Gebroeders Gaie (La Bouverie, BE) - Nationale winnaars in Bourges bij de jaarlingen tegen 16.442 duiven

Vorig jaar wisten de gebroeders Gaie zich al in de kijker te spelen door de 1° Nationaal Châteauroux te winnen tegen 20.139 oude duiven. Bovendien waren hun duiven de snelste van het hele deelnemersveld van 45.908 duiven. Minder dan een jaar later (binnen een week is het precies een jaar geleden) betreden ze opnieuw de hoogste trede met winst in de nationaal van Bourges bij de jaarlingen!

'We hadden de wind alleszins niet aan onze kant!', legt Gaston (60), de loft manager, ons uit.'Met zo'n oostenwind gingen we er van uit dat liefhebbers uit Oost- en West-Vlaanderen en de regio Doornik ons zouden verslaan, en dan denk ik vooral aan onze vriend Maurice Casaert. En hij heeft de nationale wedstrijd bij de oude duiven gewonnen dus ik had gelijk!' Zo ontspon zich tussen ons een interessante discussie. En we kunnen Gaston niet tegenspreken: Normaal gezien is het met zo'n sterke oostenwind zo goed als onmogelijk om de nationale oppergraai te pakken in La Bouverie.

Misschien heeft de eerste echte hitte van dit seizoen de wedstrijd zwaarder gemaakt. Maar wie echt zo'n topprestatie wil neerzetten heeft vooral een buitengewone duif nodig die in topconditie is. We vermoeden dat de '009/11' op dit moment zowat de beste jaarling is in België. Hij heeft dit seizoen al vier eerste prijzen achter zijn naam staan (inclusief dubbels), kijk maar naar deze resultaten:

14/04 Soissons lokaal/317, Algemeen 1/469
05/05 Nanteuil lokaal 4/285, Algemeen 9/617
12/05 La Ferté 1/235, 1/529
19/05 Orléans 21/339


 De winnaar

Dit is zonder meer een duif van wereldklasse. Vergeet niet dat hij bij zijn overwinning in Soissons een snelheid haalde van 1,189 m/min. In La Ferté greep hij de overwinning met een snelheid van 1,207 m/min. Maar dit wordt al iets vanzelfsprekender wanneer je zijn stamboom van naderbij bekijkt; je vindt er de beste lijnen van België in terug:

Vader: '256/10' (BE 10-9017256), gekocht uit een ei van Casaert-Sénéchal van het koppel Zoon Ludo x Norberta. Ludo is een rechtstreekse Erik Limbourg en is een van de beste kwekers voor Casaert-Sénéchal. Daar is hij vader van talrijke nationale top-100-winnaars. Norberta is een directe duivin van Norbert Ally, een volle dochter van de bekende Bolleke, die een van de belangrijkste duiven is op het kweekhok van Aarsele.

Moeder: '260/10' (BE 10-9017260), werd gekocht als een ei van het koppel Orane x Capicine van Casaert-Sénéchal. Orane is een rechtstreekse Limbourg, een halfbroer van Blue Surprise, 1ste nationaal Orange '07 van Limbourg. De moeder van Orane is een volle dochter van Lucky 77. Capucine is op haar beurt een halve zus van Mistral, 1° Nationaal Brive tegen 7154 duiven in '04 bij Casaert M&G. Ze is een directe dochter van Dior, de superkweekster die zelf de dochter is van Nasdaq.

Voor de wedstrirjd van Bourges korfden de gebroeders Gaie hun voltallige vliegteam van 32 duiven (7 oude duiven en 25 jaarlingen). Hun kampioen werd na een tocht van 384.425 km afgeklokt op 12u54, goed voor een gemiddlede snelheid van 1224 m/min. Dat is de op een na hoogste snelheid over de gehele wedstrijd van Bourges, na de oude duif van Maurice en Grégory Casaert.

Dit is een bijzondere overwinning, want de gebroeders Gaie zijn heel goed bevriend met Maurice & Grégory Casaert. Het hok van La Bouverie is trouwens al vele jaren bijna uitsluitend samengesteld uit duiven van de familie Casaert. Het leek hen verstandig om hun bestaande lijnen met wat nieuwe duiven te versterken, en Gaston & Jean kwamen bijna als vanzelfsprekend uit bij de duiven van Sébastien Casaert-Sénéchal uit Russeignies. Jean: 'We wilden zoveel mogelijk trouw blijven aan hun lijnen, maar we vonden het ook nodig om wat nieuw materiaal toe te voegen. De lijn van Sébastien bleek goed te werken, en dus was de keuze snel gemaakt. Ik heb in 2012 twee jonge duiven gekocht van'Ludo'. Goede lijnen liegen nooit!"

Het doet mij persoonlijk veel plezier om wekelijks tegen de gebroeders Gaie te spelen in mijn club omdat zulke tegenstanders je stimuleren om een strenge selectie te voeren en het niveau van je hok op te krikken. Jammer genoeg zijn er ook liefhebbers die het niet prettig vinden om steeds tegen dezelfden te moeten verliezen. Maar misschien moeten zij de hand in eigen boezem steken, en in hun eigen hok op zoek gaan naar de oorzaken van hun verlies. We hebben hier te maken met twee uitzonderlijke melkers, die naar eigen zeggen altijd spelen om te winnen.

Deze twee broers werken nu al zes jaar samen en als je hun palmares bekijkt, kan je vaststellen dat dit een geslaagde combinatie is. De broers hebben nu twee nationale titels achter hun naam staan, en daarnaast ook enkele interprovinciale zeges. Deze titels maken hen tot een van de beste fondspelers van België!

Gaston, Jean, onze gelukwensen en op naar een derde zege!