Freddy & Jacques Vandenheede (Zingem, BE) nationale winnaars Tulle 6.341 jaarlingen, tevens snelste van 11.465 duiven

Ondanks alle rampspoed, een slecht verloop van de vlucht met opnieuw het verlies van een pak duiven tot gevolg… kreeg de nationale Tulle toch een grote naam als winnaar op de affiche, met de broers Freddy en Jacques Vandenheede uit Zingem, die de snelste duif klokten van het ganse deelnemers veld van 11.465 duiven!

De nationale Tulle van het afgelopen weekend zal bij vele liefhebbers met een wrange nasmaak achterblijven. De commentaren in de lokalen bij het openen van de klokken spraken boekdelen! Geen mens kan nog begrijpen dat met de alle mogelijke communicatiemiddelen, weersites, buienradars, wolkenfoto’s enz… dergelijke onverantwoorde lossingen nog kunnen plaats grijpen! Iedereen kan thuis achter zijn computerscherm, de gebeurtenissen op weergebied bijna minuut per minuut mee volgen of opvolgen… waar er zich regen of buien situeren, welke richting die uittrekken, waar er dikke pakken wolken hangen… een mens vraagt zich dan terecht af: maken inrichters en andere lossingverantwoordelijken daar dan geen gebruik van? De tijd van ‘natte vinger’ in de lucht, er is hier een opklaring en de wind zit goed, dus kap ze er maar uit… is reeds lang voorbij. Inrichters die zich nog in dit stadium uit de oertijd bevinden… daarvan moet men zich binnen de nationale KBDB toch eens dringend gaan bezinnen of het nog verantwoord is om deze mensen nog vluchten te laten inrichten… en zeker nationale vluchten, die toch het uithangbord zijn van onze nationale duivensport! Maar misschien knelt daar juist het schoentje… door sinds vorig jaar zelf 2 nationale vluchten in eigen beheer te gaan inrichten, zou de KBDB nu collega’s nationale inrichters moeten gaan berispen of in het slechtste geval bekeuren… en wie weet, loopt het vroeg of laat ook bij hen eens fout, wat dan gezongen? Heeft de KBDB zichzelf hiermee in een zwakkere positie op dat vlak gemanoeuvreerd? Zou best kunnen… al mag dit toch geen belemmering zijn om paal en perk te stellen aan de aan gang zijnde praktijken! Goed 5 à 6 weken terug schreven we omtrent deze problematiek zelf reeds een opiniestuk… in verband met al dan niet lossen van duiven in bepaalde omstandigheden, of de mogelijkheid tot collectief uitstellen van vluchten naar een volgende dag, wanneer daar beter vliegweer wordt voorspeld! Sommigen reageerden hier toen op, als wanneer het weer plaatselijk goed is (op de losplaats) er altijd moet gelost worden… goed 5 à 6 weken en enkele rotslechte halve fondvluchten en nationale vluchten later… met deze nationale Tulle als ergste in de rij, en misschien wel de druppel die het ‘emmertje’ op vele plaatsen liet overlopen… weten deze mensen misschien wel beter! Zo kan het niet verder!

We kunnen vandaag richting KBDB maar één vraag stellen… stop a.u.b. deze ‘moord’ op onze duivensport, doe er iets aan! Dergelijke blijvende onverantwoorde lossingen brengen naast een pak miserie en verliezen voor de liefhebbers, alleen maar ontevredenheid met zich mee! Op den duur raken mensen dit meer dan beu… en haken ze af! We verkeren momenteel als ‘duivensport’ niet in die positie, dat we ons een groter en extra verlies aan leden kunnen permitteren door dergelijke onoordeelkundige beslissingen ivm het lossen van duiven! Mocht de uitkomst van enig onderzoek hieromtrent zijn, dat het moeilijk is om beslissingen te nemen door de veelheid aan losplaatsen en vluchten? Wel dan is het nu misschien de tijd om er eens drastisch de ‘schaar’ in te zetten, en te komen tot verantwoorde duivensport… desnoods onder leiding van een soort sportcommissie, met aan het hoofd een lossingverantwoordelijke voor gans het land (wie zich verkiesbaar stelt straks, moet ook verantwoordelijkheid durven dragen), en er zitten zeker experts op dat vlak binnen de huidige KBDB… bijgestaan door een weerman, die alles in detail en op de voet kan opvolgen, en deskundig advies kan geven! Dat zal wel iets kosten… so what? Misschien kan men de opbrengst van de 3%-regel op de verkopingen voor een stuk in die richting nuttig besteden… want vluchten en lossingen organiseren met een goede afloop… is dat niet de mooiste propaganda voor onze sport?

