Gommaire Verbruggen, Kaggevinne (BE) bouwt aan een ‘nieuw ploeg’, met nog steeds die excellente oude stam als basis!

Gommaire Verbruggen is een man van vele oorlogen die reeds jaren meedraait aan de top van onze nationale duivensport, van halve fond tot ‘zware fond’… iemand met een schat aan ‘ervaring’ en ‘ondervinding’ in onze sport… een echte ‘winnaar’ pur sang!

Wat Gommaire door de jaren heen op de tabellen wist te toveren… het grenst aan het onmogelijke, prestaties waar het gros onder het duivengild alleen maar kan van dromen. Toch is de duivensport door de jaren heen sterk geëvolueerd… begint Gommaire ons duivenpraatje. Is ook zo… al lijkt of leek deze evolutie geen vat te krijgen op de prestaties die daar in de Holleblokstraat, aan de voet van de basiliek van Scherpenheuvel … te boek worden gesteld! Gommaire is steeds de man van de ‘klassiekers’ geweest… presteren tegen de ‘grootste’ en ‘zwaarst’ mogelijke concurrentie, het gaf en geeft hem nog steeds de ‘kick’ die nodig is om te komen tot knalprestaties…  waarvan  de ‘maestro’ uit Kaggevinne er door de jaren heen, een ellenlange reeks heeft neergezet! Voor de nationale ‘Bourges I’ van eind mei… 2 weken later gevolgd door de ‘semi-nationale’ Chateauroux… stoomde Gommaire steeds zijn troepen klaar… haalde zijn beste paarden van stal… wist hij te schitteren, vaak te ‘domineren’! Tussendoor wisten zijn kleppers ook vaak nog provinciale of interprovinciale klassiekers uit Vierzon, Orleans, Blois… naar hun hand te zetten… om dan als afsluiter nog eens hun pijlen te richten op de nationale ‘Bourges 2’ van eind juli. Gommaire verwierf ‘wereldfaam’ op deze klassiekers… zijn exploten op dat vlak werden reeds overal in het lang en breed beschreven, en zijn ons allen genoegzaam bekend. In die tijd trok Gommaire graag met een ploeg van om en bij de 10 duiven naar deze klassiekers… waarvan  hij meerdere uitslagen kan voorleggen met 4 tot 5 duiven binnen de ‘Top 100’ op provinciaal, semi-nationaal of nationaal vlak! ‘Memories’… gekruid met 36 x 1° provinciale overwinningen, een recital aan semi-nationale zeges, naast een 1° Nationaal Bourges 11.215 Jaarse ’06… mooi om op een zonnige winterse dag in de luie zetel… even bij weg te dromen. Net als bij de exploten die de fondploeg op de hokken achteraan, wist neer te zetten… niet alleen op Barcelona, maar ook met het behalen van de 1° Nat Asduif Fond KBDB 2007 met de ‘Nieuwe As 299/05’.

Bouwen aan een nieuwe ploeg

Maar de tijden zijn veranderd… Gommaire gaat verder: Ondertussen heeft onze sport op dat vlak het jongste decennium een ware metamorfose ondergaan… zag men vroeger een groter aantal liefhebbers met een uitgelezen, zeg maar een kleinere of ‘selecte’ ploeg ‘topatleten’ de inkorftafel passeren… dan zie je nu minder deelnemers, maar met ‘grote manden’ gevuld met duiven aanschuiven ter inkorving. Het spel is meer en meer geëvolueerd en gestoeld op succes met de ‘massa’… waardoor kleinere sterk spelende hokken op de uitlagen vaak als het ware worden ‘weggeblazen’… niet meteen meer opvallen tussen de megahokken. Ook op het vlak van verzorging en spel is er heel wat veranderd… speelden wij vroeger onze ‘weduwnaars’ om de 2 weken (met een rustweek tussenin), dan is door de opkomst van het duivinnenspel, en het systeem van ‘totaal weduwschap’ ook op dat vlak een stuk veranderd… en worden de duiven nu quasi wekelijks op de 500 Km-vluchten ingezet.

