India terechtgekomen. Uiteindelijk werd de vogel vrijgelaten met toestemming van de politie. Of de wedstrijdduif zijn hok in Taiwan heeft bereikt, is niet bekendgemaakt.

Verdacht

Het is niet de eerste keer dat de Indiase politie een "verdachte" duif oppakt. In 2020 liet de politie een duif vrij van een Pakistaanse visser nadat onderzoek had uitgewezen dat de vogel, die over de zwaarbewapende grens was gevlogen tussen India en Pakistan, geen spion was. In 2016 nam men nog een andere duif in gevangenschap. Op deze duif was een briefje gevonden met bedreigingen aan het adres van de Indiase premier Narendra Modi.