 

de regenradar van afgelopen zaterdag op het middaguur, links net buiten beeld zat de regen die later ook het westen zou overspoelen

Tulle rampzalig

De afsluiter van het nationale fondseizoen met de oude duiven, werd er dus één in mineur! Duiven die bij de eerste de beste opklaring er worden uitgegooid terwijl nauwelijks  een handvol kilometer verderop de regen met bakken uit de hemel valt, en er een regen- en buienzone ligt tot de streken van Parijs (later opschuivend richting ons land) is toch totaal onverantwoord! Het was nochtans allemaal klaar en duidelijk te zien op de buienradar en wolkenfoto’s! Een mooie nationale klassieker die Tulle zou moeten zijn, op dergelijke manier degraderen tot een soort ‘tombola’ op grote schaal… geen mens die er bijkan! Achteraf stellen dat de verliezen nog meevallen, met dank aan de vrij zonnige zondag… is spijkers op laag water zoeken. Iedere verloren duif is er 2 te veel, ook omdat er weer een pak topduiven tussen zitten, naar we vernamen! Vluchten als Vierzon, Nantes en Bourges die op zondag in schitterend vliegweer doorgang vonden, staan nauwelijks 35 minuten open! Zo hoort het!

Als je ziet dat de snelste duif te Zingem bij de gebroeders Vandenheede op de plank viel (geklokt om 17u 55’ 56” op een afstand van 611,986 Km, goed voor een snelheid van 1141,75 m/min)… en deze mensen juist en wel geteld 2 uur later nog altijd de 3e jaarling in hun lokaal hebben, ruim 2u40 later de 4e jaarling in hun lokaal en 2u45 na hun nationale winnares de 2e plaats bij de oude lokaal te Gent bezetten, in één van de sterkste fondlokalen en bij de beste fondliefhebbers van ons land… dan spreekt dit toch boekdelen, of niet? Tegen die tijd moesten de klokken reeds lang geopend geweest zijn, en hing normaal de uitslag reeds aan de muur! Nu was het op vele plaatsen bedelen tot zondag een stuk rond de middag om lokaal de prijzen per 3-tal verdeeld te krijgen!

Al willen we hiermee niets afdoen aan de verdiensten van de beide nationale winnaars… het is niet hun schuld dat het zo is gelopen… hun nationale winst is dubbel en dik verdiend, hun duif heeft het tenslotte gevlogen en…  verdiend gewonnen! Freddy & Jacques hadden de snelste duif, die hiermee ook in haar (als duivin) categorie der jaarlingen de nationale winst haalt voor de combinatie W-M-J-F Boddaert uit Oostkamp als 2e , en Jean-Marie Populaire uit Bernissart als 3e prijs nationaal!

Freddy & Jacques Vandenheede winnen

De gebroeders Vandenheede  trokken zelf met een ploeg van 38 duiven richting Tulle (13 oude en 25 jaarse), waarvan een deel duivinnen. Normaal gaan nagenoeg alle doffers mee op de nationale klassiekers… maar gezien het sterk wisselvallige weer der jongste weken, vreesden Freddy & Jacques eigenlijk een beetje om ergens op één of ander ‘gasbek’ te lopen… vandaar dat slechts een deel van de ‘toppers’ der doffers nog werd ingezet, aangevuld met een klein ploegje duivinnen met fondbestemming. Achteraf gezien… een juiste keuze en correcte inschatting van de feiten. Dinsdag namiddag ontbraken te Zingem nog 4 Tulle-vliegers, op het vlak van verliezen viel het daar dus nog mee.

De smaak van hun nationale zege zal er niet minder zoet door zijn. Ze doen het toch maar weer, makkelijk of moeilijk... niets of niemand lijkt in staat hun suprematie af te stoppen! Al hadden ze die wellicht ook liever behaald in echt duivenweer! Nu, van toeval spreken… zou echt wel een straat te ver gezocht zijn. Zeker in hun geval, nadat ze in 2011 gewoon op het elan van 2010 zijn doorgegaan, en met sprekend gemak van de ene overwinning naar de andere lijken te wandelen… overwinningen tot op provinciaal en zonaal vlak, en sinds dit weekend dus ook op nationaal vlak met winst uit Tulle der jaarlingen… nauwelijks 1 weekend nadat ze op een eervolle 2e stek nationaal waren geëindigd op de Bourgesklassieker der jonge duiven.

Het is meteen hun 4e nationale zege sinds ze als ‘broederteam’ de handen in elkaar sloegen, meteen ook het 3e jaar op rij dat ze ‘nationale winst’ te boek stellen… met 2 x 1° Nationaal Bourges I 2009 (bij zowel oude als jaarlingen), 1e Nationaal Argenton II oude in 2010, en nu dus 1e Nationaal Tulle jaarlingen 2011! Wedden dat er nog zullen volgen? Het zou ons en menig sportief concurrent alvast niet verwonderen.

 

De nationale winnares Tulle jaarlingen is dus een duivin, die op klassiek weduwschap wordt gespeeld (thuisblijvende partner). Ze kreeg voorafgaand aan de inkorving zoals gewoonlijk voor een 10 à 15 minuten haar doffer te zien… de partners worden steeds getoond voor vertrek, en wanneer alle in te korven duivinnen hun partner hebben gekregen, begint men meestal meteen met in manden steken van de duiven. Vroeger was het volgens Freddy een vast ritueel dat de duivinnen gedurende een bepaalde tijd bij hun doffer bleven alvorens ze de mand ingingen. Een kleine anekdote toont aan waarom daar werd van afgestapt… wegens niet echt nodig, zo blijkt!

