Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaby Vandenabeele (Dentergem, BE) bouwt onverstoord verder aan zijn imperium met coryfeeën als Rudy en zoon Super Romeo

De maestro uit het West-Vlaamse Dentergem deelde in 2013 opnieuw rake klappen uit. IJzersterk spel dat op het eind van de rit werd beloond met de titel van 1e Nationale Asduif KBDB Fond Jaarlingen 2013! Een nieuwe diamant op zijn reeds rijk gevulde kroon.

Het kanongebulder rond de streek van Dentergem is sinds midden augustus even gaan liggen. Traditioneel het einde van het vliegseizoen van de oude duiven ten huize Gaby Vandenabeele, met de nationale Argenton II als afsluiter. Na een op alle vlak spetterend 2013 genieten de Vandenabeeleflyers momenteel nog van hun winterrust, noem het stilte voor de storm. Straks vanaf mei worden de kanonnen opnieuw in stelling gebracht, het vizier op scherp, om met trompet en klaroengeschal ten strijde te trekken. Een nieuw en succesrijk duivenseizoen 2014 tegemoet. Op zoek naar nieuwe triomfen en klinkende overwinningen in de duivensport.

Memorabele erelijst, naast  een eindeloze reeks referenties wereldwijd

Het is bijna onvoorstelbaar en met geen woorden meer te beschrijven wat de Gaby Vandenabeele-duiven de voorbije 30 jaar bij elkaar hebben gevlogen. Op eigen hok werden bijna 100 provinciale overwinningen te boek gesteld - als de teller onderweg nergens bleef haperen, 94 stuks om precies te zijn - naast 6 nationale overwinningen. Dan is er nog met geen woord gerept over de eindeloze triomfen die op andere hokken werden behaald, gestoeld op dat edele Vandenabeelebloed.

Het leek er lang op dat Gaby zich in 2013 ging moeten tevreden stellen met een ganse korf aan dichte ereplaatsen, met een pak noteringen binnen de provinciale top 10 (tussen plaats 2 en 10). Een trits lokale overwinningen sierden reeds de erelijst, maar een echte hoofdvogel leek in 2013 niet voor hem weggelegd. Tot de Super Romeo op de laatste nationale fondvlucht vanuit Tulle nogmaals zijn duivels ontbond. Een stuk tegen wind en ligging in schudde deze fantast een geweldige krachtexplosie uit zijn vleugels, goed voor lokale winst, een 2e stek provinciaal, en 4e Nat. Zone A tegen 2.209 jaarse. Het leverde hem meteen de titel van 1e Nationale Asduif Fond Jaarlingen KBDB 2013 op! Een weekje later, op de afsluitende Argenton voor jaarlingen, werd het vliegseizoen 2013 afgesloten in schoonheid met provinciale winst bij de jaarlingen. Noem het gerust het verdiende loon en de kers op een reeds rijk gevulde taart in 2013.

En daar stopt het niet. Zoals reeds aangegeven liggen de Vandenabeeleduiven ook op tal van andere hokken aan de basis van knalprestaties en overwinningen tot op nationaal vlak. We noemen voor de vuist weg enkele nationale winnaars uit 2013 met Vandenabeele-input:

- Nicolas Bascourt :
1e Nat Limoges 14.271 oude

-Bert Van Den Berghe:
1e Nat Agen (Bordeaux) 5.507 oude
2e Nat. Asduif Fond KBDB oude duiven
12e Nat. Asduif Grote Halve Fond oude

-Joël Verschoot:
1e Nat Agen 5.283 jaarlingen
1e Nat Brive 8.331 oude (ex-aequo)
2e Algemeen Kampioen van België KBDB 2013

-Jacques Verschuere:
1e Nat La Souterraine 11.236 jaarlingen
1e Nat Brive 8.331 oude (ex-aequo)

-Dirk Moens:
1e Nat Bourges 13.588 jaarse (mei 2013)

-Tony Lievens:
1e Nat Bourges 11.883 jaarse (juli 2013)

In niet minder dan 13 nationale winnaars uit het sportseizoen 2013 stroomde een stuk Vandenabeelebloed door de aderen. Zo ook bij J. & G. Mispelaere (1e Nat Poitiers), Franky Appelmans (1e Nat Gueret),  Ivan Vanvuchelen (1e Nat Tulle), Matthias Coel (1e Nat Argenton) en Albert Derwa (1e Nat Issousun). Dat kan tellen! Het zijn sprekende voorbeelden uit een op alle vlak spetterend sportseizoen 2013 voor de Gaby Vandenabeeleduiven!