Een evolutie waar je als topper zoals Gommaire Verbruggen dan voor de keuze staat… ofwel blijft u in uw min of meer vastgeroest stramien steken of volhouden… ofwel springt u mee op de kar die een stuk ‘modernisering’ in onze sport voortrekt! Gommaire is niet meteen een man die uitdagingen ‘uit de weg’ gaat… maar in tegendeel eerder zijn wagonnetje probeert aan te pikken. Vandaar dat Gommaire eind 2009 besloot om zijn ganse vliegploeg voor de halve fond, van de hand te doen… en in 2010 een herstart te doen met enkel jonge duiven. Gommaire is steeds een man van de ‘harde lijn’ geweest… spelen en bewijzen was zijn devies! Geduld hebben met duiven… is voor niks nodig, aldus Gommaire… wat goed is komt snel, ook bij fondduiven! Een hok vol ‘eeuwige beloften’ was nooit aan hem besteed! Natuurlijk moeten de duiven optimaal gezond zijn… maar dan rest er maar 1 ding… goed voederen, stevig trainen… en keihard aan de tand voelen op de vluchten! De scherpte van het mes aan het eind van de rit… is de maatstaf voor een kolonie op de ‘waardeschaal’ op nationaal vlak! Het kan zijn dat de duiven door wat we de ‘moderne aanpak’ noemen… een jaartje vroeger afhaken op ‘topniveau’… maar dat is volgens Gommaire niet eens een probleem… men kan ze dan een jaartje langer gebruiken op het kweekhok! ’t Is maar hoe je het bekijkt…  Voor 2011 heeft Gommaire nu een  ploeg van 80 jaarlingen klaar zitten, verdeeld over 39 doffers en 41 duivinnen…  deze hebben voor het seizoen nu, hun eigen jongen mogen groot trekken. Uit jaarlingen kweekt men vaak de beste duiven… alsnog Gommaire. Zodoende zit er ook opnieuw een mooie ploeg jonge duiven klaar… waarvan een groot deel dus uit ‘jeugdig bloed’… welke straks tot op enkele nationaals voor jonge duiven, duchtig aan de tand zullen gevoeld worden!

De oude ‘succeslijn’ doet het nog steeds…

Wanneer we Gommaire vragen wat volgens hem de beste kweeklijn is van dit moment… zegt hij onomwonden… deze van de ‘Baron’. Al voegt hij er wel meteen aan toe… het is ook de lijn waar ik op dit moment zowat het langst mee aan het werken ben… en stamt uit mijn oude basis. Het zijn met andere woorden duiven die Gommaire door en door kent… die niet de minste geheimen meer voor hem hebben. Gommaire gaat verder… ‘Nieuwe’ pas ingebrachte lijnen (waaronder o.a. de supercracks ‘Ballon’ en de ‘Speedy’) geven mij echter evenzeer goede hoop…  misschien zit de kans erin dat daar duiven tussen zitten die naar de toekomst toe de huidige zullen evenaren of overtreffen… maar dat is iets wat we op langere termijn moeten bekijken, wanneer deze duiven over meerdere jaren  voldoende kansen hebben gekregen om al dan niet hun stempel te gaan drukken op de verdere ontwikkeling van de kolonie. Om in Kaggevinne van een ‘kweeklijn’ te spreken… dienen er meerdere jaren aan een stuk ‘crackduiven’ gehaald te worden uit bepaalde duiven, en dit liefst enkele generaties op rij… dus ook uit de kinderen, kleinkinderen enz…

Zo kennen we Gommaire… niet als de man van veel woorden en holle slogans… maar wel als een man met ‘duivenwijsheid’, en een schatkamer  aan ‘duivenvernuft’… die weet waar de klepel hangt, en Abraham zijn (duiven)mosterd haalde! Voor de opbouw van zijn hok is hij steeds uitgegaan van uitzonderlijke ‘klasseduiven’… duiven waarvoor het citaat ‘supercrack’ zelfs gewoon te kort schoot. Remember de ‘As’… waaruit wereldberoemde kleppers als de ‘Kletskop’, de ‘Teen’, de ‘Massis’, de ‘020’ en de ‘Kadet zijn ontsproten… noem het gerust een ‘wereldlijn’! Het moet voor Gommaire een hele verademing zijn, maar ook een stuk ‘voldoening’… dat het nog steeds deze succeslijn is… die onder de vorm van de ‘Baron’… nog altijd de hoofdrol vertolkt op de hokken te Kaggevinne. Laten we dit even van naderbij bekijken aan de hand van enkele voorbeelden:

-De ‘Baron’ B01-2137150

Een echte ‘super kweker’... en de huidige ‘Nr 1’ op de kweekhokken te Kaggevinne. Dat bewijzen de resultaten behaald door enkele van zijn kinderen tot op provinciaal en nationaal vlak:

 Montluçon      3.656 d. 2    (543 Km)
Bourges       6.226 d. 6    (471 Km)
Orleans       1.810 d. 6
Sens         304 d. 7    (332 Km)
Blois        2.836 d. 15       (461 Km)
Argenton      1.727 d. 16
Chateauroux     6.280 d. 19       (521 Km)
Bourges    Nat 32.762 d. 20
Pithiviers     1.290 d. 23       (370 Km)
Bourges    Nat 12.898 d. 25
La Souterraine Nat 17.017 d. 42       (586 Km)
Montluçon      7.366 d. 43
Bourges    Nat 30.748 d. 61
Bourges      11.252 d. 216 

Ook bij andere liefhebbers zitten tal van goede kweekduiven, die rechtstreeks uit deze ‘Baron’ zijn gekweekt. Zelf is hij een ‘kleinzoon’ van de legendarische ‘Kletskop 199/83’… u weet wel, de wereldberoemde zoon van het topkoppel ‘Schilderij 262/79’ x ‘Klein Aske 021/77’ (dochter van de stamduif: den ‘As 035/72’… 1° Nat Asduif Snelheid KBDB ’74 en 17 x 1° prijzen… x ‘Witpen Kranske 876/74’). Dit fenomenale topkoppel werd onder meer ouder van overbekende ‘supercracks’ als:

-de ‘Kletskop 199/83’: 1° Prov Orleans 1.608 d. ’85, 1° Prov Blois 889 d. ’85, 1° Prov Orleans 759 d. ’86, 1° Semi-Nat Chateauroux 10.417 d…

  

-de ‘Teen 008/83’: 1° Intprov Vierzon 1.970 d. ’85, 9° Nat Bourges 13.053 d. ’86, 2° Semi-Nat Chateauroux 10.417 d. (na zijn eigen broer en hokgenoot (Kletskop’)

-de ‘Massis 256/86: 1° Semi-Nat Chateauroux 9.595 d. ’89, 5° Nat Bourges 13.154 d. ’88, 8° Semi-Nat Chateauroux 11.586 d. ‘88

-de ‘Blauwe Vansweevelt 063/81’: 1° Prov Orleans 2.414 d. (en snelste van de 5.300 deelnemende duiven), 1° Momignies, 1° Meaux, 1° Etampes enz…

Ook duiven als de ‘Godfather 331/85’, de ‘Mazout 008/84’ (grootmoeder 2° Nat Asduif Fond KBDB)… zijn creaties van dit wonderkoppel! En zeggen dat Gommaire dit fameuze kweekkoppel nog enkele seizoenen uit elkaar haalde… al zal niemand ooit kunnen zeggen of bewijzen… dat dit dan meer ‘superduiven’ van dit kaliber zou opgeleverd hebben. Al zijn dit stuk voor stuk duiven die samen met de al even weergaloze ‘020’ en de ‘Kadet 002/86’ de kolonie Gommaire Verbruggen ‘wereldfaam’ hebben bezorgd.

Laten we er even de pedigree van de huidige ‘Nr 1’ op de kweekhokken te Kaggevinne, met name de ‘Baron’…  er even op napluizen.

