Hans van de Gruiter (Arnemuiden, NL) voert kunststuk op met 1-19-66 nationaal Pau in Nederland

De ouverture van het internationale fondspel leverde direct spektakel op, met Hans van de Gruiter uit Arnemuiden als stralend middelpunt en winnaar van het ZLU-concours met 3.124 duiven. Binnen het uur en aan de 66e plek nationaal had hij al zijn drie ingezette duiven in de klok. Een droom die waarheid werd.

Met kopstukken als Cees Suykerbuyk (Lepelstraat), Ko van Dommelen (St. Philipsland) en Jelle Outhuijse (Harlingen met een overvlucht van bijna 200 km!) op het vinketouw, kan met recht worden gesteld dat de elite van marathonminnend Nederland het vizier op ZLU-opening Pau direct op scherp had staan. De hoofdvogel werd echter met glans geschoten door Hans van de Gruiter, metaalarbeider uit Arnemuiden met een niet aflatende passie voor marathonvluchten en stamduiven om van de likkebaarden. Een werkende liefhebber dus, die iedere ochtend om half zes uit de veren gaat om voldoende tijd aan zijn duiven te besteden en hulp krijgt van zijn vader. NL11-3006885 Karel werd op zijn ZLU-debuut blikvanger door om 19.43 uur te worden geconstateerd op een afstand van bijna 959 km. Met 6.45 uur als lossingstijd was dit goed voor een snelheid van 1231 mpm; ook goed voor de 5e Internationaal.

Zoals alle jaarlingen bij Hans van de Gruiter had Karel als jaarling de programmavluchten voor de kiezen gekregen, waarop hij zich op La Souterraine en Argenton al goed in de prijzen wist te vliegen. In 2013 ging hij wekelijks mee. De week voor Pau werd hij voor het eerst ingehouden om zich op te laden voor de ZLU-klassieker. Alle verzamelde energie moet tot ontploffing zijn gekomen op de 14e juni, want geen enkele Nederlandse duif wist hem bij te houden. Vader van Karel heeft de bloedlijnen van Jac de Ridder & Zn en Comb. Blokker door de aderen stromen. De moeder is 100% Cas van de Graaff (oom van Hans), wiens duiven als rode draad door de kolonie van de Gruiter lopen. Hans heeft twee afdelingen weduwnaars en een groepje nestduivinnen die zijn gekoppeld aan kweekdoffers. Ieder jaar worden slechts een twintigtal jongen gekweekt die op een aantal navluchten worden opgeleerd. Geen massa dus; wel streng geselecteerde duiven.

Het winnen van een ZLU-vlucht was geen noviteit voor Hans van de Gruiter, want in 1991 won hij al Bordeaux. Vervlogen tijden wellicht, maar de hegemonie op Pau 2013 toont dat topkwaliteit nimmer van Hans’ hokken verdween. Van hegemonie kan namelijk best gesproken worden met 3 mee en de prijzen 1e, 19e en 66e tegen 3.124 duiven. Allen geconstateerd binnen 50 minuten. Winnaar van de 19e nationaal Pau (NL09-3900134) werd in 2012 voor het eerst gespeeld op de ZLU en won direct 2x top 100 nationaal. De oudste van drie ingezette duiven (NL08-3800733), die de 66e nationaal Pau 2013 won, heeft ook al meerdere kopprijzen op het palmares.