Het duo Dumonceau-Pavoncelli (St.-Vaast, BE) wint eerste nationaal uit Montauban tegen 6771 duiven

Montauban was de vierde nationale fondvlucht van het seizoen 2013 en het geldt als een echte klassieker in de Belgische duivensport. 6771 duiven werden gekorfd voor deze vlucht, dat zijn er amper 49 minder dan vorig jaar.

Nummer vier!

De 6771 duiven werden gelost om 7u15 en kregen aangenaam vliegweer voorgeschoteld. De wind waaide voornamelijk vanuit het zuidwesten. Montauban werd dit jaar uiteindelijk gewonnen door een hok uit de provincie Henegouwen. Het was al de vierde Waalse overwinning van 2013. De Waalse liefhebbers behaalden al hun nationale overwinningen in de fond en dus staat achter elke fondvlucht van 2013 de naam van een Waalse melker als winnaar. Dit is natuurlijk een uitstekende balans voor de liefhebbers uit Franstalig België!

Nek aan nek

In 2008 won dit hok een eerste nationaal uit Montélimar tegen 8.633 duiven. Het is dus al de tweede keer dat ze erin slagen om een nationale overwinning te boeken. Dit weekend was het echter kantje boord. De winnende duif legde 744 km af met een gemiddelde snelheid van 1573,96 m/min. Hij werd geklokt om 15:09:09. De tweede prijs was voor Hendrik Mortier uit St.-Kruis. Zijn duif werd geklokt om 15:49:34 na een vlucht van 809 km en behaalde een gemiddelde snelheid van 1573,77 m/min. Het verschil bedroeg dus slechts een handvol seconden! “Toen onze winnaar landde, vloog hij eerst twee keer rond het hok. Indien hij had beslist om er nog een derde rondje bij te doen, dan zat ik hier nu niet als nationale winnaar! Ik ben blij voor hem. Hij landde vanuit de juiste richting maar vanuit grote hoogte. Ik zag dat hij nat was, en dat hij dus enkele regenbuien over zich heen had gekregen. Maar daar laat hij zich niet door afstoppen!''

Zo deed Michel (57) zijn verhaal bij ons. Enkele jaren geleden vloog hij in een partnerschap met zijn zoon Eddy, en ze kwamen toen in de schijnwerpers te staan dankzij de prestaties van hun Crack. Deze duif behaalde verschillende nationale top 100-plaatsen en werd gekroond tot eerste asduif Belgische Verstandhouding. Toen was de kolonie nog voornamelijk opgebouwd met duiven van Yvon Deneufbourg (Estinnes), Henri Paternoster (Vellereille) en Kubica-Nanni (Boussoit). Hun basisduif kwam uit de hokken van de beroemde Norman-kolonie (Knokke). Intussen heeft Eddy het partnerschap verlaten om onder eigen naam te vliegen (Dumonceau-Bergeret, Trivières). Michel opteerde ervoor om met zijn vrouw Sérafina (57) een nieuw team te vormen en dezelfde kweeklijnen te gebruiken.

Het huidige hok bestaat uit 100 vliegduiven die in klassiek weduwschap gevlogen worden. Ze worden enkel ingezet in de nationale fondvluchten. Ze werden halverwege maart gekoppeld en in april werden ze in weduwschap geplaatst. Vervolgens starten ze het seizoen met vier snelheidsvluchten en twee midfondvluchten voordat het nationaal seizoen van start gaat. Deze duiven worden per team gevlogen en ze worden per hok voor dezelfde vlucht gekorfd om het werk voor de liefhebbers wat te verlichten. De jaarse duiven worden eerst gekorfd voor enkele grote midfondvluchten vooraleer ze van start gaan in Limoges, Bordeaux en soms ook Narbonne. Hun eerste grote test volgt dan dit weekend vanuit Bordeaux, waar 24 jaarse de eer van het hok hoog moeten houden.
Michel is al jaren fan van de vluchten langs de Route du Rhône, dus zal hij ook een aantal duiven korven voor Orange. Hij begint pas met duiven selecteren als ze twee jaar oud zijn, en jaarse duiven die een prijs hebben gewonnen krijgen sowieso een plekje in het hok.

Hij beschikt over een groot aantal doffers dit jaar. Daarom besliste hij om in 2013 slechts 30 jongen te kweken. Die worden vervolgens in drie snelheidsvluchten en een midfondvlucht ingezet. Dat zou moeten volstaan om hen de nodige ervaring te laten opdoen. Alle jonge doffers blijven ook het jaar nadien in het hok.

De Montauban (BE 10-9003585)

2013:
506 Limoges interprov   2.590 d.
1e  Montauban National  6.771 d.
2012:
​89  Brive Interprov     1.999 d.
458 Montauban Interprov 1.430 d.


De 1e nationaal Montauban


Het oog van de winnaar

Vader: Kubica-Nanni (BE 07-9102708), een zoon van 593/02, winnaar van drie nationale top 100-prijzen vanuit Jarnac, Albi en Carcassonne. Die is op zijn beurt een zoon van 425/93, winnaar van twee nationale top 40-prijzen vanuit Marseille.

Moeder: De Deneufbourg (BE 04-9156355), een 100% Deneufbourg van Estinnes. Haar moeder is een zus van de 067 Deneufbourg, winnaar van een tweede nationaal Bourges en een nicht van de tweede nationaal Limoges tegen 22.944 duiven. Goed bloed liegt nooit!

(Klik hier om de stamboom van de Montauban te bekijken.)

Michel en Sérafina, gefeliciteerd met jullie tweede nationale overwinning. Veel succes volgend weekend in Bordeaux en Orange!