Gebroeders Leideman (Hardenberg, NL) beleven piekjaar in 2019

Genieten van duiven was en is nog steeds de nummer 1 motivatie voor André en Bert Leideman. Al op zeer jonge leeftijd leek de combinatie tussen de twee een soort synergie te creëren die heel bijzonder is in de duivensport.

Enorme overwinningen kwamen als vanzelfsprekend en een eeuwige zoektocht in Nederland, België en Duitsland naar die speciale duif die het verschil kan maken, zorgde voor een ijzersterke kolonie gebaseerd op drie pijlers.

Het geheim van de smid zit volgens de gebroeders bij goede duiven, waar de mannen al tientallen jaren stad en land naar afspeuren. Inmiddels leiden 3 stamlijnen de dans. Die van Silver Dream, Magnus x Zus Tip Top 5 en natuurlijk van Goed Grijs.

Indrukwekkende overwinningen als handelsmerk

Bert en André zijn uitgegroeid tot één van de leidende namen in de noordoostelijke delen van Nederland in de jaren negentig. Vooral het schijnbare gemak dat hun duiven hen enorme winsten opleverden tegen duizenden duiven. Voorals de sterke genen van 'Tip Top' x 'Zeeuws Meisje' vormden de ruggengraat van de ontwikkeling die Bert en André doormaakten.


Bert Leideman

De structuur van hun kolonie is het resultaat van de zoektocht naar super duiven. Aan het einde van de jaren tachtig leidde de zoektocht naar H&O uit Nieuwendijk, waar ze voornamelijk de lijn van 'Van Damme' kochten. Verschillende broers en zussen van deze topper vormden een belangrijke basis in het kweekhok van Leideman. In 1991 kwamen de Linssen Janssen duiven uit 'Tovada' via Tonnie van Dam. Deze prachtige lijnen stonden aan de basis van 'Tip Top', die gekoppeld was aan 'Zeeuws Meisje'. Die laatste werd gekocht als ei bij de grote kampioen Koen Minderhoud. 


André Leideman

Onnavolgbaar in 2019

Waar een ieder dacht dat het extra schepje er na 2017 en 2018 niet meer bovenop kon bewees de combinatie toch anders in 2019. 

Er werden maar liefst 24 1e prijzen gewonnen tegen gemiddeld 2.542 duiven! 


'Goed Grijs', inmiddels moeder van 3 winnaars in groter verband

Om de resultaten eens op een rij te willen zien en de gebroeders op beeld te aanschouwen verwijzen we u naar het vorige nieuwsbericht welke u bereikt door hier te klikken.

Hard vliegen, maar ook geweldig kweken

Dat de vliegploeg van de gebroeders exceptioneel tekeer is gegaan de afgelopen jaren is een understatement. Dat kwaliteit zich niet verloochend bewijzen de kweekresultaten die zij reeds hadden met deze duiven. We zetten een aantal voor u op een rij.

De NL19-1248576, geboren in Hardenberg en omgedoopt tot 'Speedy Grizzle'. Deze duif wist uit te blinken op de hokken bij Lotte Eijerkamp en won de titel 1e nationale asduif Natour. Hans en Evert-Jan Eijerkamp gaven in een korte video aan wat de inbreng van de Leideman duiven betekende voor hun kolonie. Heeft u deze gemist? Klik hier om de video nogmaals te bekijken. 

Speedy Grizzle komt uit de koppeling Viton x Daughter Goed Grijs.

Viton zelf won maar lieft 4x een prijs binnen de eerste 7 provinciaal met als hoogtepunt een 1e tegen 4.299 duiven vanuit Hannut. Zijn moeder Jet won zelfs 3 maal een 1e prijs in groot verband waaronder eenmaal de snelste van het gehele NPO concours vanuit Gien tegen 7.768 duiven. Daughter Goed Grijs was winnares van onder andere een 1e prijs vanuit Hannut tegen 5.447 duiven.


Viton, vader van de 1e nationale asduif Natour 2019

Een ander briljant kweekresultaat uit Hardenberg is de NL19-1248552, genaamd Bert. Deze duif werd 11e nationale asduif Natour van het afgelopen jaar. Bert komt uit de koppeling Father Justify x Rachel. Father Justify was voor Bert reeds vader van Justify. Deze won o.a. de eerste prijs tegen 10.570 duiven. Zelf won Father Justify zeven keer prijs binnen de eerste 55 op NPO concoursen. Hij zat in 2019 niet gekoppeld aan de eerste de beste, namelijk Rachel. Zij won zelf al een eerste prijs provinciaal tegen maar liefst 11.059 duiven! Een geweldig koppel!  


Rachel, winnaar van een 1e provinciaal en moeder van Bert, 11e nationale asduif Natour 2019. Klik hier om haar pedigree te bekijken.

Omdat we niet alle topresultaten kwijt kunnen in één reportage sluiten we af met een tweetal uit Justify x Alive. Namelijk de NL18-1459366 en de NL18-1459367. De '366 vloog in Hardenberg de eerste en zesde prijs provinciaal tegen 3.696 en 4.299 duiven. Inmiddels gaat deze blauwband doffer door het leven als Gustavo. Zijn nestmaat, de '367 won bij de oosterburen van de gebroeders Leideman, nl. Wolfgang Roeper,  de titel van 9e nationale asduif in Duitsland. Klik hier om de pedigree van Gustavo te bekijken.


Gustavo

Het mag duidelijk zijn dat deze jonge kolonie met gemak voor kwalitatief nageslacht heeft gezorgd. Het is daarbij extra bijzonder dat er op verschillende hokken echt geexcelleerd is met de duiven uit Hardenberg. Het zal voor niemand een verrassing zijn als zij op korte termijn wederom een vliegploeg van goede kwaliteit weten in te korven vanaf hun nieuwe adres.