In Hongarije vliegen vrienden met Hans z’n duiven, waaronder Imre Tóth die hiermee al diverse jaren bij de kampioenen behoort.
De manier van voeren, duiven scheiden, en het koppelen van de duiven, alles gaat volgens de zuiverheid van een Zwitsers uurwerk.
Hans staat altijd klaar met raad en daad en vertelt wat hij weet en wat zijn ervaringen zijn als er naar gevraagd wordt. De duivensport goed uitdragen is heel belangrijk niet alleen aan duivenliefhebbers maar zeker zo belangrijk is dit naar de jeugd en hun ouders toe.
Hier gaat het ook wel eens niet en hij gaat dan te raden bij duivenvrienden. Iets wat zeker moet kunnen, want mensen noemen hem wel: Mister Teletekst, maar ieder jaar beginnen we vooraan en dan is het nog maar afwachten hoe de duiven het gaan doen. Toen Hans steeds meer met Jos Leuris over de duivensport ging praten en dat soms drie keer in de week, werden snel de dingen duidelijker en de start voor de zegereeks was er. De start begon met goede duiven. Er kwamen duiven van Jos Leuris, Wal Zoontjens en Zn, Comb Ypelaar, Berrie van den Brand en Comb. Van Dongen uit Loon op Zand.
De Autoprijs werd in 1999 gewonnen door “De autowinnaar” de 99-5901253 met prijs 2. Het concours werd toen gewonnen door een hokgenoot de 09-5901258 die niet voor de auto stond. Hans was met zijn 42 mee de absolute uitblinker met 27.500 duiven in concours.
Hans legt het begin uit dat eigenlijk begon in 1978
Het zal rond 1978 geweest zijn toen Hans met duiven startte, maar het bracht zeker niet het plezier wat hij ervan verwacht had. Hans gooide de pannen erop, maar twee dagen later wilde hij eigenlijk weer beginnen. Om dit aan zijn vrouw Janny dat duidelijk te maken was natuurlijk niet gemakkelijk. Janny die tot op de dag van vandaag Hans zijn linker en soms ook nog zijn rechterhand is stemde toe en Hans ging een oplossing zoeken om zijn sport toch tot deugd uit te kunnen voeren. De toen hard spelende Jan Hamers (enkele dagen voor deze reportage helaas op 79 jarige leeftijd overleden) had een hok Janssen duiven van Henk van Boxtel uit Kaatsheuvel. Deze bekende Henk van Boxtel liet in die tijd zijn hele kapitaal bij de Gebr. Janssen in Arendonk achter om maar aan de goede duiven te komen. Hans stelde Jan Hamers voor om samen te gaan spelen. Jan met de oude duiven op zijn erf en Hans met de jonge duiven op zijn erf, dat een meter of 40 verder stond. Natuurlijk moest hiervoor dispensatie worden aangevraagd bij Midden Brabant dat bij het zien van de beperkte mogelijkheden direct werd verleend. Natuurlijk moest Hans dan op de kortste afstand spelen dus die van Jan. Op 7,50 meter zeker geen luxueuze duivenplaats om duivensport optimaal te beoefenen. Na enkele jaren is Jan overgestapt naar de andere vereniging in Waalwijk en moest Hans alleen verder. Er werd een stuk van de berging met een ren als extra duivenhok gecreëerd en hierdoor kon Hans nog een beetje meedoen met het oude duivenspel. Vanaf de start waren de resultaten in de vereniging niet slecht. Vervolgens had hij vier jaar de beste jonge duif van de club. Ook in de midfondclub ging het goed en in het NP orgaan las men wekelijks dat Hans weer uitgehaald had met 12 mee 12 prijzen en 12 mee 11 prijzen enz..
Jan was altijd één van de trouwste supporters op de fiets of bij slecht weer met de auto stond hij in Hedikhuizen de duiven op te wachten en genoot hij van goede resultaten. Diverse keren kwam het voor dat Jan belde dat Hans een Teletekst vermelding had zonder dat Hans dit nog had gezien.
Natuur en verhuizen
Hans was enkele jaren actief in de bosbouw, een vervent sportvisser en verknocht aan de natuur. Samen met zijn vrouw Janny maakte hij regelmatig uitstapjes op de fiets.
Genietend van de natuur en het zingen van putters en het slaan van vinken. Tevens goed rondkijkend naar een huis met meer mogelijkheden tot een grotere accomedatie voor de duiven. Diverse huizen werden bekeken in o.a. Waspik, Haarsteeg, Kaatsheuvel en er was zelfs een optie op een huis in Loon op Zand. Eind november 1994 zagen ze aan de dorpsrand in Hedikhuizen wederom zo’n ideaal huis voor de duiven met veel grond erbij. Een droom werd werkelijkheid en met het Dekkers soort van Hans werd in 1995 gestart met jonge duiven op de huidige locatie op de natour.
