Hok Jos Vercammen (Vremde, BE) winnen met ‘Mustang’ 1e nationaal Châteauroux en zijn tevens de snelste van 33.134 duiven

Op zaterdag 9 augustus besluit ik om duiven te gaan ’letten’ bij Hok Jos Vercammen in Vremde. Op de nationale fondvluchten horen Jos & Lars Vercammen nu eenmaal altijd bij de topfavorieten. Het bleek de juiste keuze te zijn.

Op het moment dat ik in Vremde arriveer, komen de eerste duiven thuis van Souppes-sur-Loing (357km), en meteen valt het op dat de meeste duiven uit de oostelijke sector komen, wat uiteraard niet de ideale richting is, en dus niet gunstig met Châteauroux nationaal in het achterhoofd. Niet veel later verschijnen de eerste aanmeldingen van Châteauroux op de PIPA-website. Volgens de berekeningen van Lars moeten ze voor 13.08u klokken om vroeg te zitten. Het is net na 13u wanneer we een zwarte duiver zien komen, recht uit de lijn: ‘Het  is er ééntje van Châteauroux!’, roept Lars. Na het aanmelden van de duif in het lokaal en op PIPA werd het duidelijk dat dit een vroege duif moest zijn. Maar met de sterke zuidwestenwind waren we er nog van overtuigd dat de duiven op de verste afstanden in het voordeel waren. Uiteindelijk bleek er geen enkele duif meer in staat om Hok Jos Vercammen van het hoogste schavotje te stoten!


‘Mustang’ (BE14-6175237) werd geklokt om 13:04:08uur op een afstand van 526,83km, goed voor een gemiddelde snelheid van 1625,35m/min

Spelsysteem jonge duiven

Alle jongen duiven worden verduisterd tot half juni, maar een onregelmatige voorbereiding door het wisselvallige weer had tot gevolg dat de duiven meer pennen hadden gestoten dan andere jaren. De jonge duiven worden voor de aanvang van het seizoen verdeeld over 2 hokken, de grootste groep wordt al jaren gemotiveerd via de schuifdeur. De andere groep worden gespeeld op weduwschap. Sinds dit seizoen hanteren Jos en Lars een nieuwe methode om de duiven te motiveren. De weduwnaars worden voor de inkorving gewoon van het hok genomen en krijgen enkel bij thuiskomst hun duivin te zien. Het grote voordeel is dat de duiven dan rustig ingekorfd kunnen worden. ‘In het begin duurde het even maar vanaf de duiven dit systeem doorhadden begonnen ze echt goed te komen’, vertelt Lars. Enkele dagen voor de inkorving van Châteauroux werd een lege sinaasappelkist op het weduwnaarshok geplaatst en werden de duivinnen erbij gelaten. Het was ‘Mustang’ die zich samen met zijn duivin terugtrok achter de kist, wat achteraf de perfecte motivatie is gebleken!

‘Mustang’ favoriet

Reeds bij aanvang van het seizoen trok ‘Mustang’ de favorietenrol naar zich toe. Hij werd twee keer ingekorfd voor Quievrain samen met bijna 200 hokgenoten en slaagde er twee keer in om als eerste duif het hok te bereiken. Daarna mocht hij naar Noyon (208km) om vervolgens Pont Ste Maxence (250km) te vliegen. Een week na Pont Ste Maxence gingen de jonge duiven recht naar Châteauroux (526km), een verschil in afstand van bijna 300km!  ‘Het was misschien een risico', verduidelijkt Jos, 'maar ik bewijs hiermee dat gezonde jonge duiven dit moeten aankunnen.’ En zoals het spreekwoord ons leert: ‘De winnaar heeft altijd gelijk!’

Superkweker Barco

Met 'Mustang' is het opnieuw een kleinkind van de inmiddels wereldberoemde kweker Barco die succes oogst bij Hok Jos Vercammen. Klik hier om de pedigree van 'Mustang' te bekijken. Ondertussen is Barco al vader en grootvader geworden van vele topduiven. We sommen de belangrijkste toppers even op:

“Mustang”(B14-6175237):
1° Nationaal Chateauroux (526km) 22.818 d

“Jonge Panter”(B09-6248211):
2° Nationaal Bourges (479km) 37.357 d

“Beauty”(B05-6234009):
2° National Argenton (555km) 21.299 p.

“Bambina”(B10-6052002):
1° Interprovincial Blois (462km) 2.462 p.
1° Dourdan (366km) 1.617 p.

Klik hier voor het volledige lijst van schitterende prestaties van kinderen en kleinkinderen van Barco. Ook op andere hokken over gans de wereld doet de Barco-lijn het voortreffelijk. Zo werden er in 2013 maar liefst 6 auto's gewonnen met nakomelingen van deze topkweker.

 

 

Met deze nationale overwinning en provinciale overwinningen op Limoges II eerder dit jaar is het seizoen al meer dan geslaagd. Klik hier voor een overzicht van de resultaten in 2014. Maar met nog enkele nationale vluchten op de kalender moeten we er niet aan twijfelen dat we Hok Jos Vercammen opnieuw vooraan op de uitslag zullen terugvinden. Deze nationale triomf van dichtbij meemaken was voor mijzelf een unieke ervaring en ik wil de familie Vercammen hiervoor van harte bedanken. Nogmaals van gefeliciteerd Jos & Lars!