Germain D’Hondt (Anzegem, BE) wint 1e Nat. Perpignan 2011

‘Ontspannend’ noemt de Nationaal Perpignan winnaar van 2011 zijn geliefde fondspel … toch brak het zweet hem uit toen bleek dat zijn vierjarige Carteus x De Rauw-Sablon doffer de voltallige natie met 5.572 duiven in concours het nakijken had gegeven.

Bijna veertig jaren in de duivensport en dan een 1e Nationaal in de wacht slepen … daar wordt zelfs een ‘man van weinig woorden’ even erg uitgelaten van. Het overkwam Germain D’Hondt uit het West-Vlaamse Anzegem, toen zijn BE07-3040789 met een snelheid van 1147 m/min op een afstand van 893.534 km om 20.44.00 uur in de constateur verdween.  Een wonderbaarlijk staaltje van de weduwman die in 2010 al de 1.018e Nat. Perpignan tegen 6.257 duiven in de wacht had gesleept en verder op Bourges 2008 de 98e prov. tegen 1.484 duiven en op Limoges 2009 de 615e Nat. tegen 6.138 duiven zijn potentie al eens nadrukkelijk had getoond.

Enkele prijzen per jaar, het toont de voorzicht waarmee Germain met zijn kolonie omspringt. Pas als drie- of vierjarige klepper worden zijn weduwmannen (45 in getal) aan het grote werk gewaagd. Toch is de nuchtere Vlaming niet bang eens te experimenteren en werden drie jaarlingen op Narbonne gespeeld. Met als resultaat de 10e-13e-24e prijs in het lokaal. De drie oude duiven op dit concours pakten de 7e en 19e prijs. Het toont de wijze van handelen, maar vooral ook de klasse van de duiven daar aan de Bouvelostraat in Anzegem.

Het voorzichtig omspringen met talent betaalde zich al meermaals uit voor Perpignan 2011 winnaar – beste voorbeeld is wellicht de vader van ‘De Perpignan’ (waartoe de ‘789/07’ inmiddels is omgedoopt), de NL00-4012731 ‘Super Narbonne’. Een doffer uit twee duiven van Claus Wortegem – de lijn die centraal door de D’Hondt kolonie loopt – waarvan de vader een volle broer is van de 1e Nat. Perpignan van Georges Carteus. Na een handvol kopprijzen werd deze crack als 6-jarige aan het Nationale concours van Narbonne gewaagd, om er direct de 5e in lokaal weg te slepen (195e Nat. tegen 6.066 duiven) … een jaar gewacht en opnieuw Narbonne als piekmoment voor de supercrack die nu 3e in lokaal en 408e Nationaal pakt van 5.051 duiven … dan als achtjarige een laatste kunststukje, nog maar eens op Narbonne, met de 1e in lokaal van 168 duiven tot gevolg en de 16e Nationaal van 6.801 duiven. Een grootse prestatie, die zijn zoon nu dus bekroond met de 1e Nationaal Perpignan 2011.

Moeder van ‘De Perpignan’ komt rechtstreeks van De Graeve-Van Geert en is grotendeels gestoeld op de roemruchte De Rauw-Sablon leest. Haar vader is een zoon en haar moeder een kleindochter van stamkoppel ‘Herve’ (zoon ‘Smallen Jules’) x ‘Marthe’ (dochter ‘Den Yzeren’). Daarmee is de grootmoeder van D’Hondt’s 1e Nat. Perpignan winnaar in feite een volle zus van De Graeve-Van Geert’s wonder ‘Ronaldinho’, die in 2006 zo magnifiek met de 1e Nat. Limoges ging strijken. Met aan beide kanten nadrukkelijk het bloed van 1e Nationaal winnaars door de aderen wordt de Nationale zege van Germain ineens een stuk minder ‘verrassend’ dan aanvankelijk wellicht gedacht.

Germain D’Hondt geniet ondertussen van het hoogtepunt in zijn duivenbestaan; van alle aandacht daaromheen heeft hij stilaan alweer bijna genoeg. Het liefst trekt hij zich terug in zijn kot, tussen de duiven. “Vooral de fond en zware fond spreekt me zo aan,” besluit hij. “Wat minder gehaast allemaal en wat meer ontspannen. De ‘789’ zat vanaf Montauban thuis om juist op deze Perpignan de vlammen. Jaarlingen speel ik meestal tot zo’n 600 km en ik kies alleen echte kanshebbers uit voor de vluchten die ik speel. Vaak een stuk of drie. Op Perpignan waren het er zelfs twee en om daarmee dan de 1e te spelen – dat is genieten.”