Gebr. Spekking (Terborg, NL) winnen met overmacht Limoges van Afdeling 9 met de snelste van het gehele concours

In het weekend van 3 juni werd door de Afdelingen 9, 10 en 11 het marathonseizoen geopend met een vlucht vanuit Limoges. De snelste duif viel in Afdeling 9 bij de Gebr. Spekking. Tevens hadden zij met ruime voorsprong de snelste duif van het totale concours van 3.849 duiven.


Frank en Andre Spekking voor een gedeelte van de hokken

Door de slechte weersomstandigheden werd deze Limoges tweemaal uitgesteld en werden de duiven op zondag 5 juni om 13.30 uur gelost. Het werd zoals verwacht een zware vlucht en op sommige plaatsen kon het concours pas op dinsdagochtend worden gesloten. Gelukkig kwamen op deze dinsdag nog aardig wat duiven na zodat de schade bij de meeste liefhebbers beperkt bleef. De overwinning werd behaald door een driejarige blauwbandduivin van de Gebr. Spekking uit Terborg. De NL13-1913239 had een ruime voorsprong op de nummers 2 (100 mpm) en 3 (260 mpm) en het kan dan ook haast niet anders dan dat zij enkele uurtjes in de nacht heeft doorgevlogen. Dat is zeer opmerkelijk onder deze omstandigheden (warm en een noordoosten wind). Gebr. Spekking staat voor de 48-jarige Andre en 49-jarige Frank. Zij zijn in de duivensport gerold via collega's van hun vader. Andre is in het dagelijkse leven werkzaam als meewerkend voorman in de betonindustrie. Frank heeft het beroep van banketbakker. In totaliteit beschikken zij over 60 vliedduiven waarvan de ene helft bestemd is voor de marathonvluchten en de andere voor de dagfond. De huidige stam overnachtduiven zijn afkomstig van Jelle Jellema (Nijverdal, NL), Gebr. Saya (Maastricht, NL) en Frank Zwiers (Breda, NL).

NL13-1913239 Misty


NL13-1913239 Misty

In 2014 werd de winnares gespeeld op de dagfond met als slotvlucht Bergerac. Als tweejarige werd zij gespeeld op twee marathonvluchten en won daarop respectievelijk de 10e van Limoges (52 duiven) en de 17e Bergerac (135 duiven). Haar nestligger de 238, ook een duivin, eindigde in 2015 als 16e in de categorie marathon bij de nationale competitie WHZB/TBOTB. Op de openingsvlucht van het marathonseizoen 2016 vertrok Misty naar Limoges op jongen van vijf dagen met als resultaat de 1e Afdeling 9 en tevens de snelste van het gehele concours (3.849 d). Zij werd geconstateerd in de vroege ochtend bij dichte mist om 6.14 uur op een afstand van 770 km. Dat is ook de reden dat Frank en Andre haar de naam Misty hebben gegeven. De vader van Misty is zoon Stefanie (Saya x Jellema). Stefanie won zelf in 2010 een 1e Nationaal Cahors Sector 3 van 11.000 duiven. De moeder van Misty is een 100% Jellema-duif en komt uit Lorenzo x Silvana. Bekijk hier de volledige afstamming van Misty. Zowel Lorenzo als Silvana wonnen een hele reeks kopprijzen op nationaal en NPO-niveau. Hieronder ziet u de resultaten bij de eerste 50 nationaal:

 5e Nat. St.-Vincent '05
28e Nat. Bergerac '06
51e NPO  Brive '04
26e Nat. Bergerac '06
26e NPO  Ruffec '04
27e Nat. St.-Vincent '06

De overwinning is terechtgekomen bij twee broers die beiden duivenliefhebber zijn in hart en nieren. Zelf zeggen zij het volgende daarover: "We beleven de duivensport met veel plezier, het is echt iets van ons samen. Wij zijn lid van een gezellige vereniging CPL Silvolde. Vader is ook erg betrokken bij de duiven en regelt de jonge duiven overdag als wij aan het werk zijn. Het mooie van de duivensport is de gezelligheid bij het inkorven en het afslaan. En dan de spanning die er is als de duiven moeten komen. Ons is gebleken dat je bij hard spelende liefhebbers de duiven moet halen wil je verder komen. Geef de duiven zoveel mogelijk mee om ervaring op te doen. Veel liefhebbers selecteren tweejarigen die matig presteren er vaak uit, maar onze ervaring is dat ze daarna pas echt presteren." Tot zover Frank en Andre. Dat ze het met de laatste opmerking bij het rechte eind hebben, bewijst Misty door op grootse wijze deze openingsvlucht op haar naam te schrijven.

Opvallende resultaten met Jellema-duiven

Zoals u bij de afstamming van de winnares hierboven ziet, is het bloed van de Jellema-duif rijkelijk aanwezig. Dat dat niet alleen bij haar het geval is, bewijzen andere duiven van verschillende liefhebbers in de top van de uitslag. Liefst negen duiven met een Jellema-inbreng nestelen zich in de top 20 van de uitslag van Afdeling 9 (1.544 d.). Hieronder een overzicht van deze duiven:

 1e Gebr. Spekking, Terborg (62% Jellema)
 4e H. Leeftink, Nijverdal  (100% Jellema)
 6e W. Weerink, Wierden     (25% Jellema)
 7e B. Kastelein, Hengelo   (75% Jellema)
 9e B. Kastelein, Hengelo   (25% Jellema)
10e J. Jellema, Nijverdal
11e J. Jellema, Nijverdal
15e J. Jellema, Nijverdal
17e W. Weerink, Wierden     (50% Jellema)

Tevens werd in Afdeling 10 (922 d.) de eerste gewonnen door H. Jansen (Beerta) met een 50% Jellema-duif.