Het ging vanaf dat moment met stappen vooruit en de eerste teletekst noteringen werden een feit in 1998.
Vrouw Janny deelt de vreugde van man Hans
Janny Dekkers de vrouw van Hans, wil eigenlijk alleen het geluk met de duiven delen, maar hekelt de aandacht en vindt het ook helemaal niet nodig. Erg bescheiden dus. Janny verzorgt de eigen website: www.hans-dekkers.nl . Verder regelt ze al de papieren, stambomen en alles wat Hans graag geregeld ziet via mail of de computer. Wel is me duidelijk dat alles tiptop in orde moet zijn bij Janny. Alles zit geordend in mappen als ik iets vraag en alles is binnen handbereik.
Hokken en ontluchting
De 2 hokken zijn totaal 22 meter. Ieder hok is verdeeld in vier afdelingen. Het oudste hok staat lijn recht achter het huis en staat Zuidzuidoost. Dat betekent veel zon op de kooien. Dit is van buiten een soort schuur waar weer vier hokken in gebouwd zijn. Ideaal gemaakt. Ontluchting en de temperatuur zijn ideaal te noemen. Ieder gedeelte van de vliegkooi kan, onafhankelijk gestuurd worden met de ontluchting, door de ramen open te zetten en dat in verschillende standen. De Belgen zien deze manier van werken als een ‘zuurstofkuur’. Zolang Hans de ramen openzet stuurt hij de vorm van de duiven. Wanneer Hans van mening is dat de vorm moet gaan groeien worden de ramen gesloten en het ideale klimaat is gecreëerd. Ieder jaar is dat weer anders en dan moet je op gevoel werken om het toch te doen slagen. Het laatste hok wat geplaatst is komt via Corné Janssen uit Helvoirt en wordt gebruikt voor kwekers en weduwduivinnen. Verder is de zon de gehele dag aanwezig op de hokken.
Ogentheorie wat vind je ervan en pas je het toe
Ik meen in 1997 kwam Jos Voortman met een film over ogentheorieën. Die was gemaakt met Josef Hoffman uit Duitsland. Deze film heeft Hans wel tien keer gezien en daarvan uit is hij proefondervindelijk dit zelf gaan toepassen. Vraag me niets over snelheidsstreepjes, want daar weet ik niets van te maken zei Hans, maar verder moet een oog spreken en goed gekleurd zijn.
Wanneer later de goede kwekers en vliegduiven getoond worden heb je meteen duiven met een geweldig sterk oog te maken. Je ziet dit in alle generaties duiven die de hokken bevolken. Diepe staalogers en krachtige geelogers voeren de bovenhand. Wel worden er goede staalogers en geelogers tegen elkaar gezet. Daarbij kijkt Hans naar de sterkte van de kleurschakeringen en daarin zoveel mogelijk diversiteit met streepjes. Verder moet dit in familie gekoppeld worden om de stam vast te leggen.
Kweken en vliegen hoe en wanneer
In het najaar krijgen de duiven gedurende 12 dagen een parastop kuur van dr. Henk de Weerd.
De duiven laten we ook zo lang mogelijk samen voordat ze gescheiden worden omdat ze tijdens het vliegseizoen al lang genoeg gescheiden zitten. Ook een voordeel is dat de duivinnen niet samenlopen.
Rond 15 januari worden de duiven gekoppeld. Dit omdat we geen vroege jonge duiven willen en de roofvogels dan erg actief zijn, dat heeft in het verleden menig goede oude en jonge duiven gekost.
Vervolgens als de jonge duiven 14 dagen oud zijn worden de duivinnen er af gezet en de doffers blijven voor de jongen zorgen, dit heeft 2 voordelen, de doffers worden bakvast en de duivinnen gaan op rantsoen. Het onderling koppelen wordt zo tegengegaan. Deze wijsheden doen menigeen de vergelijking maken met de oude Jan Zoontjens (vader van Wal). Deze haalde ook uit veel van die dingen zijn voordelen.
De vliegploeg die bestaat uit 24 weduwnaars en 12 weduw duivinnen (de partners blijven thuis) brengen zoals eerder genoemd hun jongen groot.
Wanneer er duiven zijn die dat jaar niet mee kunnen worden deze duiven toch pas aan het einde van het jaar weg gedaan. De selectie wordt heel het jaar gedaan en wanneer het spel van Hans Dekkers begint gaan alleen de beste naar de eendaagse fond. Twijfelaars krijgen geen kans meer. Op midfond vluchten, kan de duif het nog eens proberen, maar anders exit.
