Overslaan en naar de inhoud gaan

Guy Fijen (NL, Nieuw-Namen): 1ste nationaal Bergerac 2022

De 55-jarige Belg maar in Zeeland wonende Guy Fijen beleefde het hoogtepunt uit zijn duivencarrière met het winnen van 1ste nationaal Bergerac. Het was duivinnetje Paulien die op haar 3de Bergerac het gehele konvooi achter zich liet...

"Ik werk als planner van een internationaal transportbedrijf, gespecialiseerd in tankvervoer", steekt Guy van wal.  "Ik zit van mijn 10 jaar tussen de duiven, met de paplepel ingegeven door mijn vader en grootvader die in België echte vitessespelers waren en waar ik voor ikzelf begon ieder weekend ging kijken naar de duiven toen ik naar Nieuw-Namen ben verhuist.  Eerst heb ik ook het programma gespeeld met duiven van vader en grootvader en enkele duiven die ik toen gekocht heb bij Arnold van Hout in Hoboken.  Deze waren echt super op de vitesse!!   Mijn eerste fondduiven kwamen van Adrie Thijs uit Heikant (NL) en van Herman Brinkman uit Tuk (NL).  Later kwamen daar nog zeer goede duiven bij van Stefan Leloux uit Kapelle (NL).  Nu is het vooral het oude soort (Brinkman/Leloux) die het doen en er zijn beloftevolle jaarlingen van Peter Oele, Angelo van der Veken en Wijnand Geerts die het nu in de toekomst moeten gaan bewijzen.

Paulien, 1ste nationaal Bergerac 2022

"De winnares “Paulien”...dat is een verhaal apart, lacht Guy.  Ik heb haar verkregen van Paul d’Hondt uit Hulst, een heel sterkte programmaspeler. Ik had een bon gekocht en bij het verzilveren ervan zei Paul tegen mij...je hebt er nu 2 gekregen maar als je wil mag je ook nog een derde hebben en dit was Paulien.  Deze duivin heeft vooral Vandenabeele bloed, met een vleugje Batenburg-vd Merwe.  De grootmoeder is van Eric Limbourg (B), dus er zit zeker wel fondbloed in. Deze zijn op het hok bij Paul gekomen door het veel te vroeg overlijden van Patrick Sturm, welke een goede vriend van Paul was.

Ik speelde haar 3 jaar na elkaar op Bergerac, telkens op een jong van 5 dagen.  Als jaarling vloog ze de 54ste prov. Bergerac tegen 1467 duiven en werd ze geklokt om +/- 10.30u, als 2 jarige vloog ze vorig jaar de 15de prov. tegen 2035 duiven en werd ze geklokt om 01.00u (!!!) ’s nachts. Dit jaar dan de 1ste nat. tegen 26618 duiven en geklokt om 05.36u.  Ze heeft net als vorig jaar 's nachts doorgevlogen en die extra meters tellen natuurlijk door, lacht Guy.

Ik ben er enkele jaren tussenuit geweest door een scheiding, geeft Guy aan.  De interesse was er niet meer.  Daar waar ik in 2011 nog de 1ste nationale asduif ZLU had op Tarbes over 3 jaar werd er nu maar wat aangemodderd.  Toen ik eind 2016 een relatie kreeg met Vicky, heb ik me dan ook voorgenomen om het duivenspel terug serieus aan te pakken.  Wel moest het een hobby blijven waarmee ik kan ontstressen van een toch wel intensieve job en dat lukt prima.  Deze overwinning geeft me een ongelofelijke voldoening en daar draait het uiteindelijk toch om.