1976: het begin van een sprookje

Het is een niet te versmaden voordeel om als jonge knaap de duivensport met de paplepel ingegoten te krijgen, bij een topkampioen als vader Gentiel. Toen Gaby in 1976 voor eigen rekening van start ging, kende hij reeds een stuk de knepen van het vak. Hij kon ook nog altijd terugvallen op de rijke expertise van zijn vader. Het liet hem op zijn beurt toe meteen aan te knopen met topsuccessen, aanvankelijk op de snelheid en halve fond.

Het startschot van een blitzcarrière kwam er toen Gaby het fameuze Zitterke van Jozef Delodder in bruikleen kreeg. Gaby had niet meteen een passende duivin vrij om tegen deze topatleet te koppelen dus werd hij toen gekoppeld tegen het fenomenale kweekmoedertje Ameyke van sportvriend en streekgenoot Gilbert Van Parijs (Aarsele, BE). Met de afstammelingen van dit gouden stammoedertje, te Aarsele meestal gekoppeld aan de Angoulême, speelde Gilbert jaren de streek plat. Ze verhuisde later op zijn totale verkoop eind 1983 met hem mee richting de Normankolonie, waar ze ook meteen aan de basis lag van eerste nationaals!

Gekoppeld aan het Zitterke schonk ze ook aan Gaby Vandenabeele zijn absolute kweekparel en stamvader uit de duizend, met name de Kleinen BE81-3238253. Zijn directe afstammelingen piloteerden de Vandenabeelekolonie als een komeet richting nationale top. Deze acteerden op een dusdanig verpletterend niveau dat de deuren in de omliggende lokalen dicht gingen voor de Vandenabeeleduiven, wegens doodgewoon een klasse te sterk! Dus restte Gaby niks anders dan zijn pijlen op de provinciale en nationale klassiekers te richten. Kleppers als de Picanol, Fideel, Turbo en natuurlijk niet te vergeten mister Wittenbuik – stuk voor stuk rechtstreekse zonen van de Kleinen - vlogen de concurrentie bijwijlen gewoon in de vernieling!

Met de Fideel (2e Nat. Limoges 6.991 d. in 1985) kwam Gaby dicht bij zijn eerste nationale zege. Het was slechts uitstel, want de eerste nationale erkenning kwam er via Rambo, die in 1988 de 1e Nat. Bourges won tegen 13.116 oude duiven. We schrijven 1988, het gezegende jaar dat ook de wereldberoemde Wittenbuik het levenslicht zag. Vanaf nu raakte alles in een stroomversnelling en gingen de poorten naar internationale roem wagenwijd open. Zowel op het vlieghok als later op het kweekhok was hij outstanding, hors categorie! Dat succesverhaal werd reeds in het lang en het breed uitgesmeerd in de duivenpers en werd een publiek geheim. Hij werd na zijn vader de Kleinen het tweede boegbeeld van de Vandenabeelekolonie en grootvader van het derde hokicoon, de al even legendarische Bliksem. Stuk voor stuk kleppers met op ieder veertje een stukje goud. Hun directe nazaten hebben hun tentakels over de ganse duivenwereld uitgespreid en de Vandenabeeleduiven laten uitgroeien tot wat ze vandaag de dag zijn geworden: zowat het meest succesvolle duivenras dat op onze aardbol rondvliegt.

Rudy en Super Romeo

Het was voor Gaby even zoeken naar een nieuw boegbeeld dat de kar moest trekken. Meerdere uitmuntende kweekkoppels boden zich aan, maar niet meteen een stambeer die er met kop en schouders boven uitstak. Tot de Rudy BE06-3008003, een rechtstreekse zoon Bliksem, na een succesvolle vliegcarrière de kweekstal kwam vervoegen. Hij won zelf onder meer:

Argenton  2.401 d. 18
Bourges  1.279 d. 19
Argenton  5.134 d. 28
Tours   2.791 d. 76


De nieuwe stambeer: Rudy

Op de kweek ontbolsterde hij zich meteen tot een nieuwe stambeer en hij lijkt klaar om in de voetsporen van zijn vader de Bliksem te treden. Dat gegeven wordt extra gevoed door de prestaties van zijn zoon Super Romeo, de kersverse 1e Nat. Asduif Fond Jaarlingen KBDB in 2013.


