Grymonprez Philip wint 1° Nationaal Bourges 16.802 jaarse en heeft 'snelste duif' van het ganse Bourges-konvooi 70.889 d.

 

 

 


Het laatste weekend van juli staat de 'klassieker der klassieker' voor de halve fondspecialisten op de nationale vluchtkalender, zijnde 'Bourges 2'!
Met een deelname van 70.889 duiven in totaal (een goede 10.000 duiven meer als vorig jaar 2007, en 15.000 meer als 2006) waren de organisatoren van de 'Belgische Verstandhouding' meer dan in hun nopjes! Doch, misschien wel voor het 8° weekend op rij, dreigde het weerbeeld opnieuw de spelbreker te worden.
De zomer was de afgelopen dagen dan wel in het land gekomen… hevige onweders boven Frankrijk zorgden ervoor dat de manden op zaterdag opnieuw dienden gesloten te blijven.
Op zondag was het echter ideaal duivenweer op de vluchtlijnen, zodat om 8 uur de bijna 71.000 duiven hun tocht richting thuishaven konden aanvatten! Het werd een vrij zware opdracht, want bij een temperatuur van 25 graden, onder een 'loden zon', en als toemaatje bijwijlen nog een lichte kopwind… was deze opdracht niet 'van de poes'! Vooral de eerste 'hitte' speelde de duiven duidelijk parten. Op nationaal vlak vielen er zowat overal vroege duiven te noteren, het zat m.a.w. vrij goed verdeeld… toch vielen de eerste duiven op de grenslijn van Oost- en West-Vlaanderen met de nationale winst bij de oude en jaarlingen in West-Vl., en de jonge duiven in de provincie Oost-Vlaanderen!
Het was uiteindelijk Philip Grymonprez die de nationale winst bij de 16.802 jaarduiven op zak stak, met zijn "Mauricio", geklokt om 13u52'09" op een afstand van 423,232 Km, goed voor een snelheid van 1201,85 m/min… meteen ook de hoogste snelheid van gans het konvooi Bourges-duiven!
Bij de jaarlingen won Philip hiermee voor Johny & Yves Jonckers uit Drieslinter die 1184 m/min halen, terwijl de strijd om de 3° plaats een secondespel lijkt te worden tussen Roger Himpe uit Harelbeke, Freddy & Jacques Vandenheede uit Zingem en Geert Landuyt uit Adegem, vermoedelijk in deze volgorde.

"Mauricio" snelste Bourgesduif
De winnende duif kreeg de naam van "Mauricio" mee, als ode aan de vader van Philip die "Maurice" noemt… en die steeds de duiven komt opwachten op de verdere vluchten, en al eens een handje toesteekt bij het binnenbrengen van de klokken. Een helpende hand die zeer welkom is omdat Philip politieagent is van beroep, en daardoor zowat 3 op 4 weekends dient te werken… alles behalve ideaal, als je met duiven wil spelen!
Hij dankt dan ook zijn vrouwtje die dagelijks meehelpt bij de verzorging van de duiven terwijl Philip uit werken is. Om die reden ziet de familie Grymonprez de duivensport dan ook als zuivere ontspanning, een pure hobby.
Het totale bestand van de kolonie omvat in volle seizoen dan ook hooguit 120-tal duiven, verdeeld over een handvol kweekkoppels een 12-tal weduwnaars waarmee het seizoen werd begonnen, en een 40-tal jonge duiven (momenteel reeds herleid tot een 28 stuks).
Meer tijd en ruimte voor de duiven is er niet, maar dat is ook voor niks nodig volgens Philip. Het moet immers allemaal doenbaar blijven, daarom houdt men het graag simpel... ook al omdat zijn vrouwtje dikwijls voor de begeleiding en inkorving moet instaan. Dan is het eenvoudigst om altijd hetzelfde te doen! Zo worden er nooit duivinnen getoond voor vertrek, ook nu niet voor Bourges!
Als voeding krijgen de duiven de 'Vandenabeelemengeling' van de firma Beyers, terwijl de laatste 3 dagen er sportmengeling wordt geserveerd. Voor het kweekseizoen en net voor het vliegseizoen start, wordt een bezoek gebracht aan de dierenarts, wiens raad wordt opgevolgd. Als hij tijdens het seizoen opmerkt dat de prestatiecurve een dalende lijn vertoond, dan durft Philip de 'man in het wit' nog wel eens raadplegen… maar voor de rest tracht hij zijn duiven zo dicht mogelijk bij de natuur te houden, en streeft hij een natuurlijke gezondheid na bij de duiven. Als je iedere dag iets op het eten of in de drinkfontein moet doen… en je zit zoals wij, met 2 personen op de hokken, dan is dit onbegonnen en overbodig werk aldus Philip.
Met zijn nationale overwinning uit Bourges Jaarlingen heeft Philip bewezen dat het ook anders kan.

"Mauricio"
1ste nationaal Bourges 2008 


Zijn "Mauricio" ring B07-3108551
is niet zomaar de eerste de beste maar een prima vliegduif. Hij stamt langs vaderszijde uit de "Kleinzoon Quattro 868/06" (komende uit de "Zoon Quattro 260/04" x "Simons-duivin 820/03" van Gebr Simons uit Ransdaal).
Langs moederszijde komt hij uit de "Blauwe 850/06" (dochter van "Den Hollander 261/04" of een "zoon Simonsduivin 820/03" x "Kleindochter Quattro 639/05), zodat deze "Mauricio" in feite ingeteeld is naar 2 stamlijnen, deze van "Quattro" en van de "Simonsduivin"!
Hij won in totaal reeds 14 prijzen op 21 inkorvingen (als jonge duif + als jaarling), met in 2008 onder meer:
Orleans 150 jaarse 25 (aan 1092 m)
Orleans 439 oude 32 (aan 1125 m) 413 jaarse 23 Prov 1.190 jaarse 96
Tours 233 jaarse 11 (aan 1049 m) Prov 2.394 jaarse 116
Tours 433 jaarse 55 (aan 1290 m)
Bourges Nat 16.802 jaarse 1 (aan 1201 m)

Een topduif welke duidelijk van vluchten houdt waarop er 'te werken' valt aan 1200 m/min of minder, als snelheid!
Wegens de boom voor de hokken, welke heel wat zonlicht wegneemt en het soms ook vrij donker is op de hokken, krijgen de duiven nooit echt vroeg de 'topconditie' te pakken. Deze komt er met de 'langere dagen' (lees vanaf midden à eind juni), met meer licht en warmte. Dat werd ook nu op Bourges eens te meer bewezen.
Philip korfde 3 oude + 5 jaarlingen in voor Bourges welke 4 prijzen op 8 halen, 5 late jongen misten de goede trein, maar raakten veilig en wel thuis.
De kolonie Philip Grymonprez is voor 95% opgebouwd met duiven van zijn goede sportvriend Chris De Backer uit Beveren Leie, die hij via deze weg hiervoor wenst te bedanken… ere wie ere toekomt!
We wensen de familie Grymonprez alvast van harte proficiat met deze prachtige nationale overwinning, en nog veel succes naar de toekomst toe!