Hendrik Mortier (St.-Kruis, BE) is provinciaal laureaat op Montauban in West-Vlaanderen en winnaar in zone A

De provinciale en zonale zege uit Montauban is meteen een nieuw groot succesnummer voor de sympathieke leraar en oud-nationaal winnaar op Castres uit Sint-Kruis (Brugge)!

Voor de provinciale dubbeling op de nationale vlucht uit Montauban waren er in de kustprovincie 1290 oude duiven ingetekend. Hiervan toonde de tweejaarse doffer met ringnummer 3025541-11 van Hendrik Mortier zich aan 1573,77 m/min de snelste. Met deze prestatie eindigde hij op de tweede stek nationaal en miste op een haar na de nationale zege.

Deze nu tweejaarse 541/11 is geboren in de maand juli 2011 en werd als jonge duif niet opgedragen. Als jaarse werd hij op nest ingekorfd met weinig prijzen tot gevolg. In 2013 won hij 4 prijzen om nu op zijn eerste testvlucht meteen de 2e nationaal op 6772 duiven te winnen, de 1e provinciaal op 1290 duiven alsook de 1e in Zone A tegen 2687 duiven.

Met dit korte verhaal zien we het nieuwe systeem waarmee Hendrik werkt sinds het overlijden van zijn vader, die zijn steentje zeker bijdroeg met de verzorging en training van de duiven. "Ik ben nog steeds op zoek wat mij nu het best moet passen", zegt Hendrik. "Wegens tijdsgebrek trainen de weduwnaars niet ‘s morgens. Mijn oudste jongen worden geboren in mei en zijn bijgevolg als jonge duif weinig opgedragen. Als jaarse moeten ze ervaring opdoen en eerlijk gezegd verwacht ik hiervan bitter weinig resultaten. Maar als tweejaarse moeten ze tonen wat ze waard zijn."

Zo deed de 541/11 het dus ook, die bij zijn eerste serieuze oefening meteen grote onderscheiding behaalt. Hij werd geteeld uit de 04-3161250 Jongste Broer Nationaal (eigen broer van de 1e nationaal Castres bij Hendrik), uit een duiver van Wilfried Rotsaert met een dochter uit de Primus Inter Pares van M. Verscheure). De moeder van de 541/11 is de 10-3101390, ontsproten uit 2 Meirlaen-duiven, namelijk een zoon Starlight met een dochter Fenomeen. Klik hier voor de volledige pedigree.

Ondanks het feit dat Hendrik een veeleer kleine fondkolonie bezit, mag hij reeds terugblikken op een aantal fel in het oog springende onderscheidingen waaronder een 1e nationaal (Castres) en 7 keer een 1e provinciaal. Niet niks dus voor iemand die beschikt over een 8-tal kweekkoppels. Het seizoen start hij met 20 oude en 20 jaarse duivers plus een 50-tal jongen. In 2012 eindigde hij in het Bricon-kampioenschap op de 3e plaats in de categorie fond, en voor wat de Barcelona-vluchten sinds 1999 betreft met telkens maar twee duiven aan de start kan hij volgende balans tonen: 18 prijzen op 28 ingezette duiven (64%). Hiervan wonnen er 16 per 10-tal (57%) waarbij 4 x de eerste serie in de fondclub. Je moet het toch maar weten te doen!

Aan Hendrik alvast onze hartelijke felicitaties.