Vader: ‘Witpen Baron’ B90-2553359,

evenzeer een echte superkweker, en zowel vader als grootvader van een gans recital aan extra vlieg- en kweekduiven. Hij is zelf zoon van de ‘Kletskop 199/83’ x ‘Blauw Baroneske 090/87’, zelf 1° Orleans 224 d., 9° St.Denis 961 d. (uit het topkoppel ‘Favoriet 184/83’ x ‘Jonge Barones 345/84’ van Martin Dhondt)

Moeder: ‘Donker Pootje’ B94-2061168,

dochter van de ‘Poot 399/88’ rechtstreeks Gerard Van Cauwenberghe (en volle broer van de ‘Uno’: winnaar 1° Nat Bourges YL ’89, 1° Prov Asduif Halve Fond KBDB, en latere sterkweker bij Raoul & Xavier Verstraete in Oostakker) x het ‘Donker Witoogske 025/92’ (één der beste kweekduivinnen ooit uit de legendarische ‘Blauwe 020’ 020/83).

Noem het gerust de ‘oude stam’ Verbruggen met een terugkoppeling naar stamduif den ‘As’ toe (met lijnen ‘Kletskop’ x ‘020’) veredeld met een vleugje ‘vreemd bloed’ uit het bovenste schuifje. Niet zo verwonderlijk dus, dat uit een kweekduif met dergelijk potentieel aan genen… nieuwe topduiven geboren werden, zoals:

-‘Nana’ B03-2191008

Dochter van de ‘Baron 150/01’ x ‘Mother Nana 204/00’, halfzus van de 1° Nat Bourges 12.682 YL en 1° Semi-Nat Argenton 11.034 d. (als dochter van de superkweker ‘Walters Favorite 535/92’ x ‘Dochter Kadet 321/92’… dochter van de ‘Blauwe Kadet 002/86’, 2° Nat Bourges 13.154 d., 7° Nat Bourges 9.550 d… x ‘Beauty Kletskop 385/90’, dochter ‘Kletskop’). Deze ‘Nana’ deed het zelf als volgt in 2004:

 Pithiviers      519 d. 1
Blois  Prov    2.770 d. 10
Argenton Prov    1.727 d. 16
Argenton S-Nat   6.334 d. 26
Bourges Nat Zone C 4.881 d. 28
Chateauroux S-Nat 13.791 d. 34

-‘Kleine Prins’ B10-2045101

Zoon van de ‘Baron 150/01’ x ‘Daughter Black Jack 568/08’… dochter van de ‘Olympiadeduif All Round’ Oostende 2007 Paul Huls: ‘Black Jack 902/04’ (uit het top kweekkoppel de ‘Monnik 326/99’ x ‘Kannibolleke 992/00, dochter ‘Kannibaal’ Van Dyck) x ‘Klein Dirkske 25506’, rechtstreeks Dirk Van Dyck (uit de ‘Kannibaal 005/95’ x ‘Zus Rambo 984/97’). Ook bij deze ‘Kleine Prins’ viel de appel dus niet ver van de boom… hij won in 2010 als jonge duif o.a.

 Soissons      1.281 d. 1
Pithiviers      716 d. 5
Vierzon  C.O.  2.457 d. 34
Soissons       971 d. 57
Bourges  Nat  30.748 d. 61
Soissons      1.362 d. 96

-Het ‘Prinseske’ B10-2045102

Eigen nestzus van de ‘Kleine Prins’. Ook zij deed het uitstekend tot op nationaal vlak met

 La Souterraine Nat 17.017 d. 42

Zoals blijkt uit alle bovenstaande gegevens en prestaties is de lijn van de ‘Baron’ een kweeklijn die weet wat ‘kopvliegen’ inhoudt. Gommaire Verbruggen noemt de ‘Baron’ dan ook niet voor niks zijn ‘beste kweker’ van dit moment. De aloude ‘Kletskoplijn’… ze doet het nog steeds… is nog steeds ‘top’, nu bijna 30 jaar ononderbroken aan één stuk! Geen wonder dat deze familie wordt aanzien als één der beste kweeklijnen ooit, uit onze internationale duivensport… op de vluchten van de ‘grote halve fond’ tot de ‘lichte fond’! Ze vormt meteen ook de hoeksteen voor het formeren van een nieuwe ploeg stervlieg(st)ers  op de provinciale en nationale ‘grote halve fond’ in ons land. Als je het ons vraagt… lijkt het Verbruggen-team klaar om opnieuw voor vuurwerk te zorgen in 2011!