Toen Freddy (als schooldirecteur) eens een stuk later thuiskwam dan voorzien van een ‘uitgelopen’ vergadering op school… gooide hij toen de doffers nog vlug even op het hok, en begon (noodgedwongen) na 1 minuut reeds met het in de mand steken van de duivinnen… dit om nog tijdig in het inkorfbureel te geraken voor inkorving van de duiven! Freddy was toen niet helemaal gerust op de goede afloop. Op zaterdag werd het echter een overrompeling van jewelste… met een bijna nooit eerder geziene knalprestatie! Zorgen om niets dus! Van toen af werd op geen minuut meer of minder gekeken bij het tonen vooraf… het is tenslotte altijd de conditie waarin de duiven verkeren, die van doorslaggevende aard zal zijn op de prestatie die tijdens het weekend wordt neergezet! Over de spelmethode met doffers en duivinnen kan u trouwens alles nalezen in vorige artikels… en vindt u zeker alles terug in het dubbel interview van eind vorig seizoen met de gebroeders Vandenheede enerzijds, en de tandem Verreckt-Ariën anderzijds… u kan het ook nog altijd bekijken op de bijhorende filmpjes!

 

De nationale winnares Tulle jaarlingen ging als 12e getekende van hun 25 ingezette jaarlingen de mand in. Ze vloog vooraf reeds volgende erelijst bijeen:

-Het ‘Geschelpt’ B10-4101420

In 2010:
Angerville     942 d. 30
Orleans Prov   4.892 d. 467
In 2011:
Angerville     279 d. 13
Angerville     436 d. 48
Blois Prov    2.755 d. 9  (14 mei)
Chateauroux Nat 25.263 d. 3766
La Châtre Zone A 7.487 d. 314
Argenton  Nat 19.782 d. 1234
Montrichard Prov 4.049 d. 345
Blois Prov    1.357 d. 5  (23 juli)
Tulle    Nat 6.341 d. 1

 

Haar afstamming:

Vader: ‘Art Nouveau’ B07-4093 189

Een zoon van ‘Gimili 226/01’, die zelf een kleinzoon van de superkweker ‘Kanselier 104/94’ (een volle broer van superkweker ‘Freddy’…  en dus uit ‘Antigoon x ’t Krijt’, het titanenkoppel bij de Vandenheedes, dat aan de basis ligt van een ondertussen ontelbare reeks 1e prijswinnaars!

Moeder:  ‘Jeremy ‘ B07-4093039

Zelf winnares van 5° Dourdan 470 d., 7° Dourdan 259 d… en halfzus van de 1° Nat Gueret YL in 2000. Ze komt uit ‘Kingston 510/97‘ x ‘Blauw Bont 251/06’ welke een kleindochter is van stamkweker ‘Jobo’ (evenzeer volle broer van de superkweker ‘Freddy’) x ‘Aline’ (een dochter ‘Dream Couple’ De Rauw Sablon).

Dit koppel kweekduiven zijn ook al de ouders van de nationale Bourgeswinnares bij de jaarse in 2009, zodat ze dus gerust mogen plaats nemen in de galerij van ‘uitzonderlijke kweekkoppels’ als ouders van 2 nationale winnaars, met zowel :

’09 Bourges Nat 22.499 YL 1
’11 Tulle  Nat 6.341 YL 1

Te Zingem klokten ze op zaterdag trouwens 6 duiven tegen de klok van 21 uur met (tussen haakjes de plaats in het lokaal bij telefonische aanmelding):

Jaarse: 17u56 (1e), 19u57 (3e), 20u36 (4e), 20u55, 20u56… enz

Oude: 20u40 (2e)

Bij de opmaak van dit artikel waren de juiste cijfers omtrent het aantal gewonnen prijzen nog niet ontvangen!

Met Tulle boekten Freddy & Jacques Vandenheede hun 4e nationale zege binnen de 3 jaar! En het seizoen is nog niet helemaal rond… misschien rolt er straks nog wel links of rechts een rijpe appel uit de kast. Hetzij met de jonge duiven op de resterende 3 nationale vluchten, hetzij met de duivinnen op de nationale Argenton van komend weekend, waar de dames aan hun laatste opdracht van het seizoen toe zijn (op weduwschap)!

Was vorig weekend uit Narbonne met Etienne Meirlaen één der meeste gelauwerde en misschien wel sterkste kolonie van ons land op dit moment op de fond en vooral ‘grote fond’, aan de winst… dan is nu hetzelfde citaat perfect van toepassing op de kolonie van Freddy & Jacques Vandenheede, die we toch wel mogen omschrijven als de meest gelauwerde kolonie van ons land op de provinciale en nationale ‘grote halve fond’ en ‘lichte fond’ der jongste seizoenen! Mannen die garant staan voor bijna wekelijks vuurwerk en spektakel! Waarvoor een dikke proficiat aan Freddy & Jacques…  ook voor het sportseizoen 2011 werd met deze nationale winst,  de kroon op het werk gezet!


De vaste letters ten huize Vandenheede