Hok Smits-Mellaerts winnaars 1° Nationaal La Souterraine 21.271 jonge en hebben snelste duif van de 25.931 deelnemende duiven

De nationale vlucht uit La Souterraine, ingericht door het OVV-FVOV Oost-Vlaanderen, kende net als de voorgaande vluchten uit Bourges en Argenton een stijging in aantal deelnemende duiven ten opzichte van vorig seizoen. In totaal gingen 25.931 duiven in de mand, wat een bonus betekend van om en bij de 2.500 duiven tegenover 2007!

Voorspelden onze weermannen op donderdag nog schitterend weer op zaterdag, dan sloegen de weersvoorspellingen op vrijdag kompleet om. Plots sprak men van regen, vooral voor ons land… welke in de namiddag zou gevolgd worden door droger weer met opklaringen, met een wind uit west tot noordwest. Het viel dus te verwachten dat de nationale toppers in het oostelijk landsgedeelte dienden gezocht te worden. Nu, de beide Vlaanders werden er niet alleen letterlijk uit gewaaid, maar ook uit geregend. Toen de duiven van de kleine halve fond zich aanmelden tussen 12u en 12u30 vielen reeds de eerste buien in de Vlaamse provincies, om vanaf 14 uur over te gaan in continue regen, welke bijwijlen met bakken uit de lucht viel, en dit tot om en bij de klok van 17 uur. Maar het droge weer vanaf de middag die onze weerdeskundigen voorspeld hadden… weinig van kunnen genieten! Al was het weer op het ganse traject, op Frans grondgebied tot het zuiden van ons land vrijwel optimaal, en dus vrij gunstig!

Ook aan de andere kant van het land hielden ze op dat moment hun hartje vast. Het regende er wel niet zo, maar de duiven uit Melun kwamen alles behalve dapper naar huis, zodat men ook daar vreesde voor een minder goed verloop uit La Souterraine. Niets was echter minder waar… want viel in de Vlaanders de regen met bakken uit de lucht, dan waren het in Brabant, Limburg en de oostelijke helft van Antwerpen, de duiven die als hagelbollen uit de lucht vielen… zo zie je maar. Een wereld van verschil in een klein landje als België! Het was uiteindelijk het Hok Smits-Mellaerts uit Wezemaal die om 15u25’03” op een afstand van 576,421 Km, voor de hoogste snelheid van 1388,79 m/min tekenden. Meteen goed voor de nationale winst bij de 21.271 jonge duiven, en snelste duif van gans het konvooi! Op de 2° plaats nationaal vinden we ‘specialist ter zake’ en ‘ex-nationaal winnaar’ Guido Loockx uit Tessenderlo (1385 m), op de voet gevolgd door een ontketende tandem Jespers-Vanderwegen uit Holsbeek (1384 m) welke vermoedelijk 4 duiven in de ‘top-10’ nationaal zullen rangschikken, 5 in de ‘top-15’, en zelfs vermoedelijk 6 duiven aan de 30° prijs nationaal! Fenomenaal!


Hok Smits-Mellaerts, Wezemaal

Deze kolonie wordt gevormd door Steve Smits en zijn vrouwtje Marijke Mellaerts. Steve is een jonge liefhebber van 29 jaar, en is ‘product-adviseur’ voor Renault, en moet dus beroepshalve iedere dag de baan op. Marijke daarentegen is vastgoedexpert, en is straks kandidaat notaris… en helpt Steve in haar vrije uren met de duiven, waar nodig! Kortom, beiden hebben een druk beroepsleven! Daarom worden de jonge duiven gemakshalve op de schuifdeur gespeeld. De jonge duiven werden eerst verduisterd tot op de ‘langste dag’ (lees: 21 juni). Vorige jaren werden ze toen bijgelicht, dit jaar deed Steve dit niet. De duiven worden veelvuldig opgeleerd voordat ze aan de start van het nieuwe seizoen komen, zelfs nu… in volle seizoen, worden ze nog 3 x per week gelapt! Voordat Steve beroepshalve zijn eerste garage of garagist bezoekt, heeft hij zijn jonge duiven reeds tot Ittre gebracht. Als de weersomstandigheden meezitten doet hij dit 3 dagen per week, zijnde maandag, dinsdag en woensdagmorgen. De jonge duiven worden zo aan een verplichte training onderworpen. Over de middag passeert Steve dan even langs huis om de geslachten te scheiden, en op hun aparte hok te zetten. Wanneer hij dan ’s avonds tussen 16u30 à 17 uur terug thuis komt, gaan eerst de jonge duivinnen los voor hun trainingsbeurt… gewoon omdat die het hardst en het langst trainen… gevolgd door de jonge doffertjes. Bij thuiskomst van de vlucht blijven de geslachten samen tot de volgende morgen. Dan krijgen alle duiven een verplicht ‘lauw’ bad, waarna ze worden gescheiden. De duivinnen worden enkel als jonge duif gespeeld en krijgen dan ook het zwaarste programma af te werken. Ze vliegen naast de 4 nationaals voor jonge duiven, ook de provinciale tussenvluchten op de ‘grote halve fond’! De doffertjes krijgen ook de 4 nationale vluchten op hun boterham, maar vliegen tussenin een kleine halve fondvlucht uit Melun of Pithiviers, of als het een zware vlucht is… kan dit als ‘tussendoortje’ ook al eens een Momignies zijn! Alle duiven gaan dus iedere week de mand in!

