Ghion Roger wint Internationaal St-Vincent tegen 7520 duiven! (2007)

 
Ghion Roger, Sauvagemont-Lasne


Lasne

Sauvagemont is een klein, onbekend gehucht in de gemeente Lasne. We bevinden ons in Waals-Brabant, niet zo ver van Waterloo met zijn beroemde Leeuw. Ook het Brussels Gewest is niet zo veraf. In Lasne en deelgemeenten leven zo’n 14.000 mensen. Het is hier in het arrondissement van Nijvel dat Ghion Roger op dinsdag 31 juli een van de mooiste dagen uit zijn leven mocht beleven. 

St-Vincent = harde vlucht
De tweede St-Vincent voor jaarlingen (de eerste werd verplaatst naar Irún) zou worden gelost op vrijdag 27 juli in de namiddag. Een Pipa-nieuwsbrief die dag kondigde al aan dat er mogelijk zou worden uitgesteld en dat dan allicht voor meerdere dagen. Het weer in zuidwest Frankrijk bleek te onvoorspelbaar om een vlot wedstrijdverloop bij de jaarlingen te garanderen. Uiteindelijk gingen de manden open op maandag 30 juli om 15u. De 6.596 Belgische duiven kozen het luchtruim, internationaal werd dit konvooi aangevuld tot 7.520 duiven.
Niemand in St-Vincent of in België kon op dat moment bevroeden dat de zwaarste wedstrijd van het seizoen aan de gang was. Geen nachtvliegers die dag. Geen nachtelijke aankomsten. Ook ’s morgens vroeg lieten de gevederde vrienden op zich wachten. Tegenwoordig is er het internet om te volgen. En wanneer er bij Pipa niets wordt gemeld, is de kans vrij groot dat er inderdaad nog niets bekend is en de uren van de ochtend werden alsmaar groter richting middag. 

Verhaal van de winnaar
Zo ook in Lasne bij Ghion Roger (73) en zijn vrouwtje Madeleine: “Ik verwachtte de duiven tussen 9u en 10u. Het liep tegen de middag aan en geen van mijn ingezonden duiven had zich gemeld. Ik dacht al bij mezelf dat het verloren was. Na het eten rust ik altijd en zo dan ook die dag. Maar toch voelde ik me niet zo lekker; ik had zo’n vertrouwen in die duiven en er had er toch eentje mogen komen! Vroeger dan anders was ik opnieuw op, liep wat nerveus te doen en besloot ter ontspanning een frisco te eten samen met mijn vrouw. Plots piepte het elektronisch systeem. Eindelijk, een duif!”, aldus de sympathieke Roger.

 En hij doet verder zijn relaas: “Ik noteer de nodige gegevens, zoals ook de stempel en bel naar het lokaal. Ik raak meteen binnen en vraag of er nog prijzen over zijn voor St-Vincent. Aan de andere kant van de lijn zegt men dat de wedstrijd nog moet beginnen! Vol ongeloof vraag ik opnieuw of er nog prijzen zijn! Aan de andere kant wordt bevestigd dat er nog geen duiven bekend zijn en dat ik de eerste duif aangeef!”

Een vaststelling met veel emoties, uiteraard. Er volgde later een telefoontje van vriend Eric Huart. Een man die de wedstrijd volgde op het internet. Die bevestigde dat er nog maar weinig bekend was. Op dat moment had men weet van Franse duiven én ook de familie Sioen (titelverdedigers op de vlucht) had een duif geklokt om 12u43 op 871km. Maar Ghion had reeds om 12u32 bestatigd en dit een 22km verder. De namiddag kabbelde langzaam verder totdat goed duidelijk werd dat er nationaal én internationaal werd gewonnen tegen 7.520 duiven! De Sioen-duif zou uiteindelijk beslag leggen op de derde plaats!

Geschiedenis van de melker
Ghion Roger is meer dan 30 jaar duivenmelker. Hij rolde per toeval in de sport. Een collega vroeg aan zijn vrouw of Roger wel duifjes lustte. En ze kreeg 4 mooi gekleurde duifjes mee. Roger was wat onder de indruk van de kleurtjes en kon het toen niet over zijn hart krijgen de duiven te doden. Aan zijn toenmalige buur en vriend, die kanariehouder was, vroeg hij of ze geen barak konden construeren voor die duifjes. Dat gebeurde! Dan was er eens een kermisvlucht en ze vroegen of Roger voor de sportiviteit eens geen duifjes wilde meegeven. Dat gebeurde en won pardoes de eerste. Door die samenloop van gebeurtenissen was de carrière van Roger gelanceerd. Op zijn vroeger adres te Braine-l’Alleud werd Ghion negen keer achtereenvolgens kampioen op de snelheid!

Toen hij tien jaar geleden op zijn huidige adres kwam wonen, besloot hij fond te spelen. ’t Is te zeggen vanaf 400km tot Barcelona wil men er staan. Momenteel is Roger reeds viermaal opeenvolgend lokaal kampioen te Nijvel op de fond met eerste en tweede getekende. Roger is een echte fondspeler. Iemand die wekelijks van zijn hobby wil genieten en steevast twee tot vijf, zes duiven tracht mee te geven. Geen specialist dus, die met een oplegger naar de inkorftafel komt om toch maar dat vroeg duifje te pakken. En toch is Roger er vaak vroeg bij!

De St-Vincent-winnaar
Het was de super atleet 1501515/06 die eeuwige roem meebracht voor zijn baasje. “Le St-Vincent” werd de krachtpatser gedoopt! Hij werd gekweekt uit halfbroer en halfzus. De duif die tweemaal terugkomt in de stamboom is grootvader “de Montauban”. De bloedlijnen in de winnende duif zijn: Tossens (Warsage), Collaert, Imbrecht (Bornival), Borgers (Schulen), Matterne, Kuypers, Deroubaix, Henry Leon (Nandrin). In de voorvaderen zit o.a. een 27e Nat Pau, 1e INT Perpignan 1992 (Bij Henry) en 10e INT Barcelona 1989 (bij Borgers). Wederom kort samengevat: een topafstamming! Deze knappe witoger lijkt wel een kopie van zijn vader! De vader was zo beloftevol als jonge duif, dat Roger hem meteen naar de kweek verwees; een gouden zet!


Pedigree nationale winnaar : Klik here


Vleugel winnaar + wedstrijdstempel


Vader winnaar


Moeder winnaar

Rassen en systeem
De aanwezige rassen zijn: Goulem (Roossens), Imbrecht, Tossens, J.L. Van Roy, Aarden, Delveaux, Florizoone, Van Neste, Van Bruaene en Cobut met wie Roger heel nauw bevriend was. Een 12-tal kweekkoppels zorgen voor 100 jongen. Men speelt het klassiek weduwschap met 20 oude en 12 jaarlingen. De duivinnen worden op nest gespeeld, bij voorkeur op de grote vluchten als Barcelona en Perpignan of op de najaarsklassiekers.

Slot
Voor Ghion Roger en Madeleine is de duivensport een levensstijl. Roger, een voormalig leerkracht, wist een prachtige verzameling rasduiven eigenhandig te kneden tot een kolonie die in staat is met weinig “mankracht” voor goede resultaten te zorgen. Het feit dat duifjes tot zijn lievelingsmenu behoren, heeft als gevolg dat er moet gepresteerd worden om in leven te blijven. Deze harde aanpak maakt van deze kleine kolonie een te duchten tegenstander. ’t Is niet uitgesloten dat we nog van de Heer Ghion gaan horen!