Gelost om 6u45 in ideaal vliegweer, stond het eerste deel van de weg huis toe een lichte noordenwind, die al vrij vlug op het traject richting west tot zuidwest draaide. Niet verwonderlijk gezien de omstandigheden, dat de eerste duiven op internationaal vlak dan ook in Duitsland vielen.
Het was de combinatie Herbots-Heller uit Zweibrücken die een opmerkelijke prestatie neerzette door 2 duiven binnen dezelfde minuut te klokken, goed voor stek 1 + 2 Internationaal tegen 12.805 duiven. Ze klokten hun duiven om 18u02 op een afstand van 880,775 Km, en lieten hiermee de hoogste snelheden van 1301 en 1300,36 m/min uitrekenen… hun 3° duif staat op een verdienstelijke 23° plaats internationaal geklasseerd (voorlopige prognoses). De derde plaats werd behaald door Ernst Heike (die ook 24° Internat. wint),eveneens wonende in Zweibrücken, hij klokte juist geteld 1 minuut na de eerst aangekomen duif van Filip, Ewald en Elvira Herbots-Heller, aan 1293 m/min. Het is op de internationale uitslag overigens ‘Zweibrücken boven’ met liefst 8 duiven in de ‘top-40’ op internationaal vlak!
HERBOTS-HELLER
De naam Herbots – Heller werd op 1 januari 1998 boven de doopvont gehouden. Het was Filip Herbots uit het Belgische Halle-Booienhoven die tijdens de winterse duivenbeurs te Kassel ,met Ewald en Elvira Heller plannen smeedde om een ‘grote fondkolonie’ in Duitsland op te richten. Grote fond was de uitdaging en de internationale vluchten werden met ‘stip’ op de vluchtkalender aangeduid. We hebben het al meermaals geschreven: ‘grote fond’ vraagt grote fondduiven. De basis van de Herbots-Heller kolonie werd in die optiek opgebouwd met sublieme Jan Aarden en Jef Van Wanroy duiven. In de loop der jaren werd dit ras zowel bij Nederlandse, Belgische als Duitse liefhebbers gehaald.
Het seizoen 2009 werd met een groep van 50 duivers en 50 duivinnen gestart. Daarnaast zitten er te Zweibrücken eveneens 25 kweekkoppels, en moeten een 100-tal jongen instaan voor de toekomst. De vliegduiven worden niet in nestpositie maar volgens het systeem van totaal weduwschap gespeeld. Hierdoor kan er een betere selectie zowel bij de duivers als bij de duivinnen gebeuren.
Als voorbereiding worden de vliegduiven in Maart gekoppeld en als alle duiven met eieren zitten worden deze weg genomen en is het totaal weduwschap een feit. Tweemaal daags mogen zowel duivers als duivinnen trainen en voor de rest dienen er veel kilometers afgehaspeld te worden via de verschillende trainingsvluchten. Als er een optelsommetje van de voorbereidende vluchten gemaakt wordt komt men al aan 3000 km uit. Toen ging het richting Bordeaux en dan richting Tarbes. Aan de uitslag van de Bordeauxvlucht zag men al dat het met de conditie snor zat want er werd ruim 50% prijs behaald per 4-tal.
VOORBEREIDING TARBES
Tussen Bordeaux en Tarbes mochten de duiven tweemaal daags trainen, hadden een mix van drie verschillende merken duivenvoeder op het menu staan en kregen met de regelmaat van de klok bijproducten uit het ‘Herbots Animal Products’ gamma over het voeder of in de drinkpot. Medisch gezien ligt alles in handen van dierenarts Raf Herbots en op zijn aanraden wordt wel of niet behandeld. Tegen trichomoniase durft er wel eens iets te drinken geven, maar tegen ornithose wordt er bijna nooit gekuurd. Volgens Ewald heeft het feit dat er weinig tot niet tegen ornithose moeten gekuurd worden, puur met de hokken te maken. Deze zijn boven een aanbouw van hun woning geconstrueerd, waardoor men over zeer droge hokken kan beschikken. Gezien de uitgangen van de hokken naar het oosten gericht staan… kan er van ’s morgens vroeg een overvloed aan zon op de hokken binnen schijnen.
Zon brengt warmte, droogte en gezelligheid en daaruit vloeit steeds de forme.
Ewald en Elvira hadden de duiven uit Tarbes nog niet verwacht toen plots 2 jaarling duivinnen zij aan zij richting spoetnik doken. Met een verschil van een 20-tal seconden lieten deze dames zich registreren en zij waren de enige 2 duiven van de 12.805 concurrenten die de kaap van de 1300 m/m overschreden. Elvira verklaart: dat was even schrikken… maar achteraf bekeken toch een schitterende prestatie die ons nog zeer lang zal bijblijven…
De winnares 1° Internat. Tarbes DV08228-08-599, een blauwe duivin, ‘Berni’ genaamd… is een kleindochter van de 1° Nat Pau 2003 gekoppeld aan de 1° Nat Bergerac 2005… terwijl haar moeder een zus is van de 1° Prijs Zone Pau 2007 en een puur inteeltproduct van ‘broer’ x ‘halfzus’ EVITA van Lothar Lessmeister (‘Evita’ won 1° Nat Barcelona 2006). De duivin die 2° Internat Tarbes wint, luisterend naar de naam ‘Lina’ ring DV08228-08-640 is dan weer een kleindochter van ‘Miss Barcelona’ die 1° Nat Asduif Barcelona 94-98 werd (bij Roel vd Burg) in kruising met de lijn 1° Nat Perpignan Cor de Heijde… bij de prestaties van haar grootouders vinden we overigens ‘toppers’ als 4° Nat Barceona, 16° + 17° Nat Perpignan, 20° Nat Pau, 58° Nat Marseille, 67° Nat Tarbes… terug. Beide internationale winnaressen hebben het dus beslist van geen vreemde!
Sommige insiders hebben het er… al dan niet terecht of onterecht… moeilijk mee dat men in Duitsland met jaarlingen kan en mag deelnemen aan deze internationale vlucht, terwijl dit bijvoorbeeld in België niet is toegestaan. Ook omdat dit zowat de enige vlucht is waar de jaarlingen tussen de oude geklasseerd staan (op internationaal vlak), normaal vliegen deze in hun eigen categorie! Toegegeven, het geeft inderdaad een ander wedstrijdbeeld… en je zal maar de eerste ‘oude duif’ op internationaal vlak in uw klok steken hebben. Maar de criteria voor deze vlucht zijn op voorhand bepaald en door ieder deelnemer gekend, dus niet echt ‘voer’ voor discussie… en zijn feiten die niets afdoen aan de knappe prestatie die deze 2 jaarse ‘pareltjes’ van de kolonie Herbots-Heller hebben neergezet. Zoals hoger gemeld bleef het niet bij die 2 internationale topduiven… hun 3° duif staat in de voorlopige prognoses op plaats 23, terwijl ze aan de 150° stek internationaal reeds 7 maal terug te vinden zijn. Kort samengevat…één van de Duitse topkolonies op de internationale vluchten werd niet alleen glansrijk winnaar van deze ‘topklassieker’, maar heeft op een indrukwekkende manier deze internationale Tarbes gedomineerd. Klasse met een grote ‘K’ … zij waren doodgewoon ‘de besten’ uit Tarbes, geen discussie mogelijk !
Proficiat!

