Frederik Leliaert (Aardenburg, NL) maakt comeback langs de grote poort

Met een vierde nationale zege uit zijn carrière vanuit St.-Vincent en met de Beste Jaarling van Nederland in 2015 over 3 (inter)nationale vluchten op het hok. Dat in het tweede seizoen nadat hij naar zijn Nederlandse heimat terugkeerde. Een en al bewondering. Hoed af!

Wie kent hem niet? De immer joviale en sympathieke Nederlander, beroepshalve een van de loftmanagers bij PIPA. Iemand met het hart op de tong, een spraakwaterval. Zeker als het over zijn geliefkoosde duivensport en … gaat.

Frederik Leliaert is een man die gewoon duivensport ademt, en duivensport uitstraalt. Bezeten van het spelletje. Grenzen aftasten, hoe ver of hoe diep kan een duif gaan… en deze grenzen proberen verleggen. Hij schuwt het niet, maar ziet het eerder als een uitdaging. Met het accent op de marathonvluchten van het luchtruim, de internationale klassiekers van de zware fond.

Vliegen, presteren, selecteren

Frederik Leliaert is iemand die weinig genade kent met duiven. Duiven sparen staat niet in zijn woordenboek. Alles wat vleugels heeft gaat de mand in, en moet het ongenadige, ietwat spartaanse vliegregime doorstaan. Het is kunnen of sneuvelen op het veld van eer. 

Ongeacht weer en wind, vanaf de start van het seizoen iedere week de mand in tot Argenton (lees 2 weken voor Agen). En dan om de 2 weken een internationale klassieker, met de ZLU-vluchten vanuit Bordeaux- Agen, St.Vincent en Narbonne. Dat was het programma voor 2015, voor oude (2-jaarse) en jaarlingen. Beulenwerk in het oog van velen, keiharde selectie in het oog van Frederik. Waarbij de sterksten aan het eind van de rit overleven. Noem het gerust de ‘survival of the strongest’! Velen zullen hierbij de wenkbrauwen fronsen. Toch is dit te Aardenbrug de doodnormaalste zaak. Een aanpak waar hij wereldnaam mee verwierf. Het leverde Frederik niet voor niks het koosnaampje van de ‘Beul van Zeeland’ op! Al zou ‘tovenaar van Zeeland’ ook niet misstaan. Zijn 4 nationale overwinningen uit de periode 2007-2015 kwamen er niet hocus pocus, maar zijn het resultaat van zijn niets ontziende aanpak. Meteen ook de basis voor zijn ijzersterke stam duiven.

Dees-dynastie zorgt voor een comeback in stijl

Na zijn Belgische jaren, kwam Frederik al in zijn tweede jaar op Zeeuwse grond de Nationale zege op St. Vincent tegen 3.714 oude duiven opeisen. Met Tarzan. Nota bene, een laat jong van 2014 (met oude ring)! Waar liggen hier de grenzen? Met een late jonge duif (op  4 oude pennen!) alle zware fondkleppers met ervaring en routine zat, het nakijken geven. Als enige Nederlandse duif die op de dag van lossing haar hok wist te bereiken. Een stukje pure krachtpatserij!  

Het betekende de vierde Nationale zege van Frederik in een relatief prille duiven carrière. Niemand die nog twijfelt aan zijn skills als duivenliefhebber. Al werd hij  hierbij zeker geruggensteund door de gouden Dees-dynastie (afkomstig van Dees van Kerckhoven) die een wezenlijk ingrediënt in dit succes vormt. Alle 4 zijn Nationale overwinningen stammen uit deze unieke succeslijn. Met in volgorde:

-Dees:  1e Int. Bordeaux 7.213 d. in 2007 en 1e Nat. Narbonne 3.816 d. in 2008

-Horus: 1e Nat. Bordeaux jaarlingen 3.835 d. in 2010

-Tarzan: 1e Nat. St. Vincent 3.714 d. in 2015 (zijn pedigree)

Ook Aton (7e Nat. Narbonne) en Jan (1e prov./5e Nat. Bourges, 14e Nat. Libourne en 32e Nat. Limoges) dragen dezelfde genen.

 Een opvallend gegeven hierbij: nagenoeg alle knallers die in dikke letters op de erelijst van deze topatleten staan gegrift, werden behaald in hard vliegweer. Zeg maar op vluchten vervlogen aan snelheden van om en bij de 1100 m/min, zoals ook St.Vincent. Wees eerlijk … zouden er veel betere fondfamilies bestaan?
Ook op tal van andere hokken ligt deze Dees-lijn aan de basis van topsuccessen op de fond en grote fond (bekijk de referenties).

Beste Jaarling van Nederland over 3 nationale marathonvluchten

Supercrack Eduardo, wie herinnert hem nog? Net voor Frederik in 2011 voor het duivenspel, eventjes een overstap maakte naar Belgische bodem, wist hij met Eduardo nog een Nationale Asduif binnen te rijven, als ‘Beste ZLU duif WHZB 2010’! De moeder van deze Eduardo deponeerde vorig jaar opnieuw een gouden eitje in de nestschotel. Dit keer gekoppeld aan Maximus, is ze moeder van een nieuw toptalent, onder de vorm van Armando. De beste jaarling van Nederland – misschien zelfs internationaal? – over 3 internationale vluchten.

-Armando 14-4216190

Beste Jaarling van Nederland in 2015 over 3 Nationale vluchten Grote Fond!
1. Asduif Internationale vluchten 2015 in Fondclub Terneuzen
77. Nat Narbonne       5.338 d.
129 Intnat Narbonne    8.447 d.
316 Nat St.Vincent     3.714 d.
859 Intnat St.Vincent 10.737 d.
376 Nat Agen-Bordeaux  5.055 d.

Bekijk hier zijn pedigree

Jammer dat er geen PIPA-ranking of andere officiële Asduiftitel aan deze opmerkelijke prestatie verbonden is. Jaarlingen die drie internationale vluchten op rij met succes weten af te werken, die zitten niet dik. Ook de Zoon Horus NL12-1664023 (een late doffer van 2014, geringd met een oude ring) speelde dit klaar (met o.a. 177. Nat Agen 6.638 d., 348. Nat St.Vincent 3.714 d., en 712. Nat Narbonne 5.338 d.), en werd 2e Asduif Internat vlcuhten 2015 in Fondclub Terneuzen! Je moet wellicht de Beul van Zeeland noemen… niet alleen om dit met uw jaarlingen aan te durven, maar ook nog te presteren! Grandioos. Het bewijst nogmaals het ijzeren karakter en de sterkte van de Leliaertduiven.

Met de Dees-lijn als succesader, in kruising met de gouden Eduardo-lijn en enkele duiven van de nieuwe inbreng (afkomstig van enkele sportvrienden), zit Frederik Leliaert duidelijk op rozen. Het laat hem toe vol ambitie de toekomst tegemoet te zien. Op naar een mogelijk 5e nationale zege of een nieuwe asduif. De challenge. Daar gaat hij voor, en doet hij het voor. Een vette kluif voor de concurrentie.