Super Romeo, 1. Nat. Asduif Fond Jaarlingen KBDB 2013

Klik hier voor de presentatie van Super Romeo
Klik hier voor de pedigree en palmares van Super Romeo

Ook deze Super Romeo kwam intussen de kweekstal vervoegen. Naast vader Rudy en zoon Super Romeo huist er op de hokken te Dentergem nog een schat aan superieur kweekmateriaal en een weelde aan toptalent op de vlieghokken. Alle duiven hier uitvoerig gaan beschrijven zou ons te ver leiden. Toppers als de Benji en de Lion King zijn slechts een tweetal voorbeelden van de schat aan wereldklasse die er de hokken bevolkt. U kan hun prestaties bekijken door simpelweg op hun naam te klikken.

Uitgaan van de eigen stam, kruisen met echte ‘kunners’

Bij zijn stamopbouw is Gaby steeds uitgegaan van zijn eigen toppers (basislijn Kleinen, Wittenbuik, Bliksem, Rudy, Super Romeo en tal van andere stervliegers) om zijn stam mee op te bouwen. De dominante genen van zijn eigen succeslijn die nu meer dan 30 jaar ononderbroken blijft excelleren op de vluchten wist hij optimaal te benutten. Superverervers worden voor KI (kunstmatige inseminatie) gebruikt om de beste wijfjes te bevruchten. Zo kan Gaby op korte tijd een pak afstammelingen van zijn toppers kweken.

Daarnaast is Gaby iemand die nooit stil zit. Steeds op zoek naar beter. Om zijn eigen stam te versterken, en vooral om de concurrentie voor te blijven. Denken we maar aan:

 • de Rita (moeder Bliksem) en de Kathy, twee dochters van sterkweker Vital van streekgenoot Noël Lippens
 • het Florke van Jos & Jules Engels (moeder van Miche Nat., 12e Nat. Asduif Grote Halve Fond KBDB 2013 bij Bert Van Den Berghe)
 • de Super As, de 2e Nat. Asduif Halve Fond KBDB 2004 van Serré-Lapporte
 • de Maurice, een zoon Nasdaq (1e Nat Souillac bij Maurice Casaert)
 • Mr. Bergerac, de 1e Nat Asduif Frankrijk
 • enkele kinderen uit de Champion, 2e Nat Asduif Fond KBDB 2005 bij Chris Hebberecht (waaronder Dochter Champion 085/07, die moeder is van Spy: 2e One Million Dollar Race Sun City, en moeder van Goliath: vader van de 1e Nat Agen Bordeaux 5.507 oude in 2013 bij Bert Van Den Berghe)
 • de Luna van Norbert Ally
 • Broer Ballon van Kristiaan Hennes (vader van Benji)
 • de Falco, de stervlieger en topkweker te Dentergem (afkomstig van Eric Vermander)

Verder ging hij ook een stuk zijn eigen soort terughalen, dikwijls via samenkweek. Zoals bij Jan Hooymans (lijn Bliksem via Harry: 1e Nat Asduif Fond WHZB Nederland en kleinzoon Bliksem), Jules Dhuyvetter (Alfred, 1e Nat Brive), Nicolas Bascourt (1e Nat Limoges 2013), Rik Cools (vroeger Cools-Blancke, waaruit o.a. de Rudy afstamt: uit Bliksem x Kaatje, een volle zus van superduivin Bieke bij Cools-Blancke), Rudi Desaer, Geert Van Renterghem (met Nicky, moeder van Super Romeo), Koen Minderhout enz…

Duivensport zonder franjes

Wie ten huize Gaby Vandenabeele grote geheimen denkt te ontdekken die achter deze jarenlange topprestaties schuilgaan, zal ontgoocheld moeten afdruipen. Het enige echte wapen waarmee Gaby de strijd aanbindt, en waarmee hij het grote verschil maakt zijn… zijn duiven. Een klasse apart, vaak superieur aan de concurrentie.