Voorbereiding daagse fondvluchten
De duiven worden niet specifiek gevoerd met één bepaald merk. Hoe meer variatie hoe liever het gegeven wordt. Het voer wordt gemengd en gevoerd. Er wordt niet gewerkt met een lepel maar de duiven krijgen gevoerd zoals er getraind moet worden veel. Hans voert dus liever rijkelijk en geeft dat wel op de grond, dat het voor hem overzichtelijker maakt.
Het medische plaatje met de duiven is tot aanvang seizoen erg simpel. Na het zien van de duivenfilm van Jef Vanwinkel is Hans begonnen met verse knoflook in de drinkpot en wordt iedere 3 weken vervangen.
Als de eerste vluchten beginnen krijgen de duiven * Anderhalve dag BS van de Weerd over het voer aangemaakt met conditiepoeder van Fernand Mariën en roosvice en daarover nog een mineralen mix van dezelfde Fernand Mariën om dit alles goed droog te maken.. Dinsdag Belga Bion en woensdag de dag voor het inkorven de ene week Orni Speciaal en de andere week WN, witte neuzen ook van Henk de Weerd. Bij thuiskomst wordt aan het eerste drinkwater Belgasol van dr. Henk de Weerd of honing toegevoegd.
Daarna weer vanaf *
Enkele toppers van het moment zijn eigenlijk.
“Tim” 08-1717343:
20-06-2009 Blois 25-22747
01-08-2009 Bourges 4-3071
18-07-2009 Chateauroux Parc 34-5979
22-08-2009 Strombeek 65-3419
09-08-2008 Nanteuil le Haudoui 16-511
26-07-2008 Epehy 156-4435
04-07-2009 Salbris 291-7599
15-08-2009 Duffel 138-3381
23-08-2008 Ablis 740-12356
09-05-2009 St. Quentin (7) 37-603
18-04-2009 Strombeek 276-4358
05-09-2009 St.Quentin 139-2168
30-08-2008 Pommeroeul 267-4039
23-05-2009 Epehy 59-533
30-05-2009 Nanteuil le Haudoui 2536-18319
29-08-2009 Pommeroeul 519 -3662
02-08-2008 Morlincourt/Noyon 731-4006
16-05-2009 Mantes la Jolie 1002-4182
“Max” 08-1717335
04-07-2009 Salbris 7- 7599
23-08-2008 Ablis 53-12356![]()
18-07-2009 Chateauroux Parc 26-5979
20-06-2009 Blois 57-7415
09-08-2008 Nanteuil le Haudoui 8-511
06-06-2009 Breteuil 223-10523
30-08-2008 Pommeroeul 111-4039
02-08-2008 Morlincourt/Noyon 136-4006
01-08-2009 Bourges 70-1102
06-09-2008 Sens 67-892
05-09-2009 St.Quentin 169-2168
23-05-2009 Epehy 43-533
26-07-2008 Epehy 373-4435
25-04-2009 Pommeroeul 51-565
16-05-2009 Mantes la Jolie 408-4182
09-05-2009 St. Quentin (7) 711-4396
30-05-2009 Nanteuil le Haudoui 567-3249
12-07-2008 Strombeek 995-4865
29-08-2009 Pommeroeul 828-3662
Jonge duivenspel: verduisteren / belichten / voeding?
Hans behandelt de jonge duiven als kinderen en kleinkinderen. Ze mogen niets te kort komen en krijgen tot ongeveer 4 weken voor het spel van de jongen op de wagen moet komen kweekmengeling. Ze trainen dan niet uitbundig en het verlies blijft beperkt.
Vervolgens wordt er overgegaan op één keer per dag voeren met een mengeling bestaande uit: gerst / Zoontjens en vliegmengeling. De trainingen gaan dan zeer voortvarend en vanaf 240 kilometer bestaat het voer uit: Zoontjens / met diverse vliegmengelingen gemixt.
Als de jonge duiven gespeend zijn en zodra ze goed rond het hok gaan trekken begint Hans met verduisteren van 18.00 uur tot 08.00 uur tot en met 21 juni.
Vanaf deze dag wordt er bijgelicht met true-light lampen om zo de zomer langer op het hok te houden van 18.00 uur tot 22.30 uur.
Visie / advies of lijfspreuken heeft Hans Dekkers die?
Zoals al eerder gezegd heeft de duivensport een enorme leegloop, en als spelende liefhebber heb je een voorbeeld functie te vervullen, dus draag de duivensport altijd positief uit en sta klaar voor je mede sportgenoten als ze iets vragen.
Hans z´n lijfspreuk is:
Als het goed gaat weet ik niet waaraan het ligt maar als het slecht gaat weet ik het ook niet.
Als duivenmelker moet je je vastbijten in je systeem en volhouden en dan hopen dat het resultaat komt wat je er van verwacht had.