Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerard Kouters & Zoon Anton (Noordhoek - NL) winnen 1e Nationaal Pau 2.750 duiven!

Gerard Kouters & zoon Anton behalen met de 1e nationaal Pau 2009 de mooiste overwinning uit hun carrière! Naast deze nationale overwinning behalen ze ook nog eens een algemeen super resultaat op Pau met vermoedelijk 7 prijzen op 7 ingekorfde duiven!

PAU 2009
In Nederland werden er voor deze vlucht 2.750 duiven ingekorfd. Internationaal stonden er 7.679 duiven in concours. In 2008 waren dit er 6.894.
De duiven arriveerden op de plaats van lossing op donderdag omstreeks 18.30 uur.
Pau, is gelegen in een hoekje van het landelijke zuidwesten van Frankrijk. Pau is de hoofdstad van de regio Béarn, een bastion van geschiedenis en cultuur. De stad heeft een unieke geografische ligging in de heuvels aan de voet van de Pyreneeën. Niet alleen biedt Pau een uitzicht op de ontzagwekkende bergketen – het is ook op slechts een paar honderd kilometer van de grote steden Bordeaux en Toulouse gelegen en nog dichter bij Spanje en de Atlantische Oceaan.
De lossing moest op vrijdagochtend worden uitgesteld vanwege de slechte weersomstandigheden.
Zaterdagochtend klonk dan eindelijk om 06.50 uur het signaal voor de lossing van internationaal Pau.

De liefhebbers
De combinatie G. Kouters & zoon bestaat uit vader Gerard (81) en Anton (49). Gerard en Anton wonen ongeveer 500 meter van elkaar in Noordhoek, een dorpje in de Noord-Brabantse gemeente Moerdijk. De vliegduiven zitten bij Gerard en Nel en de kweekduiven bij Anton.
Anton is werkzaam als magazijnbeheerder bij de gemeente Moerdijk.
Zij zijn lid van de P.V. De Gevleugelde vrienden in Noordhoek, maar voor de ZLU-vluchten korven ze in het Nationaal Inkorfcentrum te Steenbergen hun duiven in.

De aankomst
De mannen hadden zeven duiven voor dit concours ingemand.
Gerard en zijn vrouw Nel zaten zaterdagavond hun duiven van Pau op te wachten, terwijl Anton thuis achter de computer op internet zat te kijken of er op de kortere afstanden al duiven waren gemeld. Toen Anton de snelheden van de eerste duiven in Frankrijk en België zag, dacht hij: “Als we er vanavond eentje door krijgen, dan hebben we een goeie!” Terwijl Anton nog bij zijn computer zat, ging de telefoon en werd zijn droom werkelijkheid: “Ze hadden zojuist een duif thuisgekregen van Pau.”
Moeder Nel (76), een op en top duivenmelkster, had de duif zien aankomen.
Het was hun blauwe doffer NL05-0563752, die om 22.04.54 uur was geconstateerd en die over een afstand van 993,521 kilometer een snelheid maakte van 1085 meter per minuut.

De winnaar
Deze doffer heeft als vader een zoon van hun stamdoffer, die ze haalden bij de gebroeders Bril in Ossendrecht. Deze stamdoffer vloog in het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw vier keer bij de eerste 100 duiven op een ZLU-vlucht ( 3x op Pau en 1x op Marseille).
De moeder van de “752” is: “Moeder Jac” (rechtstreeks Jac van Dijk uit Steenbergen).
Deze “Moeder Jac” is een super kweekstertje, want zij schonk naast de huidige winnaar o.a. ook het leven aan:
• 5e nationaal Dax
• 5e nationaal Pau
• 18e nationaal St. Vincent 2009.
De winnaar Pau 2009 ging in 2008 voor de eerste keer mee op de ZLU-vlucht Tarbes en werd toen om 21.45 uur op de dag van lossing geklokt en werd daarmee 9e nationaal tegen circa 4.100 duiven.
De “752” werd gespeeld als weduwnaar.
De andere zes duiven van Gerard en Anton kwamen alsvolgt:
06.23 uur, 07.38 uur, 07.51 uur, 09.21 uur, 09.45 uur en 09.48 uur. Het concours is op een afstand van 1000 kilometer gesloten om 10.30 uur. Dit houdt in dat waarschijnlijk alle zeven ingemande duiven prijs zullen hebben!

