Herman-Haustraete lukt dubbelslag uit Limoges en wint 1° Nationaal Limoges zowel bij de 'Oude' als de '2-jaarse' duiven! - 2008

 


HERMAN-HAUSTRAETE, Bevere-Oudenaarde (BE)

 


Wat Bourges is voor de 'halve fondliefhebbers', Barcelona voor de 'zware fondbonken'… dat is 'Limoges' voor de gewone fondfanaat, een 'uitverkoren klassieker'! Trouwens, de fondliefhebbers verheugen zich steeds op het begin van de julimaand wanneer het drieluik Limoges Derby-Limoges Yearlings-Souillac op de vluchtkalender verschijnt. Drie weken op rij topduivensport op het 'scherp van de snee'… mooier kan toch niet en als het weer een beetje meewil zijn dit echte hoogdagen voor de liefhebbers van de 'lichte fond', of de 'dagfond' om het op zijn Nederlands te zeggen. Als het weer wat meewil…

Het ziet er zo stilaan naar uit dat we ook in 2008 niet aan een portie deftig zomerweer zullen toekomen. We kunnen ons tot nu toe geen duivenseizoen inbeelden waarin er meer vluchten door het slechte weer op de vluchtlijnen, dienden uitgesteld te worden tot een latere datum, als in 2008. Ook de nationale Limoges Derby van zaterdag 5 juli leek eenzelfde lot voorbestemd. De weerberichten waren alles behalve rooskleurig, waarbij het boven België nog tot de late voormiddag goed bleef, terwijl het midden en later ook het noorden van Frankrijk geteisterd werd door zware bewolking en regenbuien. Alhoewel in het westen van Frankrijk de eerste regenwolken reeds waren opgedoken, waren er te Limoges in het de vroege ochtend echter nog vrij mooie opklaringen, waarop de verantwoordelijke inrichters het er toch op waagden om de duiven omstreeks 6u35 de vrijheid te geven (zich misschien mee steunend op de povere weersvooruitzichten voor de dagen die volgden).
Gesteund door een stevige Zuidenwind hoopte men wellicht dat de duiven er enigszins feilloos zouden doorheen geraken, of de buien net voor zouden blijven. Geef toe, een onderneming die niet van enig risico ontbloot was! Want al vrij vlug (streek Argenton-Chateauroux-Bourges) kwamen de duiven in de eerste donkere wolken terecht, later kwam daar nog de heel wat regen bovenop (de vlucht uit Blois diende zelfs uigesteld tot zondag).

 

De eerste duiven lieten, volgens de snelheden die de duiven haalden op de kleine halve fond (met ook hier reeds een traag verloop) dan ook wat lang op zich wachten… en de eerlijkheid gebied ons te zeggen, dat het ook niet zo erg vlot verliep, met duurtijden van iets meer dan 2 uur (per 3-tal). De meeste duiven waren dan ook getekend door de vele regenbuien die zij te trotseren kregen. Toch moeten we er aan toevoegen dat er bijna geen verliezen te noteren vielen… dus kwam alles uiteindelijk nog op zijn pootjes terecht. Al kan en mag je niet ontkennen, dat de uitslag een enigszins vertekend beeld zal geven door de vlucht omstandigheden.
Wat niets afdoet van de verdienste(n) van de winnaar(s). Want, de organisatoren kregen met Carlos Herman-Haustraete, uit het Oost-Vlaamse Bevere-Oudenaarde, een mooie overwinnaar. Carlos klokte zijn duif om 13u42 op een afstand van 583,089 Km, zijnde een snelheid van 1365 m/min... de hoogste van de 11.995 oude duiven, als ook bij de Derby-dubbeling voor de '2-Jaarse'. In zijn kielzog volgde de duif van Michael Rodts uit Watervliet, overigens dezelfde duif die 2 weken terug reeds 1° Prov Poitiers won… en die nu 2° nationaal werd in beide categorieën. Gezien Carlos Herman in het West-Vlaamse lokaal Avelgem had ingekorfd, wint de duif van Michael Rodts nu opnieuw 1° Provinciaal… dus, voor de 2° week op rij!