Het basisvoer is nog altijd de Vandenabeelemengeling van de firma Beyers (Beduco). Enkel de laatste 2 dagen voor inkorving wordt dit aangevuld met 10% zonnepitten en 10% hennep. That’s it.  De dag voor inkorving gaat er een vitamine-B-complex in het water, de dag van inkorving zijn dat elektrolyten. Ook bij thuiskomst is dit het geval, en krijgen ze na een zware vlucht kweekmengeling, de volgende dag opnieuw de VDAB-mengeling, en 2 dagen Cédé-eivoer. In het water komt dan een afwisseling van Avidress (verzuring), Naturaline en Carlsbadzout, en Blitzform. Voor de rest zuiver water of soms thee. Trainen doen de vliegduiven 2 x per dag. Vooral de intensiteit is belangrijk voor Gaby, niet de duurtijd. Aan 2 keer per dag goed een dik half uur, hebben de Vandenabeele-flyers ruim voldoende. Al wat meer is, is volgens Gaby… energieverspilling. Voor inkorving krijgen ze enkel hun nestschotel te zien, zodat ze rustig de mand ingaan. Bij thuiskomst wacht hun duivin hen op. De duurtijd dat ze samen mogen blijven hangt af van de zwaarte van de vlucht, maar is over het algemeen ook vrij kort (1 uur).

Medisch is alles vrij beperkt tot het hoogst nodige en het verplichte (zoals inenting tegen paramyxo). Enkel wanneer de prestaties echt tegen vallen, en Gaby een vermoeden heeft dat er iets niet pluis is, contacteert hij een dierenarts. Door de verzuring van het drinkwater heeft hij weinig tot geen last van tricho, en een 3-tal keer per seizoen ondergaan de duiven een ‘rookkuur’ (Koudijs Droogontsmetter) om de luchtwegen en koppen zuiver te maken. Voor het seizoen volgt een korte kuur tegen paratyfus, vroeger soms gevolgd door een enting. Vorig jaar niet. Duiven die veel medicatie nodig hebben, zijn te Dentergem geen lang leven beschoren. "Een ijzersterke stam duiven bouw je niet op met medicijnduiven, wel met een scherp mes…", aldus Gaby. Een les die hij meekreeg van vader Gentiel! Meer dan 30 jaar topsport is bij Gaby Vandenabeele gestoeld op een sterke duivenstam, met een grote natuurlijke gezondheid. Duiven die presteren in echt vliegweer, op vluchten vervlogen aan een snelheid van rond de 1200 m/min of minder.

In totaal zitten er zo’n 50-tal weduwnaars klaar om het seizoen mee aan te vangen. Grotendeels jaarlingen, omdat Gaby zijn jonge duiven (meestal de 3e ronde) slechts opleert tot op de halve fond. Harde selectie als jonge duif is er dan niet meteen bij. De Vandenabeeleduiven zijn toch pas op hun best als oude duif, vandaar een groter aantal jaarlingen. De oude duiven zijn voorbestemd voor de nationale dagfond (600-800 km, dus vluchten tussen Limoges, Brive, Cahors, Souillac, Tulle en Montauban). De jaarlingen vliegen nu eerst op de nationale grote halve fond, en werken dan nog 1 of 2 fondvluchten af. Een vliegcarrière duurt te Dentergem normaal gesproken 3 jaar, uitzonderlijk eens 4 jaar. Hierna krijgen enkel de echte toppers een plaatsje op het kweekhok. Zo kan Gaby ook altijd beschikken over vrij jonge elementen op de kweek.

Mooie momenten om te koesteren

De duivensport heeft de familie Gaby Vandenabeele reeds tal van mooie momenten bezorgd. Momenten om te koesteren. Straks, begin mei, bereikt Gaby de kaap van 65 lentes. In duivenmiddens is dit nog vrij jong. Op duivenpensioen gaan zal er nog lang niet bij zijn. Trouwens… een Gaby Vandenabeele zonder duiven, geen mens die het zich kan inbeelden. Al bekijkt hij vanaf nu alles jaar per jaar, seizoen per seizoen. Doordat hij reeds een 2-tal keer af te rekenen kreeg met ernstige gezondheidsproblemen, wil hij niet te ver meer vooruit kijken of plannen in de toekomst. Pakken zoals het komt, zonder gebonden te zijn aan verplichtingen op lange termijn. Zelf de sleutel in handen hebben. Dat typeert hem.

Al kunnen we er donder op zeggen dat Gaby zich opnieuw aan het opmaken is om een beresterk 2014 neer te zetten. Om zijn ijzersterk sportseizoen 2013 te evenaren en zo mogelijk sportief te overtreffen. Zijn nationale asduiftitel met branie te verdedigen. Hoed af voor dergelijk staaltje topduivensport. Bijna 40 jaar ononderbroken aan één stuk. Proficiat maestro!

Klik hier voor een greep uit de prestatielijst van 2013.