Systeem
Gerard en zijn vrouw Nel maken elke ochtend om een uur of zes de hokken schoon en laten de duiven trainen. ’s Avonds geschiedt dit door Anton en Gerard. Anton is ook de man, die de weduwnaars onder zijn hoede heeft en het voeren voor zijn rekening neemt.
Als voorbereiding naar de ZLU-vluchten doen de duiven enkel om de veertien dagen een vlucht vanuit Creil, dat voor hen 300 kilometer is. Dit jaar zijn de duiven vier keer naar Creil geweest.
De vliegduiven worden eind januari gekoppeld en worden na vier dagen broeden weer gescheiden. De eerste twee maanden daarna worden ze iets schemerig gehouden. Deze duiven worden voor de vluchten niet meer herkoppeld.
Voor het inkorven krijgen de weduwnaars gedurende een uur hun duivin. Na thuiskomst van de vlucht mogen de koppels 1 tot 1½ dag bij elkaar blijven.
De eerste twee dagen na een vlucht worden ze krap gevoerd en daarna mogen ze weer volop vliegvoer hebben.
De duiven trainen vanaf mei twee keer per dag en wel van 06.00 tot 07.00 uur en van 17.00 tot 18.00 uur. De duiven worden tussendoor niet zelf afgericht.

Medische begeleiding
Een keer of drie per jaar bezoeken ze dr. Henk de Weerd in Breda. De laatste keer dat ze er dit seizoen waren, was twee weken voor St. Vincent, want ze waren niet “tevreden” over hun duiven. Volgens dr. Henk de Weerd mankeerden de duiven echter niets. De dokter had gelijk, want van die St. Vincent begonnen ze nationaal met de 4e, 18e, 52e enz. tegen circa 13.000 duiven. Van de 29 gezette duiven zaten er 13 in de prijzen (en allemaal bij de eerste 1300).
Van Mont de Marsan ging het volgens Anton iets minder:”:190,191,204,257,368,649,790,799 enz. tegen 10.000 duiven. Van de 17 gezette duiven hadden ze 10 nationaal in de prijzen.
Na een vlucht krijgen de duiven eerst druivensuiker of Belgasol. Een paar dagen na de thuiskomst wordt BS van de Weerd in het drinkwater gedaan.

Eerdere prestaties op de overnachtfond
Gerard en Anton behaalden in het verleden al diverse topnoteringen op nationaal vlak:
2e nationaal St. Vincent
2e nationaal St. Vincent
3e nationaal St. Vincent
3e nationaal Pau
3e internationaal Dax
4e nationaal St. Vincent in 2009
5e nationaal Perpignan
5e nationaal Tarbes
6e nationaal Mont de Marsan
7e nationaal Perpignan
9e nationaal Perpignan
10e nationaal St. Vencent
Een heel indrukwekkende erelijst, die in de loop der jaren werd behaald.

Tot slot
Heel vaak waren Gerard en Anton al in de top van de (inter)nationale uitslag te vinden, alleen die felbegeerde nationale overwinning liet maar op zich wachten.
Pau 2009 is dus zeker een kroon op de duivencarrière van Gerard. Gerard heeft al vanaf zijn vijfde levensjaar duiven en zijn grote droom was altijd eens een nationale overwinning op zijn naam te brengen. Eindelijk is hem en Anton dat op Pau 2009 gelukt.
Familie Kouters, namens alle medewerkers en lezers van PiPa van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinning. Jullie hebben het verdiend en geniet er nu maar met volle teugen van, want jullie doen er ook een hele hoop voor. Of zoals Anton het zei: “Wij leven niet voor de duiven, maar wij doen en laten er wel alles voor!”