Ichtor, van sprankelend sprookje over mystieke mythe tot geslaagde legende

Het werd bijna een tantaluskwelling, maar toch slaagden we erin om het project terug op de rails te krijgen. Zij het op een wat inventieve manier. Maar het is het resultaat dat telt en dat mag gezien worden!

Het Ichtorsprookje startte zeven jaar terug

Een basisschool met een duivenhok in de tuin. Zeven jaar terug nog een buitenbeentje, maar nu gelukkig al hier en daar realiteit. Het gaf een opvoedkundige meerwaarde aan de totaalvisie van de school. Met tal van kansen.


Zo was het vroeger in de schooltuin...

Kinderen en ouders maakten kennis met de wondere wereld van de duivensport, meer bepaald met het unieke van het dier zelf. Bewondering en verwondering en betrokkenheid waren geen loze begrippen meer. Men zorgde en verzorgde. Het was een geven en nemen. Delegeren en afspraken nakomen, maar vooral genieten van het omgaan met de ietwat mystieke pluimenbollen. Het gedropt worden van de kinderen groot en klein in een sprookjeswereld waar pientere duiven de hoofdrol vertolkten. Tijdens trainingen zorgden ze voor spektakel. Bij het koesteren lieten ze de kinderen toe om hen beter te leren kennen. Ja, die pluimenbollen deden menig kinderhart smelten en schonken hen ook de soms broodnodige rust. Helende duiven…

De kerststorm 2013 vernielde hok en sprookje. De tantaluskwelling begon. Eén duifje overleefde de storm niet. De Ichtorduifjes werden voorlopig bij de juf ondergebracht en konden bekomen van het avontuur. Uit veiligheidsoverwegingen werden in de schooltuin de restanten van het hok afgebroken. De K.B.D.B. stond paraat. Einde Ichtorsprookje of begin mythe?

Nieuwe hokjes stralen onder de regenboog

In het oude China beschouwt men de regenboog als de vereniging van yin en yang. Bij sommige stammen in Afrika ziet men de regenboog als bewaker van schatten. In het volksgeloof wordt vaak verteld dat de regenboog rijkdom en voorspoed zal brengen. Een teken aan de wand? Geen duifjes meer op school. Dus moest er inventief opgetreden worden. In overleg met de kinderen en de ouders kwam volgende oplossing uit de bus: Bij drie gezinnen werd er een hokje geplaatst. Eigenlijk heel dicht bij de schoolomgeving. Maar koken kost geld. Het Ichtorfonds en de promotiekas van de K.B.D.B. maakten de plannen op financieel vlak mogelijk. Na drie maanden vakantie bij juf Suzy konden de Ichtorduifjes eindelijk terug naar een nieuwe woonst. Zij het in drie groepen. Natuurlijk werd er rekening gehouden met de gevormde koppeltjes zodat doffer en duivin telkens op hetzelfde hok terechtkwamen. En ook met de wensen van de nieuwe eigenaars, want iedereen had zo een beetje zijn of haar eigen lievelingen.

Opnieuw werden de kinderen bij het bouw- en nieuwewoonstproces betrokken.


Mee helpen aan de bouw...


Eerste hok bij Caro goedgekeurd!


Tweede hokje bij Laura: dik in orde!


Hokje bij Michiel en Cleo: perfect!


De Ichtorduifjes huizen er heel graag!

Hun paasvakantie kan alvast niet meer stuk. Zij hebben hun pluimenbollen terug dicht bij zich. De Ichtorduifjes voelen opnieuw de graaiende kinderhandjes en kunnen eraan ontsnappen door op de hoofden te gaan zitten.


Op de vertrouwde bank een bak met inloopslingers... En dan wachten maar.

Een paar slimmerds ontsnapten natuurlijk letterlijk, maar dat was buiten de "truc met de bak" gerekend! Geen hok meer in de schooltuin, dus geen “vangkansen”, tenzij … een simpele bak met slingers op de beroemde tuinbank waar we uren hebben zitten palaveren. Het nog enige resterende herkenningspunt voor de ontsnapte duifjes. Ongelofelijk, maar waar. Die bank deed het, want de duifjes kwamen daar met gemak op zitten en wurmden zich door de slingers. Einde vliegavontuur, dat wel, maar niet einde Ichtorsprookje. 

Geslaagde legende?

Enkele koppels verblijven er nu voor altijd bij Laura en familie. Wat worden ze daar in de watten gelegd. Veel bezoek. Heel wat kids brachten er al uren door op het nieuwe hokje samen met de bewoners ervan. De vertrouwensbanden worden terug gesmeed.

Er huizen nu ook een paar koppels bij Michiel en Cleo op de boerderij van opa. Daar werd een hokje opgetrokken met de restanten van het “oude” Ichtorhok. Ook daar een mooie ren zodat er van de buitenlucht kan worden genoten.

En tenslotte zijn daar ook nog Caro en c°, Ichtormama van het eerste uur. Deze familie zal in de toekomst ook met duifjes aan wedstrijden deelnemen. Nieuwe duivenliefhebbers in spe. Zo komen we op een totaal van vier nieuwe liefhebbers uit. Mooi toch allemaal?


Nieuwe duivenliefhebster in spé: Caro en c°

Er werd dus gelukkig geen sisyfusarbeid verricht. Het werd wel een roeien met de riemen die we hadden, maar dankzij de gedrevenheid van velen mag het resultaat er wezen. Het beoogde doel blijft behouden. Enkel de weg ernaartoe is wat gewijzigd. Zowel letterlijk als figuurlijk. Start van een nieuw Ichtoravontuur? Ik mag het hopen! En vele kinderen, ouders en grootouders samen met mij! De wondere duivenwereld blijft boeien. Het promoot gewoon zichzelf! De regenboogfoto vertaalt het vervolgverhaal. Schatten van duifjes worden bewaakt en graag gezien. De Ichtorlegende werd geboren.