Winnaar Nationaal Limoges: Carlos Herman-Haustraete
Toen Carlos Herman-Haustraete in de duivensport van start ging, was het zijn doelstelling om een woordje te kunnen meepraten met de grote tenoren op de fondvluchten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Toch had hij het immense voordeel vriend aan huis te zijn bij de gebroeders Santens uit Oudenaarde. Carlos was tot dan steeds één van de trouwe 'letters' ten huize Santens, toen de duiven van de verre drachten hun opwachting maakten. Zo was hij steeds een 'live-getuige' van de exploten die zijn vrienden Marc & Gerard op papier wisten te plaatsen, en dat waren niet van de minste (met meerdere provinciale en nationale overwinningen).
Als je dan zelf een beetje door de duivenmicrobe gebeten bent zoals sportvriend Carlos, dan begint het binnenin natuurlijk te 'kriebelen', en ga je zonder twijfel dromen om zelf zulke topprestaties op papier te plaatsen. En zo gebeurde… Toch wist Carlos als geen ander dat je over duiven moet kunnen beschikken van toporigine, wil je enige kans op slagen hebben in een keiharde discipline als de fond.
Dat was een les die de Santens-brothers hem bij zijn start goed in de oren hadden geprent. Door zijn jarenlange vriendschap met Marc & Gerard, wist hij als geen ander uit welke koppels hun beste duiven voortkwamen, en het zal dan ook niemand verwonderen dat Carlos bij zijn vrienden op de stoep stond, wanneer hij zelf richting fond trok. Duiven rechtstreeks geput aan de bron te Oudenaarde, of aangekocht op één van hun publieke verkopingen, vormden dan ook de basis van de kolonie Herman-Haustraete.
Het was Gerard Santens zelf die nog een duwtje aan de kar gaf, door jaarlijks de duiven te komen ziften en koppelen op de kolonie van Carlos. Trouwens wie kende er beter de Santens-duiven dan Gerard zelf ? Het duurde dan ook niet lang om de naam Herman-Haustraete terug te vinden in de kop van de uitslagen.
Een eerste 'kraker' van formaat kwam er in 1995 toen Carlos de 2e Nationaal Narbonne tegen 5.698 oude duiven won, met een 100% Santens-duif, of wat dacht je ?
Een vervolg op deze topprestatie liet niet lang op zich wachten, want in 1996 won Carlos immers de 1e Interprovinciaal Chateauroux tegen 9.000 duiven.
In het seizoen 1999 liet de kolonie Herman-Haustraete opnieuw van zich spreken, ditmaal door het winnen van de 1e Provinciaal Brive met zijn bekende 'POOTIE', een duif met 75% gouden Santens-bloed in de aderen
! Prestaties waar velen enkel kunnen van dromen, en die meteen bewijzen dat er prima materiaal voorhanden was om verder op te bouwen.
Ondertussen is de kolonie Herman-Haustraete in het nieuwe millennium verder tot ontbolstering gekomen, waarvan de zege met de 1° Nationaal Limoges 11.995 oude een mooie bekroning is.
De kolonie is momenteel nog steeds voor 75% gestoeld op het superieure Santensras, dat trouwens ook in de Limoges-winnaar verwerkt zit. Verder bezit men ook nog een echte superkweker van dorpsgenoot Dolfke Blancke-Verstichel uit Bevere, terwijl men bij oud-werkmakker Isidoor Lips de soort van Chris Hebberecht uit Evergem bekwam.
Carlos werkte tot de jaren '99 in 'den petrol', eerst bij Texaco, later bij 'Shell' te Gent. Toen ging hij met verdiend pensioen, en kan hij zich nu ten volle uitleven in zijn geliefkoosde duivensport. Hij bezit 4 hokken voor weduwnaars onderverdeeld in 2 hokken voor totaal 24 oude duiven, en 2 hokken voor totaal maximaal 16 jaarlingen. Dit jaar werd gestart met in totaal 38 weduwnaars en, om en bij de 60 jonge duiven.
De oude duiven worden steeds hok per hok per weekend gespeeld, al hoeven ze daarom niet noodzakelijk allemaal in dezelfde vlucht te zitten. Voor deze Limoges hadden ze bij Herman-Haustraete 14 duiven gezet welke volgend resultaat neerzetten:


Limoges Reg 194 d. 1,3,4,35,44,53 (14) Nat 11.995 d. 1,57,61… enz. (voorlopige prognose Nationaal)
Als voorbereiding op deze nationale Limoges deden deze duiven achtereenvolgens Bourges en 2 x Tours in West-Vlaanderen, met volgend resultaat: Bourges Nat 19.084 d. 8,102,111,667,917,1118,1721 (van 11 d) Tours Reg 194 d. 2,9,11,28,42… (en 7 op 12) Prov 2.874 d. 20,76,115,245,441… (en 9 op 12)
Op de Tours van 2 weken terug, vervlogen met zuidelijke wind, vlogen de meeste duiven er kompleet naast, en haalde Carlos slechts 2 prijzen op 8 duiven. De duiven hebben zich op deze Limoges dus duidelijk 'herpakt', en hun teleurstellende prestatie van 2 weken terug recht gezet… met niet alleen een klinkende 'Nationale zege', maar met tevens 3 topprijzen op nationaal vlak!
De nationale winnaar de komt langs vaderzijde uit de lijn van de Chris Hebberecht duiven met de "Jongen Chris 090/03", terwijl de moeder "Witpen 649/04" een dochter is van de superkweker "Dolf 287/01" x "Witkop Santens 823/02" (een 100% Santensduif).
Deze kerel deed het tot nu toe als volgt:
'07 Epehy 239 d. 2, en 206 d. 16
'07 Ecouen 233 d. 2
'07 Argenton reg 343 d. 3, en Prov 5.134 d. 40
'08 Epehy 15° prijs en Tours 194 d. 52
'08 Limoges Nat 11.955 d. 1"Blauwen Limoges" ring B06-4090940
Verzorging
Qua verzorging houdt Carlos het allemaal vrij eenvoudig. Zo schaft hij zich maar 3 soorten voer aan: zuivering, kweek en sportmengeling. Bij thuiskomst krijgen de duiven 50-50 zuivering en sport. Daarna volgt enkel zuivering, dan opnieuw een 2-tal dagen 50-50, om uiteindelijk de laatste 3 dagen volle bak sportmengeling geserveerd te krijgen.
Twee keer per week krijgen ze een vitamine over het eten toegediend. Alle andere snufjes, als energierijke mengelingen, pinda's enz… zijn niet aan hem besteed. De duiven krijgen in het begin van het seizoen op de voorbereidende vluchten (tot 2 dagen mand) enkel hun nestschotel te zien voor ze de mand ingaan. Eens de nationaals op het programma (met 3 nachten mand) krijgen ze wel hun duivin voor vertrek, maar wel niet op de inkorfdag zelf, maar de dag voordien. Nadat de duiven getraind hebben, en voldoende eten en vers drinken hebben gekregen, krijgen ze dan 's avonds (voor Limoges dus op dinsdagavond) eventjes hun duivin te zien. Na korte tijd worden duivin en schotel terug weggenomen. Zodoende heeft men op de inkorfdag zelf minder werk, en kan men dan… volgens het voor hen het beste uitkomt, de duiven nemen en naar het lokaal brengen… zonder nog met duivinnen, schotels en andere manden te moeten sleuren.
Deze nationale zege is het resultaat van jarenlang spel aan de top van de duivensport, met talrijke topprijzen op provinciaal en nationaal vlak… met nu dus de ultieme bekroning met de 'nationale winst' uit Limoges.
Proficiat aan Carlos en zijn vrouwtje, in duivenmiddens bekend als de tandem Herman-Haustraete!