Golden Algarve Race hield op zaterdag 27 september haar derde editie

Op zaterdag 27 september stond in de Algarve, een streek die de gehele zuidelijke kustlijn van Portugal bestrijkt, de finale van een van de belangrijkste eenhokswedstrijden van Europa op het programma. De wedstrijd van dit jaar werd een recordeditie.


De prachtige, gelikte hokaccommodatie (foto Chris Sutton)

Het ontstaan en de mensen achter de race

Sinds de start van de wedstrijd in 2012 ging het elk jaar crescendo. Per editie verdubbelde het aantal deelnemende duiven, met een recordaantal van 3000 voor dit jaar. Het eerste jaar startten er ongeveer 800 duiven, vorig jaar ongeveer het dubbele. Voor de derde editie waren er in de finale nog rond de 1800 duiven. Volgend jaar verwacht de organisatie 4000 duiven aan de start. De stichters van de race, organisator Rui Emidio en topmelker en hokverantwoordelijke Rogerio Germano, willen het in de toekomst daarbij houden.

PIPA was door de organisatie voor het derde jaar op rij uitgenodigd. We waren aanwezig op de dag van de inkorving tot en met de finale.


Organisator Rui Emidio (l) en hokverantwoordelijke Rogerio Germano (r) (foto Chris Sutton)

Inkorving

Op donderdag 25 september werden mijn vrouw en ikzelf van de luchthaven van Faro afgehaald door de zoon van Rui Emidio. De race zelf vindt plaats in Monte Gordo, op een 45-tal minuten rijden van Faro, richting de Spaanse grens. Monte Gordo ligt op een boogscheut van Spanje. Die donderdag ging het rechtstreeks van de luchthaven naar de inkorving, die om 14 uur begon. Er was een massa volk aanwezig en zoals vaak op andere wedstrijden was het ook hier mogelijk om mee te helpen met de inkorving, onder het toeziende oog van de organisatoren. Ongeveer zes uur later werd de laatste finalist ingekorfd.

Wat me meteen opviel, was de blakende gezondheid van de duifjes die ik in de handen kreeg om in te korven. Het lijkt me nochtans geen dankbare taak om organisator te zijn van een oneloftrace. Je moet er duiven die van honderden verschillende liefhebbers komen samen verzorgen en gezond houden. Het is vaak al moeilijk om duiven gezond te houden op één hok van één liefhebber. Vandaar mijn allergrootste respect voor oneloftraceorganisatoren in het algemeen. En in het bijzonder diegenen die erin slagen om de duiven gezond te houden, zoals de mensen van de Golden Algarve Race.


Iedereen was vrij om te helpen bij het inkorven

Finale

De duiven werden op zaterdag 27 september om 7u45 gelost in Bragança, in het noorden van Portugal vlakbij de Spaanse grens, voor een vlucht van ongeveer 500 km. De organisatie vreesde voor regen en storm op de eerste 100 km van de vluchtlijn, maar dat was voorbarig. Op bepaalde delen van de vluchtlijn waaide een lichte zuidenwind terwijl er op andere stukken een rugwind met temperaturen rond de 25 à 30 graden was. Van 12 tot 14 uur konden de liefhebbers nog even de hokken inspecteren waar hun duiven al die tijd op vertoefd hadden.

De spanning bij de naar schatting meer dan 1000 toeschouwers - op zo’n momenten zie je dat de duivensport nog leeft! - werd groter en groter naarmate de wedstrijd vorderde. Zeker nadat bekendraakte dat op de vluchtlijn zo'n 200 km voor de eindmeet een klein onweer losgebarsten was. Om 15u28 volgde de climax toen het eerste duifje kwam aangevlogen, met twee andere in haar kielzog. Uiteindelijk ging het duifje van de Slovaakse duivenmelkers Vidhold & Ondris als eerste naar binnen. Een Duits team ging met het zilver aan de haal en het brons was voor Portugal, gewonnen door het duifje dat eigenlijk als eerste gearriveerd was. In totaal bereikten exact 309 duiven hun hok de eerste dag. De volgende dag werd de top 30 publiekelijk verkocht.

De top-10 van de finale race:

1 Vidhold & Ondris S     K-01905-1075 Corina2 Team Elbe-Saar-Team C    DE-1777-377 Olaf 
3 Asas Mouriscas-A      PT-4402206 A Pintinas 
4 Jos Reilly – Team Ireland-H IE-S 22213 Carlo5 
5 Team Uldino         DE-6452-1453 Uli 
6 Armando Catarino-A     PT-4213592 Liz 
7 Haraga & Zihlavnik 1    SK-03105-223 Beka 
8 Jager + Sohn        DE-03938-275 Traumgirl 
9 Team Rzepka Marek & Marcin PL-0316-6419 Chloe 
10 Maurice O´Donnell-Moore-A IE-93578 Kerrie


Voor de finale was er een grote opkomst

Galadiner

Op zaterdagavond vond in het casino van Monte Gordo het galadiner plaats. De zaal zat afgeladen vol met maar liefst 300 aanwezigen. Veel mensen konden geen ticket meer bemachtigen voor deze avond. Rui Emidio bedankte in zijn speech alle mensen die hebben bijgedragen tot het succes van deze 3e editie van de Algarve Golden Race. Alle agenten, sponsors en andere medewerkers werden op het podium gevraagd en kregen een mooi aandenken. Nadien werden ook alle winnaars van de verschillende vluchten gehuldigd, met als hoogtepunt de huldiging van de Slovaakse winnaar. Hij won zomaar eventjes 75.000 euro! De winnaars van de halve finale wonnen dan weer een auto met daarbovenop nog eens 10.000 euro. Er werd een lekkere maaltijd opgediend en erna kon men genieten van een prachtig muzikaal spektakel.

 

Dankwoord

Tot slot zou ik graag nog Rui Emidio en zijn familie bedanken voor de zeer gastvrije ontvangst. Ik kan iedereen aanraden om in de toekomst deel te nemen aan deze mooie oneloftrace, niet alleen omwille van de wedstrijd zelf, maar ook omwille van de prachtige streek en de geschikte datum. Het duivenseizoen zit er in de meeste landen op en dan is deze periode een ideaal moment om op vakantie te genieten van duivensport met collega-duivenvrienden van over de gehele wereld.


De Algarve: groen en droog, maar milde temperaturen in zomer en winter