Het Norelientje van Tony Hubrechts (Broekom, BE) wint 1e nationaal oude duiven uit Marseille

De Belgische winnaar Marseille 2013 bij de 2418 oude duiven is Tony Hubrechts uit het Limburgse Broekom (Borgloon).

Het Norelientje (BE09-5086328), genoemd naar de twee kleindochters Nore en Lien, werd geklokt op vrijdag om 20:13:05 uur na een vlucht van 854,644 km, wat goed was voor een gemiddelde snelheid van 1077,62 m/min. Hiermee vliegt zij 33 m/min sneller dan de Belgische nummer 2 en zal ze de 5e internationaal van 8831 duiven vliegen.

Het Norelientje werd ingekorfd op einde broeden. Haar duiver werd in de voormiddag weggenomen om het nestgevoel aan te wakkeren. Het was de bedoeling om haar klaar te stomen voor Barcelona, maar doordat het lang duurde eer ze legde, besloot Tony haar niet in te korven voor de Spaanse klassieker. Hij opteerde ervoor om haar en een hokgenote twee weken later in te korven op Marseille. Of hoe geluk soms in een klein hoekje zit en hoe iets negatiefs - Tony had haar heel graag meegegeven op Barcelona - toch nog in iets heel positiefs omgezet kan worden.

Als voorbereiding had ze een snelheidsvlucht, 2 x Marne-la-Vallée, Melun en de nationale Châteauroux gevlogen. Vorig jaar werd ze ook op Marseille gespeeld, maar kwam toen na twee dagen (op zondag) gekwetst thuis. Het jaar voordien had ze prijsgevlogen uit Orange met een 34e stek van 222 duiven.

Het Norelientje is een fijn duivinnetje met een vinnig kopje, dat vooral rust uitstraalt. Kijk zelf maar:

De pedigree van Het Norelientje spreekt boekdelen. Met langs vaderskant als grootvader de 797-98, een halfbroer van Champ van Dieter Ballmann (Amel, BE). De bewuste Champ vloog vier keer vroeg vanuit Barcelona en Perpignan met daarbij de 9e en 14e nationaal Barcelona alsook de 67e internationaal Marseille. Langs moederszijde vloeit er Nederlands bloed door de aderen, met name dat vanop de hokken van Ko van Dommelen. Daarnaast vloog een nicht (BE10-483) van Het Norelientje langs vaderskant de 1e provinciaal bij de jaarduiven op Narbonne in 2011.

In 2009 won Tony de 2e provinciaal op Pau. Wat hierbij op te merken valt, is dat van de 328 Limburgse duiven er toen die dag slechts 2 duiven hun hok bereikten. Van doorzetten gesproken! In 2011 won Tony ook de 14e nationaal op Perpignan (met BE06-410).

Tony speelt sinds 1960 - reeds 53 jaar dus - met duiven. Hij leerde de duivensport op zijn achtste kennen via zijn vader, die voor Tony toen een apart hokje gemaakt had. Op dat hokje zaten een 8-tal duifjes, waarmee hij 2 keer de eerste prijs behaalde. Vroege duiven klokken, deed hij dus al van in het begin! In de jaren zestig speelden vader Hubrechts en Tony samen met de neven Esters onder de naam Gebroeders Esters. Ze presteerden heel sterk op de snelheid en halve fond met verschillende kampioenschapstitels.

In 1968 is Tony’s vader zelfstandig beginnen spelen op de snelheid en halve fond in Lauw. Hier werden ook verscheidene eerste prijzen behaald. In 1981 begon Tony zelfstandig te spelen in de Koekelbronstraat in Broekom. In het begin speelde hij voornamelijk snelheid, later werd overgeschakeld naar de halve fond en daarna de zware fond (sinds 2006). In 1989, 1990, 1993 en 1995 was Tony algemeen kampioen van de maatschappij L’Epervier Waremme. Hij was jarenlang eenn van de sterkst spelende snelheidsliefhebbers van Limburg met jaarlijks wel één of meerdere titels op de provinciale kampioenendag. In 1998 was hij zelfs laureaat van het nationale snelheidskampioenschap.

Sinds 2006 richt Tony zijn pijlen op de zware fond. En hoe! Op het hok van Tony bevinden er zich naast de Dieter Ballman-duiven ook volgende origines: Willems Albert, Piet de Vogel, Jan Polder en Chr. Van der Velden. De drie laatste zijn allen Nederlanders.

Het klaarstomen van de duiven

Tony begint het seizoen met een 100-tal vliegduiven (zowel duivers als duivinnen), die opgeleerd worden via het totale weduwschap. De duiven krijgen een paar snelheids- en halve fondvluchten als voorbereiding voorgeschoteld waarna ze op de nationale Châteauroux van 1 juni gepeeld werden. Tony beschouwt deze vlucht louter als oplering! Na deze vlucht werden de duiven samen gelaten om nest te krijgen, zowel de duivinnen als de duivers worden op nest gespeeld op de zware fond. Tony is een grote fan van de droge mestmethode, met een grote kuis na de ruiperiode. Qua verzorging en voeding zweert Tony bij eenvoud, voor hem moet een duif “gehard” worden door natuurlijke weerstand op te bouwen. Dit vertaalt zich ook op het gebied van medische begeleiding, er wordt maar een zeldzame keer naar veearts Karlo Van Rompaey gegaan.