Huldiging van de 41e editie van de Gouden Vleugel-competitie

De grote eer voor het winnen van de 41e Gouden Vleugel ging naar internationaal Barcelonawinnaar 2018, Team Freddy De Jaeger uit Knesselare. Het zilver was voor Erik Limbourg, brons voor Vergaerde-Denolf.


Alle laureaten 2018 van de Brugse Barcelonaclub samen op de foto met de bestuursploeg

Op zaterdag 20 oktober stond in Domein Vossenberg te Hooglede het feest van de Brugse Barcelonaclub (BBC) geprogrammeerd, met de uitreiking van de 41e Gouden Vleugel, te winnen met de 1e getekende op nationale uitslag van de vlucht vanuit Barcelona. Deze 41e editie liep voor het eerst in partnership met het feest van de Brugse kampioenschappen.

Team Freddy De Jaeger wint de Gouden Vleugel 2018

Barcelona winnen… het is de meest gekoesterde droom bij ieder duivenliefhebber op de grote fond. Barcelona is de topklassieker bij uitstek, niet alleen wegens de vlucht met de grootste afstand, evenzeer omwille van de moeilijkheidsgraad. Zich een weg banen door berg en dal, opboksend tegen weer en wind, een nachtje doorbrengen onder open hemel, om de volgende dag in de vroege morgen de laatste eindsprint te plaatsen richting thuishaven… het wekt bewondering en respect voor de winnende duif bij ieder duivenfanaat wereldwijd. Wanneer u als liefhebber dit kan klaar spelen met uw 1e getekende – bij inkorving toch te beschouwen als de beste duif of favoriet van ieder deelnemende liefhebber – geeft dit extra ‘cachet’ aan een Barcelonazege.


Team Freddy De Jaeger: winnaar Gouden Vleugel 2018, naast tal van andere ereprijzen

Dit huzarenstukje speelde het winnende Team Freddy De Jaeger klaar op de editie 2018. Op één der mooiste Barcelona-edities uit de geschiedenis, in zonovergoten en zeer warm weer met kopwind. Het tijdstip zondagmorgen 8 juli 2018 om 10u 14’ 47” zal voor eeuwig in hun geheugen gegrift staan. Het moment dat hun 1e getekende Lloyd werd geklokt uit Barcelona. Goed voor het winnen van de 1e Internationaal Barcelona, en de Gouden Vleugel van de Brugse Barcelonaclub.
De Zilveren Vleugel ging naar Erik Limbourg (nota bene met dezelfde duif die in 2017 de Bronzen Vleugel won), en de Bronzen Vleugel was voor de tandem Vergaerde-Denolf.


Uitreiking van de Gouden - Zilveren - Bronzen Vleugel 2018
Gouden Vleugel: Team Freddy De Jaeger, Zilveren Vleugel: Erik Limbourg, Bronzen Vleugel: Vergaerde-Denolf

Met de ‘Barcelona Triple 5’ (tevens 2e Nat Asduif Grote Fond KBDB 2018) wint Erik Limbourg het Tweejaarsklassement. Deze fantast won in 2017 de Bronzen, en dit jaar de Zilveren Vleugel.


2-jaars klassement: winnaar Erik Limbourg, 2. Olivier Deprez, 3. Antoon Lenaert, 4. Gilbert Op de Beeck, 5. Jelmer & Filip Porrez

Het Driejaarsklassement werd gewonnen door Barcelonacoryfee Frans Bungeneers, de man met een vast abonnement op de podia van de BBC.


3-jaars klassement: winnaar Frans Bungeneers, 2. Christieans-Desmedt, 3.Jelmer & Filip Porrez
4. Gilbert Op de Beeck, 5. Paul Callens

De beste Barcelonaduif over 5 jaar Barcelona (2014-2018) huist op de hokken van Luc Vanarwegen uit Mol, de winnaar van de Primus-inter-pares 2018.


Primus-inter-Pares: winnaars Luc Vanarwegen, 2. Eric De Meulemeester, 3. Peter Gyselbrecht
4. Matheus-Pittomvils, 5. Jelmer & Filip Porrez

De Wisseltrofee ‘Vleugeltriomf’ 2018 te winnen met de 5 eerst geklasseerde liefhebbers per inkorfbureel, ging dit jaar naar het West-Vlaamse lokaal de Nieuwe Kortrijkse Vereniging. De trofee werd gewonnen door de liefhebbers Antoon Lenaert, de tandem Cardon-Pacqueu, Johny Vervaeke, Stefan Vervalle en Martin Ravelingien.


Wisseltrofee Vleugeltriomf: winnaar Nieuwe Kortrijkse Vereniging

Na het feestdiner, en net voor de apotheose van de avond met de uitreiking van de Gouden, Zilveren en Bronzen Vleugel zette de Vlaamse ambiancegroep Swoop de zaal in vuur en vlam, met een spetterend optreden, met feestende duivenliefhebbers, de polonaise werd ingezet, en iedereen in de zaal danst voortaan zonder problemen de ‘swoop’.


Vlaanderens meest energieke partyband SWOOP zette Domein Vossenberg in vuur en vlam

Brugse kampioenschappen

Het bestuur van de BBC en de Brugs Kampioenschappen sloegen dit jaar de handen in elkaar voor de organisatie van hun feestgebeuren. De winnaars van de onderliggende kampioenschappen werden gehuldigd op het podium door voorzitter Johny Carrette:


Grote Halve Fond & Fond oude: winnaars Freddy & Jacques Vandenheede, Joël Verschoot, Marc & Franky Van de Walle


Grote Halve Fond & Fond Jaarse: winnaars Marc & Geert Pollin, Freddy & Jacques Vandenheede, en 3e Marc & Franky Vd Walle


Belgian National Fond jonge: winnaar Patrick Staelens, 2e Eric Hofman en Lannoo-Ballegeer


Pieter De Coninck Trophy YL: winnaar Etienne Meirlaen, 2e Freddy & Jacques Vandenheede, en Marc & Geert Pollin


Jan Breydel Trophy oude: 1. Etienne Meirlaen, 2. Freddy Dhondt, 3. Hendrik Mortier

Bekijk hier nogmaals de uitslag van de Brugse kampioenschappen

Op naar 2019

Een prachtige feestnamiddag en –avond, die startte met een bezoek van de laureaten 2018 van de BBC aan de stad Brugge, en een kijk achter de coulissen in het Jan Breydelstadion… en eindigde in het mooie kader van Domein Vossenberg met een spetterend avondfeest. Een prachtige prijzentafel, en dit alles voor een zeer democratische deelnameprijs van nauwelijks 5 € aan de kampioenschappen van de Brugse Barcelonaclub en de Gouden Vleugelcompetitie. Deelnemen is de boodschap.
Proficiat aan alle laureaten 2018, en een pluim voor het bestuur van de BBC en de Brugse kampioenschappen voor de schitterende organisatie en een feestgebeuren dat tot in de puntjes haarfijn was verzorgd. Echt top!


Bezoek aan de stad Brugge


Bezoek aan het Jan Breydelstadion