Gaston Van de Wouwer (Berlaar, BE) wint 1e zonaal en 1e provinciaal Poitiers jaarse

Gaston Van de Wouwer wint met Serena, BE12-6023303, zijn zoveelste provinciale zege tegen 1853 jaarlingen. Goed voor de zonale zege in zone B2 tegen 2538 jaarse duiven. Serena is een volle zus van Laura, 1e nat. Bourges, en een kleindochter van de wereldberoemde Kaasboer!

Met Serena pakte Gaston Van de Wouwer afgelopen weekend de zoveelste provinciale overwinning uit zijn carrière. "Mensen vragen me de hoeveelste provinciale zege het al is, maar eerlijk gezegd ik moet hen het antwoord schuldig blijven. Administratie is niet mijn sterkste kant, gelukkig kan ik daarvoor rekenen op mijn vrouw Maria", antwoordt Gaston ons, wanneer we hem dezelfde vraag stellen. Serena vloog de afstand van 593 km in een tijd van 9 u 26 min 32 sec, wat goed was voor een snelheid van 1046,64 m/min.

Andermaal De Kaasboer!

Moet het nog gezegd worden dat De Kaasboer een absolute topkweker is? Het bewijs wordt hier andermaal geleverd. De provinciale winnares uit Poitiers, Serena, is een volle zus van de 1e nat. Bourges 2010 tegen 17.061 jaarlingen, Laura. Laura was toen ook de snelste van gans het pak van 39.577 duiven. Zij zijn langs vaderskant kleindochters van De Kaasboer. De moeder is een rechtstreekse duif van die andere Antwerpse topper, LBJ Geerinckx. De moeder is een kleindochter van de kleppers Wittekop Sylvester x Willyke. Klik hier voor de pedigree van Serena.

De prestaties van Serena, BE12-6023303:

Poitiers prov.  1/1853
Melun      15/204
Orléans     85/1414
Vierzon prov.  97/1253
Dourdan     156/2032
Dourdan     285/1228
Melun      404/2023
Blois prov.   756/2275

Dames aan de macht

Nadat hij begin 2012 tijdens het fietsen, die andere passie van Gaston, een val maakte en zijn schouder lelijk bezeerde, maakte Van de Wouwer het zichzelf makkelijker door uitsluitend met duivinnen te gaan spelen. Een pak minder arbeidsintensief dan de mannelijke weduwnaars. Gaston besloot om het hok van de weduwnaars om te bouwen naar een duivinnenhok, waardoor hij momenteel over 2 hokken voor het duivinnenspel beschikt. Het 'systeem Van de Wouwer' werd door menig liefhebber in binnen- én buitenland gekopieerd. Verschillende duivenmelkers kwamen bij Gaston ten rade om te zien hoe hij zijn duivinnen naar zulke topprestaties kon voeren. De immer joviale en sympathieke Gaston was nooit te beroerd om jong en oud te helpen waar kon en met raad en daad bij te staan.

De duivinnen verblijven gedurende gans de week op het rusthok. Ze worden niet opgesloten en de grond bestaat uit een gummi elastiek om te beletten dat ze onderling gaan paren. De duivinnen komen enkel op het broedhok samen met hun duiver voor de inkorving en bij thuiskomst. Bij een zware vlucht gaan de duivers pas 's anderdaags van het hok en voor de dames terug naar hun rusthok verhuizen mogen ze op het broedhok nog een bad nemen.


Het broedhok waar de duivinnen enkel voor de inkorving en bij thuiskomst op vertoeven.


Het rusthok waar de duivinnen gedurende gans de week vertoeven. Bemerk de elastische draad op de vloer om te verhinderen dat ze onderling paren. Wanneer de duivinnen naar de wedstrijd zijn, zet Gaston de duivers op dit hok, zo blijft het broedhok proper en heeft hij minder kuiswerk.

De duivinnen die achtereenvolgens Bourges en Châteauroux hadden gevlogen, kregen het weekend van Poitiers een snelheidsvlucht uit Quiévrain voorgeschoteld om dit weekend richting Montluçon te gaan. De duivinnen die Poitiers vlogen gaan op hun beurt naar Quiévrain. Normaal laat Van de Wouwer ze elke week een halve fondvlucht vliegen, maar door de zeer zware vluchten van de laatste weken, is een snelheidsvlucht meer dan welkom voor de duifjes.


Het hok waarop Serena de provinciale zege behaalde. Sinds 2012 werd dit voormalig weduwnaarshok omgebouwd tot duivinnenhok.