En de voeding? Steve gebruikt normaal de Beyers-mengelingen, en tracht het zo eenvoudig mogelijk te houden. Bij thuiskomst krijgen ze nog de sportmengeling, vanaf zondag is dit dan 60% zuivering en 40% sport… dit tot dinsdag. Vanaf woensdag is het dan volle bak sportmengeling, aangelengd met 30% maïs erbij! Ze krijgen dan ook extra kaas en pinda’s. Op het voer komen in hoofdzaak de producten als levende biergist, Zell Oxygen, schapenvet en Optimix enz… (Herbots-gamma), en Probac 1000 (Brockamp). Iedere eerste maandag van de maand gaat men op consultatie bij dierenarts Raf Herbots. Op zijn advies wordt dan ingegrepen waar nodig.

Reeds het ganse seizoen draait de duivenmolen op volle toeren, en eerder op het seizoen werd reeds 3° Prov Blois en 3° Prov Chateauroux behaald met de jonge duiven. Enkel de nationale Bourges werd een afknapper door… problemen met de oogjes! De duiven kregen toen een weekendje rust, niet alleen nodig om hen voldoende te laten recupereren, maar ook om hen klaar te stomen voor de volgende opdrachten. Met succes, zo blijkt nu uit La Souterraine waar Steve & Marijke naast de 1° Nationaal La Souterraine jonge duiven met hun “Zeus”, ook nog 9 duiven in de klok hebben aan 15u59, en 14 à 15 duiven van hun 30 ingekorfde duiven tegen de klok van 16u30… welke zich vermoedelijk allen nationaal zullen weten te klasseren. Daarnaast klokken ze ook nog 4 tot 5 van hun 6 oude duiven binnen de prijzen nationaal!

Het Hok Smits-Mellaerts werd in hoofdzaak opgebouwd met duiven van Henri & Danny Van Avondt uit Haacht, en John & Jan Baeck uit Brasschaat. Daarnaast zitten nog enkele duiven van zijn goede vrienden Jespers-Vanderwegen (de overrompelaars uit deze La Souterraine), en van Jef Vervoort-Kuypers… een kleine sterk spelende liefhebber uit Gelrode! Steve haalde er 6 jonge duiven, waarvan hij er momenteel nog 4 zitten heeft, welke alle 4 goede afstammelingen voortbrengen! Zo is de “Zeus”, winnaar 1° Nationaal La Souterraine, ook een 100% Jef Vervoortduif. Hij komt uit de “Bleke Bombay 657/06” Vervoort x “Vuil Blauw Vervoort 520/06” (zie pedigree). Deze jonge doffer was voordien een regelmatige duif, zonder echte uitschieters, hij won reeds:

Momignies 683 d. 188, Pithiviers 806 d. 25, Blois 759 d. 139 en Prov 2.787 d. 355, Argenton 741 d. 232… en nu dus La Souterraine 21.271 d. 1

Steve heeft reeds 20 jaar duiven, van toen hij nauwelijks 10 jaar oud was… en beleefde in al die jaren reeds vele mooie momenten in de duivensport… maar deze nationale zege is toch de absolute ‘climax’! Zonder twijfel een heuglijk moment die bij Steve en Marijke nog lang zal bijblijven, misschien wel als één der mooiste herinneringen en belevenissen uit hun leven! Het ganse PiPa-team en zijn talrijke bezoekers wensen hen via deze weg dan ook van harte proficiat met deze prachtige nationale overwinning!