Overslaan en naar de inhoud gaan

Hans KNETSCH - Katwijk aan den Rijn (NL) Nationaal winnaar Narbonne tegen 3.771 duiven - 2009

De bijna vijfenzeventigjarige Hans is – zoals hij het zelf zegt – een verstokte vrijgezel en levensgenieter, die zijn hele leven op de handelsvaart werkzaam is geweest. Hij speelde in die tijd met iemand samen.
Hij was meestal negen maanden op zee en aansluitend was hij dan drie maanden vrij.
In 1987 bleef hij voor goed aan de wal, had hij alle tijd voor zijn duiven en ging hij zich toeleggen op het fondspel.
Hans is lid van de P.V. De Luchtklievers in Katwijk.
Katwijk aan de Rijn is een kern in de gemeente Katwijk in de provincie Zuid-Holland met ongeveer 6000 inwoners. Het ligt tussen Katwijk aan Zee, Valkenburg en Rijnsburg in. Het vormt eigenlijk een eenheid met al deze kernen. Katwijk aan den Rijn wijst op de oude monding van de Rijn die er voor de 11e eeuw liep.

De aankomst van de winnende duif
Op de vlucht vanuit Narbonne had Hans 17 duiven ingekorfd.
Narbonne is een stad in het zuiden van Frankrijk, in het departement Aude. De stad ligt aan de kust van de Middellandse Zee en de rivier Aude.
De afstand van de lossingsplaats tot het hok van Hans bedraagt 1012,421 kilometer.
Op zaterdag 25 juli konden de duiven vanwege slechte weersomstandigheden niet gelost worden, maar op zondag om 07.10 uur mochten de 14.457 duiven (internationaal), waaronder 3.771 Nederlandse duiven dan toch eindelijk op weg naar huis.
Toen Hans zijn duiven stond op te wachten ging een vreemde duif in de spoetnik, die hij er direct uithaalde. Omstreeks 19.50 uur dook er plotsklaps een duif als een raket uit de lucht op de spoetnik, maar ze kon er niet in. Hans was vergeten de spoetnik weer open te zetten nadat hij de vreemde duif had weggepakt. Toen hij dit euvel had verholpen, ging de duif pijlsnel naar binnen.
Het was de NL07-1719301, die om 19.51.05 uur werd geconstateerd. Deze doffer maakt een gemiddelde snelheid van 1330,24 meter per minuut.
De volgende aankomsten konden genoteerd worden om 21.33 uur, 21.44 uur en 21.45 uur. Op maandagochtend kwamen de andere duiven snel na. Tijdens ons gesprek (maandag 11.30 uur) had Hans 16 van de 17 duiven weer thuis.

De winnaar
De NL07-1719301 is een doffer, die op weduwschap werd gespeeld.
Deze vlucht was zijn derde overnachtingsvlucht, waaraan hij deelnam.
Vorig jaar ging hij naar Bergerac en dit jaar was hij ook al in Bordeaux. Hans weet niet of de “301” op Bergerac en Bordeaux prijs heeft gevlogen. Wat hij wel weet is, dat de “301” hem nu de nationale overwinning heeft gebracht en de 2e plaats in het internationale concours tegen 14.457 duiven.
Vanochtend hebben twee mensen van de Zuid Limburgse Unie de gebruikelijke controle verricht en alles in orde bevonden. Toen was het echt zeker, dat hij de nationale overwinnaar Narbonne 2009 was geworden.
De “301” heeft Hans als geschenk gekregen van Gerard Dekker uit Assendelft. De “301” is van de soort Batenburg x Aarden.
Hans was al diverse keren dicht bij een nationale overwinning, maar de 1e spelen was er steeds net niet bij. Zo pakte hij dit seizoen nog een 6e nationaal op Bordeaux en vorig jaar een 11e nationaal Barcelona en een 4e en 5e nationaal Marseille.

De verzorging van de duiven
De duiven hebben voordat ze op de eerste overnachtvlucht worden meegegeven ongeveer 1200 kilometers onder de vleugels gehad. De verste vlucht in de voorbereiding was Ablis (circa 450 kilometer). De “301” vloog daarna Bordeaux. Tussendoor gaan de duiven af en toe op een vluchtje mee.
Hans stelt een mengeling samen bestaande uit Super M, ruimengeling, 20% dieetmengeling en 10% snoepzaad (allemaal van Mariman). Hoewel hij zijn duiven met de lepel in een bakje voert, is hij een ruime voerder.
Zijn duiven moeten tweemaal daags trainen en wel ’s morgens van 07.00 tot 08.00 uur en ’s avonds van 18.00 tot 19.00 uur.
Desgevraagd zegt Hans, dat hij de duiven maar weinig medicatie geeft. Voor het begin van het seizoen geeft hij de duiven een geelkuur als ze op jonkies zitten. Als hij de duiven voor een overnachtingsvlucht in de mand zet geeft hij ze nog een Spartrix-tabletje tegen het geel.
Na het seizoen krijgen de duiven wederom een geelkuur en voor de rui begint geeft hij ze een kuur met parastop.

Tot slot
De nationale overwinning is terecht gekomen bij een man, die de duiven als een echte hobby beschouwt, die houdt van sociale contacten. Het is bij hem thuis vaak een komen en gaan van duivenliefhebbers, want wat is er nu mooier dan praten over je duiven en de mogelijke kansen op een goede uitslag of een overwinning.
Hans, namens alle medewerkers van PiPa en bezoekers van onze site, van harte gefeliciteerd met je nationale overwinning en de 2e plaats in het internationale concours. We wensen je toe, dat er nog vele successen mogen volgen.